Tesaturi Tehnice Utilizate in Activitati Agricole

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Tesaturi Tehnice Utilizate in Activitati Agricole.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Lucica Cioara

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

TESATURI TEHNICE FOLOSITE IN AGRICULTURA

Utilizarile materialelor textile sub toate tipurile (fibre, fire, tesaturi, tricoturi, materiale textile neconventionale) in agriculture au cunoscut o dezvoltare importanta si consecventa.

Aplicatiile agrotextilelor sunt multiple permitandu-le o patrundere din ce in ce mai promitatoare in agiicultura. Principalele aplicatii ale agrotextilelor si a tehnicile lor de utilizare sunt :

- Sfoara care a fost in mod sigur prima utilizare tehnica a materialelor textile in agricultura. Initial din sisal, in prezent sfoara este realizata si din fibre polipropilenice.

- Materialele pentru ambalare sub forma de saci sunt o alta utilizare veche a materialelor textile. Acestea se folosesc pentru ambalarea produselor agro-alimentare, a chimicalelor in vederea transportului pentru aplicarea lor pe terenuri agricole. Materia prima utilizata din ce in ce mai mult este polipropilena sau poliesterul, sacii fund realizati prin tesere sau tricotare din urzeala.

- In domeniul imbunatatirilor funciare se utilizeaza materiale textile pentru drenarea solurilor. Ca atare, functie de natura solurilor ce trebuie drenate se folosesc materiale textile in jurul tuburilor de drenare pentru a evita riscurile de colmatare. Aceste materiale textile sunt capabile de mentinere in echilibru stabil a solurilor.

O tehnica foarte veche de utilizare a materialelor textile dar care de-a lungul timpului s-a modernizat este protectia cu ecrane tip paravant a terenurilor cultivate. Acestea sunt constitute din pereti, garduri vii formate din plante in vegetatie, amplasate foarte aproape unele fata de altele, servind la reducerea vitezei vantului in vecinatatea solului. Reducerea vitezei vantuiui este insotita si de o modificare a schimburilor de caldura si a aerului la nivelul solului. Ecranele permit, in acelasi timp, limitarea deteriorarilor cauzate de vant si de materialele pe care le transporta vantul (eroziune eoliana), precum si crearea conditiilor microclimatice favorabile dezvoltarii plantelor (cresterea temperaturii si reducerea evaporarii apei din sol).

In prezent, se pot folosi materiale textile ca ecrane de protectie (termice, de urnbrire etc) sub forma de tesaturi sau tricoturi.

Majoritatea ecranelor termice, sunt materiale textile sub forma de tesaturi, tricoturi sau materiale textile netesute fixate in interiorul serelor acestea prezentand particularitatea de a avea una sau ambele fete aluminizate. Studii comparative indica economii de energie cuprinse intre 15+40% in cazul folosirii acestora.

Ecranele de umbrire sunt realizate in general din tricoturi din urzeala sau materiale textile neconventionale consolidate prin coasere-tricotare. Acestea se pot fixa in exteriorul serelor avand scopul de a modifica absorbtia energiei radiate in interiorul serei pentru a controla mediul din punct de vedere termic si de a limita fenomenul de evapo-transpiratiei a plantelor.

Materiale textile netesute utilizate in agricultura si pentru protectia mediului

Tesaturi

1. TESATURI DIN SARMA DE UZ GENERAL

Utilizari: industria chimica, petrochimica, farmaceutica, alimentara.

Tesatura se executa din sarma de otel neagra sau zincata, de otel inoxidabil, din metale si aliaje neferoase (alama, bronz fosforos, cupru).

2. TESATURI DIN SARMA PREONDULATA STR 1166/86

Utilizari: agricultura, santiere navale, cariere de piatra, drumuri si poduri, industrie alimentara

Caracteristici tehnice

L 10 ... 80 mm

d 2 ... 6 mm

latimea maxima a plasei 2 m

Lungimea maxima a plasei 4 m

3. TESATURA DIN SARMA PENTRU FILTRE

Domeniul agrotextilelor netesute a fost abordat pentru prima data in anul 1987 la INDEX' 87 si apoi dezvoltat la INDEX'90 iar aplicatiile acestora au constituit obiectul a numeroase cercetari si experimente. Desi mai multe centre de cercetare din Europa (Anglia, Germania, Italia, Spania §i Danemarca) au abordat aceasta problema, totusi Franta este probabil tara care a inveslit eel mai mult in studierea influentelor materialelor textile netesute asupra dezvoltarii vegetatiei in floriculturea, legumicultura sau alte specialitat horticole precum si in utilizarea materialelor textile netesute pentru terenuri de sport, spatii verzi si gradini.

Practic, agrotextilele netesute au rolul de a crea un microclimat ideal ii care umiditatea si temperatura pot fi controlate in scopul obtinerii de recolte timpurii de calitate superioara, al reducerii influentelor negative al fenomenelor meteorologice (inghet, bruma, ploi acide, grindina etc) si al agentilor distructivi (rozatoare, insecte, pasari). Miile de orificii fine dintre fibrele care se intersecteaza fund prea mici pentru a lasa sa patrunda insectele permit trecerea aerului, a apei si a vaporilor de apa. Ca urmare, plantele se pot dezvolta in mod normal fara a se utiliza pesticide si ierbicide. Astfel investiliile sunt minime iar mediul inconjurator este bine protejat in privinta poluarii.

Pentru protectie si drenare, mult timp au fost folosit rogojinile din paie, fibre de cocos, sisal si bumbac, apoi materialele tesute sau tricotate. Incepand cu anul 1975, utilizarea foliilor din polielilena perforate a dobandit un mare succes, dar in prezent aceste folii au fost inlocuite cu materiale textile netesute.

Aplicatiile agrotextilelor sunt multiple, dar rolul lor se opreste la protejarea si favorizarea dezvollarii plantelor. Cateva dintre materialele textile netesute si utilizarile specifice lor in agriculture ale sunt:

Fisiere in arhiva (1):

  • Tesaturi Tehnice Utilizate in Activitati Agricole.doc

Alte informatii

facultatea Textile-Pielarie,iasi