Sistemul Respirator

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Sistemul Respirator.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Anatomie

Extras din document

Fiziologia respiratiei

Schimbul de gaze intre sange si aerul atmosferic se realizeaza prin difuzie. Pentru a eficientiza procesul de difuzie si pentru a asigura necesarul de oxigen, trebuie indeplinite conditiile:

a) suprafata mare de schimb. Astfel, datorita existentei alveoloelor pulmonare care au forma de sac, se obtine o suprafata pulmonara de aproximativ 140 m2, la adult.

b) cale de difuzie foarte scurta. Din acest motiv, peretele alveolar are o grosime de aproximativ 0.5-0.6 µm, ceea ce permite trecerea rapida a gazelor dintr-o parte in alta.

c) existenta gradientilor de concentratie pentru oxigen si dioxid de carbon.

Mecanismul respiratiei:

Fiecare plaman este inconjurat de pleure (figura 1) sau sacul pleural, cu exceptia

Figura 1. Anatomia aparatului respirator

zonelor in care plamanul se uneste cu corpul (in partea superioara). Pleura are doua componente, pleura externa si pleura interna, intre care se gaseste lichidul pleural, un strat subtire de lichid. Pleurele sunt atasate de peretele toracic si de muschiul diafragma. In momentul inspiratiei, cusca toracica isi mareste volumul datorita contractiei diafragmei si a muschilor intercostali. Diafragma capata o forma usor concava, in timp ce coastele se deplaseaza in sus si in lateral. Astfel creste volumul toracic si in acelasi timp creste si volumul pulmonar, se creaza o presiune negativa si aerul este supt in plamani (figura 2). In cursul expiratiei are loc procesul invers, relaxarea diafragmei si a muschilor intercostali, scade volumul pulmonar, presiunea pulmonara devine mai mare decat cea atmosferica si aerul este epulzat din plamani.

Figura 2. Schema mecanism respiratie

Volumele respiratorii

Volumul de aer expirat fortat la sfarsitul unei inspiratii fortate = capacitatea vitala (CV) si este format din:

" volumul respirator curent (VRC) de aprox. 500 ml

" volumul inspirator de rezerva (VIR) (5000 ml la barbati si 2000 ml la femei)

" volumul expirator de rezerva (VER), aproximativ 1200 ml

" volumul rezidual (VR) aproximativ 1000-1500 ml

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Respirator.doc