Cavitatea Bucala

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Cavitatea Bucala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Corina Frandes

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Anatomie

Extras din document

Cavitatea bucala sau gura este segmental initial sau facial al canalului alimentar. Aici au loc procese digestive ca: triturare, insalivatie, deglutitie. Cavitatea bucala mai serveste si la trecerea aerului in timpul respiratiei, cat si articularea sunetelor emise de laringe. In cavitatea bucala se mai gasesc si receptorii gustului, ai simtului ocluzal si ai stereognoziei.

Asezare

Cavitatea bucala este asezata sub fosele nazale, deasupra diafragmului muscular al gurii si anterior fata de faringe cu care comunica prin istmul gatului.

Cavitatea bucala este subdivizata de procesele alveolare si de dinti in vestibulul bucal si cavitatea bucala propriu-zisa.

Pereti si continut

Cavitatea bucala poate fi comparata cu o camera cu sase pereti: un perete anterior format de buze si arcadele gingivodentare, doi pereti laterali corespunzand obrajilor, un perete superior corespunzand boltei palatine, un perete inferior corespunzand limbii si regiunii sublinguale si un perete posterior format de valul palatin si de istmul buco-faringian.

In afara de acesti pereti in cavitatea bucala se mai afla: limba, dintii, amigdalele si glandele salivare anexate.

Cavitatii bucale I se descriu doua portiuni si anume: vestibulul bucal si cavitatea bucala propriu-zisa.

Cavitatea bucala propriu-zisa

Portiunea din cavitatea bucala situate posterior de arcadele dentare formeaza cavitatea bucala propriu-zisa. In mod obisnuit cand vorbim de cavitatea bucala ne referim la gura deschisa si putem descrie cei sase pereti ai acestei cavitati enuntati mai sus.

Peretele superior al cavitatii bucale

In alcatuirea acestui perete intra oasele ce separa cavitatea nazala de cea bucala si se numeste bolta palatine sau palatal dur.

Bolta palatine este delimitate anterior si lateral de procesele alveolare ale maxilarului superior, iar posterior se continua cu valul palatin sau palatal moale. Acest perete este concav atat in sens anteroposterior cat si transversal. Este mai lung decat lat. Cand boltirea este mai accentuate, regiunea se numeste bolta ogivala.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cavitatea Bucala.doc