Studiu de Caz - Diagnoza Organizationala

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Studiu de Caz - Diagnoza Organizationala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Miran Marciuc

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

Studiul de fata este un studiu de teren care îsi propune o diagnoza organizationala privind:

- comunicarea formala în organizatia anlaizata;

- atitudinile angajatilor fata de: conditiile fizice de lucru si ambianta psihosociala a muncii;

- procesul de evaluare a angajatilor.

Diagnoza a fost realizata la nivelul Atelierelor de Foraje apartinând sectiei ,,Lucrari geologice” (institutia, al carei nume nu este relevant pentru analiza efectuata, se ocupa cu studii si proiectari geologice).

Problemele analizate aici se refera la factorii fizici si cei psihosociali care îsi pun amprenta asupra activitatii angajatilor. Am pornit de la premisa ca aceste conditii în care angajatul îsi desfasoara activitatea constituie o categorie aparte de factori care influenteaza performanta acestuia. Exista asadar o serie de nemultumiri ale angajatilor fata de acesti factori, însa comunicarea cu sefii directi este deficitara, astfel încât aceste probleme, în loc sa se rezolve, se adâncesc în timp.

Am investigat deci atitudinea muncitorilor atât asupra acelor factori fizici care au cel mai mare impact asupra activitatii lor: temperatura, zgomotul si iluminatul cât si asupra factorilor psihosociali în care îsi desfasoara activitatea.

Temperatura este un factor ambiental cu efecte asupra sanatatii si rezultatelor muncii executantului. Temperatura mediului ambiant influenteaza tonusul si performantele angajatilor dar si functionalitatea utilajelor cu care se lucreaza. Zgomotul intens devine si el un factor negativ asupra performantei, cauzând oboseala, nervozitate, etc. Efectele zgomotului depind de intensitatea si de durata acestuia. În ordinea aparitiei, primele efecte sunt la nivel psihic (distragerea atentiei, reducerea performantelor memoriei de scurta durata), vegetative (cresterea activitatii cardiace), suferinta auditiva si dificultati în coordonarea miscarilor. Expunerea timp îndelungat la zgomot puternic declanseaza mecanisme de protectie ale organismului – reactii vegetative: hipertensiune, tahicardie, constricitia vaselor cutanate, marirea metabolismului si cresterea tensiunii musculare. În ceea ce priveste cel de-al treilea factor, iluminatul, acesta reprezinta un element hotarâtor în obtinerea performantei. Iluminatul natural are si avantaje (economice, difuzare mare a luminii, nu oboseste ochii, este igienic), dar si dezavantaje (repartitia fluxului luminos este limitata si variaza în timpul zilei). Sursele de iluminat artificial (lampi cu incandescenta, becuri, lampi cu descarcari în gaze, etc.) se grupeaza în mai multe categorii: iluminat general (difuzarea fluxului luminos pe toata suprafata de lucru, fara o orientare precisa: direct, indirect, difuz) si iluminat local (folosit când se efectueaza lucrari ce necesita valori diferite ale intensitatii luminii; orientarea surselor de lumina nu trebuie sa coincida cu directia luminii reflectate).

Am avut acces în trei mari ateliere ale acestei organizatii: Atelier foraje mecanice, Atelier foraje manuale si Atelierul lucrari speciale. Primele doua ateliere se ocupa, asa cum arata si numele lor, cu forajul executat mecanic sau manual (în functie de caracteristicile mediului în care se efectueaza); cel de-al treilea atelier efectueaza testari pe teren pentru a determina caracteristicile fizico-mecanice ale rocilor si fundatiilor constructiilor. Cele trei ateliere avute în vedere se afla în relatie directa cu alte trei: Biroul Tehnic este cel care asigura informatiile tehnice necesare si gestiunea documentelor sectiei Lucrari Geologice; Atelierul Mecanic se ocupa de tot ce înseamna masini si aparatura de teren (lucrari, întretinere, reparatii), în timp ce Atelierul Auto asigura transportul materialelor si al muncitorilor pe teren si aprovizionarea cu materie prima (pentru a vedea relatiile atelierelor studiate si rolul sectiei Lucrari geologice în organizatie, vezi organigrama - Anexa 1).

Obiectivele cercetarii noastre sunt urmatoarele:

- analiza comunicarii formale: descendente (sef de atelier – sef de santier, sef de santier – sef de echipa, sef de echipa – muncitori); asendente (aceeasi linie ierarhica, dar în sens invers) si pe orizontala (între sondorii care intra în alcatuirea echipelor);

- identificarea patternurilor de comunicare cristalizate în segmentul de personal analizat;

- analiza atitudinii muncitorilor (sondori) fata de mediul (fizic si pshihosocial) în care îsi desfasoara activitatea, impactul acesteia asupra performantelor individuale si masura în care acest subiect este discutat cu sefii de echipa;

- analiza rolului comunicarii în relatia dintre evaluarile profesionale ale sefilor ierarhici si autoevaluarile subordonatilor;

- analiza relatiei dintre evaluarile profesionale ale sefilor ierarhici si autoevaluarile subordonatilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu de Caz - Diagnoza Organizationala.doc