Glanda Tiroida

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Anatomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1456
Mărime: 9.16KB (arhivat)
Cost: 2 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Buzescu
referat prezentat in cadrul Academie Nationale de Educatie Fizica si Sport

Extras din document

Generalitati

Glandele sunt formatiuni antaomice care au ca functie elaborarea unor produse speciale, care se varsa, fie in mediul intren, fie in mediul extern.

Clasificare

In fuctie de locul in care se varsa produsul de secretie, glandele se clasifica in:

-glande cu secretie interna, numite glande endocrine, care isi varsa continutul in mediul intren (sange, limfa). Ex: ganda tiroida, timusul, glanda hipofiza, etc.

-glande cu secretie externa, numite glande exocrine, care isi varsa produsul de secretie printr-un canal excretor, fie in tubul digestiv, fie in mediul extern. Ex: glande sudoripare, glande salivare, glande gastrice, etc.

-glande mixte. Sunt glande care functioneaza atat ca glande endocrine cat si ca glande exocrine. Ex: ficatul (secreta bila, care prin canalele hepatice si canalaul coledoc ajunge in duoden, comportandu-se ca o glanda exocrina. Tot ficatul secreta si glicogen care prin celulele hepatice trece in capilarele sanguine, fiind deci, in acest caz, o glanda endocrina.)

Morfologie

Glandele cu secretie interna au o structura foarte simpla, sunt alcatuite din celule glandulare, inconjurate de o retea sanguina bogata. Celulele glandulare au un contact intim cu capilarele sanguine, in care isi varsa produsul de secretie. Celulele glandulare pot fi exclusiv de tip epitelial (glanda tiroida, paratiroide), sau de tip limfoid (splina, organe hemolimfatice).

Glandele endocrine sunt: tiroida, paratiroida, timusul, hipofiza, pancreasul endocrin (insulele lui Langerbans), suprarenalele si glandele endocrine incorporate in glandele sexuale.

Tiroida

Tiroida este o glanda nepereche, mediana, situata pe partea anterioara a conductului laringo-traheal, de care adera intim si pe care il urmeaza in toate miscarile sale.

Situatia topografica

Corpul tiroidei ocupa fata anterioara a gatului, la nivelul unirii treimi inferioare a acesteia, cu doua treimi superioare, intre cele doua artere carotide primitive, posterior de muschii subhioidieni si de cele doua aponevroze cervicale (superficiala si mijlocie). Regiunea in care se gaseste poarta numele de loja tiroidiana.

Culoare

In conditii fiziologice tiroida are o culoare gri rozata, mergand spre galben. Culoare sa variaza in functie de vascularizatia sa. Cand este hipervascularizata, capata o tenta rosie, in schimb, in cazul unei staze sanguine, capata o tenta violacee.

Volum

Tiroida este una din glandele care prezinta variatii importante de volum, de la un individ la altu, de la un sex la celalalt, si de la o varsta la alta.

a) Variatii sexuale. Tiroida este mai voluminoasa la femeie decat la barbat. Variatii de volum legate de sex sunt insa minime. Glanda tiroida isi creste volumul in perioada menstruatiei si a sarcinii.

b) Variatii individuale: sunt destul de importante. La unii indivizi, glanda tiroida este minuscula, la altii are dimensiuni considerabile. Uneori cresterea de volum a tiroidei poate capata aspecte patologice, fiind intalnite in boala numita “cretinism”. Exista zone geografice unde hipertrofia tiroidei este endemica (Muntii Pirinei sau Alpi).

Preview document

Glanda Tiroida - Pagina 1
Glanda Tiroida - Pagina 2
Glanda Tiroida - Pagina 3
Glanda Tiroida - Pagina 4
Glanda Tiroida - Pagina 5
Glanda Tiroida - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Glanda Tiroida.doc

Alții au mai descărcat și

Rolul Hormonilor hipotalamo-hipofizari în Reproducere

ROLUL HORMONILOR HIPOTALAMO-HIPOFIZARI ÎN REPRODUCERE Functiile tuturor organelor si tesuturilor din organismul animal sunt supuse unei duble...

Sistemul Reproducator

Sistemul reproducator - Aparatele genitale Individul nu este etern, doar reproducerea sexuala poate perpetua viata. Fiecare individ sexuat are...

Maduva Spinarii

1. Maduva spinarii este un organ al S.N.C. continut in canalul vertebral . Ea nu umple in intregime canalul dar se adapteaza la curburile...

Sistemul Muscular

Muschii reprezinta o componenta importanta a organismului, reprezentand aproximativ 40-45% din greutatea totala a corpului. Muschii reprezinta un...

Sistemul Respirator

Fiziologia respiratiei Schimbul de gaze intre sange si aerul atmosferic se realizeaza prin difuzie. Pentru a eficientiza procesul de difuzie si...

Glanda Tiroida

Glanda tiroidă este aşezată în loja tiroidiană, în partea antero-laterală a gâtului, pe faţa anetrioară a părţii superioare a traheii, pe laturile...

Cavitatea Bucala

Cavitatea bucala sau gura este segmental initial sau facial al canalului alimentar. Aici au loc procese digestive ca: triturare, insalivatie,...

Ovarul

Ovarul este glanda sexuala feminina ,organ pereche unul drept si unul stang ,cu dubla functie secretoare interna si externa ,astfel este glanda...

Ai nevoie de altceva?