Sistemul Circulator

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Sistemul Circulator.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Chirimeaca Floarea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Anatomie

Extras din document

Totalitatea organelor prin care circula sangele formeaza sistemul circulator.Sistemul circulator sanguin este format din:inima,organul central,care propulseaza sangele datorita activiatii sale permanente de pompa aspiro-respingatoarte,si "arborele-vascular" format din vasele sanguine(artere,capilare si vene)

Mediul intern este constituit din totalitatea lichidelor existente in organism,in afara celulelor.Principalele sectoare ale mediului intern sunt:lichidul interstitial,limfa si sangele.Cel mai important sector al mediului intern este sangele.

Sangele contine-55-60% plasma.Plasma contine-90% apa;

-9% substante organice(proteine,glucide,lipide);

-1% saruri minerale.

-40-45% elemente figurate(hemati,leucocite,trombocite).

Hematiile(globule rosii/eritrocite) sunt cele mai numeroase(de ordinul milioanelor-5mil.).Sunt celule fara nucleu(la celelalte vertebrate au nucleu).Au forma de disc biconcav,privite din profil au aspect de piscot.

In citoplasma au o substanta numita hemoglobina,alcatuita dintr-o parte proteica(globina) si o parte neproteica(hem ce contine Fe+).

Au rolul de a transporta gazele respiratorii( O2,CO2).Hemoglobina preia O2 de la nivelul plamanilor si il cedeaza in tesuturi.Din tesuturi preia numai o parte din CO2(CO2 sub forma de bicarbonati).

Leucocite(globulele albe) sunt mai putin numeroase(de ordinul miilor 5-6 mi).Sunt celule cu nucleu.Au diferite forme si marimi mai mari.Leucocitele sunt mobile,emit pseudopode,ies din vasul de sange si ajung in tesuturi.Au rol in apararea organismului prin imunitate(proprietatea organismului de a recunoaste si distruge structurile organice straine,numite antigene);elaboreaza anticorpi,recunosc antigenele,se cupleaza ca o cheie intr-un lacat si le modifica le inactiveaza.Unele au actiune fagocitara,adica inglobeaza antigenele care sunt distruse cu ajutorul unor enzime.

Trombocitele(plachete sanguine) sunt cele mai mici elemente figurate.Sunt fragmente celulare cu citoplasama si membrana dar lipsite de nucleu.Ele contin substante ce au rol in coagularea sangelui.

Grupele sanguine

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Circulator.doc