Dreptul constituțional

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Anatomie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 2 în total
Cuvinte : 975
Mărime: 13.79KB (arhivat)
Cost: 1 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: htfgf

Cuprins

1.Notiunea dreptului constitutional. Subiectii DC

2.Cetățenia Republicii Moldova.

3.Drepturile și îndătoriile fundamentale ale cetățenilor.

4. Cetățenia dublă.

Extras din document

1.Notiunea Dreptului constitutional. Subiectii DC

Dreptul constitutional este ramura de drept care este formată din normele juridice care reglementează relatiile sociale fundamentale care apar în procesul instaurării, mentinerii si exercitării statale a puterii. Notiunea de drept constitutional nu se confundă cu aceea de constitutie. Aceasta este cea mai importantă componentă a dreptului constitutional, dar nu reprezintă întregul; mai mult, în unele state există drept constitutional chiar si în cazul în care nu există o constitutie. Dreptul constitutional este ramura de baza a sistemului de drept din RM, constituita dintrun ansamblu de norme juridice, cuprinse prioritar in constitutie; norme care au o forta juridica suprema si care reglementeaza relatii sociale fundamentale din domeniul instaurarii, mentinerii si exercitarii puterii de stat.

Poporul - constitutia stabileste in art 2 ca suveranitatea nationala apartine poporului RM, care o exercita fie direct(prin referendum), fie indirect (prin organele sale reprezentative alese prin vot universal, egal direct secret si liber exprimat)

Statul - apare direct ca subiect de drept constitutional in relatiile de federatie, in relatiile de cetatenie, iar cel mai adesea e reprezentat prin organele sale.

Cetatenii - apar ca subiecte ale raporturilor de drept constitutional fie in calitate de persoana fizica care participa la instaurarea , mentinerea si exercitarea puterii de stat, fie in calitate de persoana investita cu anumite functii intr-un partid politic, organ de stat sau organizat pe circumscriptii electorale.

Strainii si apatrizii - pot fi subiecte ale raportului de drept constitutional de exemplu in situatia in care solicita acordarea cetateniei

Partidele politice - acestea reprezinta asociatii de cetateni cu o viziune comuna asupra modului in care trebuie organizat statul. Scopul acestora de a avea reprezentanti in parlament si in guvern pentru a putea participa la realizarea vointei politice.

2.Cetățenia Republicii Moldova.

Cetatenia se manifesta in DC ca conditia juridica ce se creaza persoanelor care au calitatea de cetatean. Cetatenia se axeaza in jurul ideii de subiect de drept.

Cetatenia - este acea calitate a persoanei fizice ce exprima legatura politico-juridica nelimitata in timp si spatiu care genereaza drepturi si obligatii reciproce intre acel stat si acea persoana.

Principiile de dobindire a cetateniei:

Ius sangvinis - dreptul singelui - cetatenia se dobindeste ca effect al legaturii de singe intre copil si parintele sau, indifferent de locul nasterii.

Ius solie - dreptul teritoriei - copilul devine cetatean al unui stat daca se naste pe teritoroului statului respective.

RM aplica acest principiu in urmatoarele cazuri:

a) copilul nou nascut din parinti apatrizi in RM dobindeste cetatenia a RM.

b) Copilul nascut din cetateni straini sau unul strain-altul apatrit- copilul dobindeste la nastere cetatenie RM;

c) Copilul gasit pe teritoriul RM si nu se poate stabili filiatia fata de parintii sai, este considerat cetatean al RM,daca pina la 18 ani nu se stabileste contrariul.

Primele 2 principii sit principiile de dobindire ca effect al nasterii.

Naturalizarea- posibilitatea recunoscuta prin dreptul intern al statului unei personae cetatean strain sau apatrit care locuieste in mod legal si obisnuit pe teritoriul unui stat al carui cetatean nu este are dreptul sa sobindeasca cetatenia acelul stat precum si obligatia statului sa i-o acorde in caz de satisfacere a tuturor conditiilor naturalizarii prevazute de lege.

Preview document

Dreptul constituțional - Pagina 1
Dreptul constituțional - Pagina 2

Conținut arhivă zip

  • Dreptul constitutional.docx

Alții au mai descărcat și

Glanda Tiroida

Generalitati Glandele sunt formatiuni antaomice care au ca functie elaborarea unor produse speciale, care se varsa, fie in mediul intren, fie in...

Osteologie

Osteologia este partea anatomiei care se ocupa cu studiul oaselor. Tesutul osos este un tesut conjuctiv format din substanta interstitiala...

Sistemul digestiv

Structura viscerlor abdominale - Viscere = Organele care iau parte la menținerea vieții și la perpetuarea speciei.(si glndele endocrine) -...

Ai nevoie de altceva?