Sistemul Muscular

Imagine preview
(6/10 din 5 voturi)

Acest referat descrie Sistemul Muscular.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Anatomie

Extras din document

Muschii reprezinta o componenta importanta a organismului, reprezentand aproximativ 40-45% din greutatea totala a corpului. Muschii reprezinta un tesut inalt specializat, avand ca principala functie realizarea miscarii. Corpul uman contine peste 650 de muschi. Toate celulele musculare se contracta prin convertirea energiei chimice in energie mecanica, utilizata pentru a realiza miscarea.

Din punct de vedere structural, exista urmatoarele tipuri de muschi: scheletici sau striati, muschi netezi sau viscerali si muschiul cardiac.

Muschii scheletici sunt alcatuiti, in mare, din fibre musculare striate si tesut conectiv. Sunt muschi voluntari, care se insera pe oase si care realizeaza miscarea corpului. Aceste fibre musculare au un aspect striat, vazute la microscop. Acest aspect este dat de distributia miofibirlelor (filamentele de actina si miozina) din structura fibrei musculare, dispuse astfel incat, intre unitatile fuctionale ale celulei musculare (sarcomere) apar benzi intunecate. Din acest motiv muschiul pare a avea striatii.

Majoritatea muschilor scheletici se ataseaza la doua oase, intre care exista o articulatie. Unul dintre oase este mai fix iar insertia muschiului pe acest os poarta numele de origine. Capatul muschiului scheletic aflat pe osul mai mobil poarta numele de insertie.

Functiile muschilor scheletici:

" miscarea

" mentinerea posturii (tonusul muscular); tonusul muscular se refera la starea de contractie partiala prezenta in muschi, in repaus. Tonusul metine postura corpului si asigura capacitatea organismului de a raspunde rapid la un stimul extern.

" producerea de caldura; caldura se obtine in urma reactiei de scindare a ATP, alaturi de energia necesara contractiei.

Muschii netezi

Muschii netezi (figura 1) nu prezinta striatii, nu sunt atasati de oase, actioneaza

Figura 1. Structura muschiului neted

mai lent decat muschii striati si pot ramane contractati pentru o perioada mai lunga de timp. Activitatea lor este controlata de sistemul nervos autonom. Muschii netezi intra in structura organelor interne: stomac, intestine, vase de sange, etc. Indeplinesc multiple roluri, precum: deplasarea alimentelor ingerate de-a lungul tubului digestiv, contractia uterului, dilatarea si contractarea vaselor sangvine, etc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Muscular.doc