Studiu de Caz - Coca Cola

Imagine preview
(8/10 din 22 de voturi)

Acest referat descrie Studiu de Caz - Coca Cola.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 2 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Alte Domenii, Marketing

Extras din document

In 1985, Compania Coca-Cola a scos Coke pe rafturi si a lansat un produs numit New Coke. In ultimii 90 de ani de cand exista pe piata, Coke nu si-a schimbat niciodata reteta cu exceptia unor modificari minore. Coke a simtit ca a devenit parte din viata oamenilor si astfel marca a devenit o satisfactie de rutina pentru consumatori.

Astfel, au schimbat reteta si au relansat Coke sub numele de New Coke. Publicul a fost revoltat - s-au strans petitii, s-au primit telefoane de protest cu sutele de mii, iar vanzarile de New Coke au scazut drastic.

Dupa cum stie toata luma, peste 77 de zile Coca-Cola a reintrodus Coke Clasica pe piata spre deliciul publicului. Bautorii dependenti de Coke au inceput sa-si faca acasa stocuri din Old Coke. Vanzatorii la negru vindeau Old Coke cu pana la 30$ lada si cautau modalitati de a o importa din strainatate. Unii bautori disperati isi aduceau bautura cu vaporul din Montreal prin FedEx. Un producator de la Hollywood a inchiriat o pivnita de vin cu 1,200$ pentru a-si depozita cele 100 de lazi de Old Coke. Bautorii de Old Coke din America au dat 60,000 de telefoane la sediul lor national.

Simpla idee de schimbare a Coke a provocat cele mai virulente atacuri. Din 1886 s-au mai facut o serie de modificari in concentratia de zahar si de cofeina a Coca Cola, dar reteta sa de aroma nu fusese niciodata schimbata. Spre deosebire de majoritatea celorlalte realizate vreodata, singurul lucru care nu s-a intamplat cu Coca Cola a fost faptul de a fi innoit.

Compania a adoptat o stategie de marketing riscanta concretizata in scaderea cotei de piata de la 24.3 in 1980 la 21.8 in 1984. Scaderea a fost provocata de popularitatea bauturilor cu continut de calorii redus, inclusiv Diet Coke precum si de campanile “Generatia Pepsi” pentru tinerii din America. Strategia de marketing era bine definita si s-a actionat conform acesteia:“Odata cu varsta, persoanele nascute intre 1945 si 1965 devin preocupate de greutatea lor si trec la bauturi fara zahar; majoritatea cresterilor in sectorul bauturilor cu zahar se asteapta sa vina din partea adolescentilor. Coke avea nevoie sa-si creasca atractia in randul tinerilor”. Coke a hotarat sa atraga adolescentii indulcind reteta si numind-o “New Coke”

Cercetarea de piata pentru Coke asupra modificarii retetei sale a fost unul din proiectele cele mai cuprinzatoare din istorie; a costat 4 mil.$ si a adus interviuri cu 190.000 de consumatori. Conducerea Coca Cola s-a asigurat ca rezultatele testului de gust sa fie verificate si coroborate in toate pietele principale. .

Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu de Caz - Coca Cola.doc