Climat comunicational la o firma

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Climat comunicational la o firma.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Antreprenoriat

Extras din document

Activitatea cu o deosebita importanta in cadrul oragnizatiilor/firmelor o reprezinta comunicarea

Comunicarea este fundamentala pentru cooperarea umana si joaca un rol hotarator in activitateacurenta. Este un proces complex, cu multe posibilitati de eroare si neintelegere.

Climatul comunicațional: starea de spirit degajata in cadrul unei relații interpersonale /interacțiuni.

Modul in care managerii comunica, politica organizatiei privind comunicarea, strategiile adoptate, comportamentele de comunicare ale angajatilor, toate au un efect cumulativ, pozitiv sau negativ, al carui rezultat se regaseste in climatul comunicarii din cadrul organizatiei. Climatul comunicarii, identificat ca modalitate de corelare intre membrii organizatiei si organizatia insasi, este unul dintre elementele care definesc si caracterizeaza cultura organizationala. Pentru un bun manager foarte importanta este diagnosticarea climatului comunicarii din propria organizatie, pentru a putea gasi elementele negative si pentru a eficientiza activitatea prin imbunatatirea comunicarii.

2. Climat defensiv si climat de cooperare

In orice organizatie se intalnesc diferite forme de climat al comunicarii, situate intre cele doua extreme: comunicarea defensiva si cea de cooperare. Fiecare dintre acestea au caracteristici proprii si sunt generate de anumite atitudini si comportamente ale managerilor.

Climatul defensiv este generat daca managerul:

- manifesta o atitudine permanenta de evaluare si de control;

- calculeaza totul dinainte incercand totusi sa lase impresia ca altii iau deciziile;

- este dezinteresat de problemele sau punctele de vedere ale celorlalti;

- are o atitudine de superioritate bazata pe functia pe care o ocupa si pe puterea pe care aceasta o presupune si sugereaza starea de inferioritate a celorlalti;

- demonstraza in mod ostentativ siguranta excesiva de sine, dar cu o rigiditate a punctelor proprii de vedere, considerandu-se indreptatit sa invinga in orice conflict.

Climatul de cooperare este generat de un manager care:

- are o atitudine descriptiva;

- este orientat spre probleme;

- manifesta spontaneitate in exprimare, sinceritate, deschidere fata de ceilalti, transparenta a deciziilor;

- manifesta empatie, respecta sistemul de valori al celorlalti;

- adopta o pozitie de egalitate, minimizeaza diferentele de statut si putere, manifesta respect;

- este maleabil si accepta posibilitatea de a-si schimba comportamentul sau punctul de vedere.

3. Elementul de stres in climatul de comunicare

Una din problemele de actualitate a oragnizatiilor/firmelor este aparitia stresului ca factor perturbator si ca disfunctie. Acesta afecteza performanta angajatilor, influenteaza atmosfera generala de lucru, calitatea deciziilor si chiar sanatatea psihica si fizica a angajatilor. Chiar managerul este supus acestui factor, avand efecte asupra eficacitatii, capacitatii de a lua decizii, de a actiona in conditii de incertitudine sau ambiguitate, de schimbare a mediului organizational si de a reactiona in situatii critice, dificile.

Stresul reprezinta, astfel, un dezechilibru intens perceput subiectiv de catre individ intre cerintele organismului și ale mediului și posibilitatile de raspuns individuale.

Stresul poate avea și o valoare pozitiva, mobilizand resursele adaptarii omului in vederea realizarii sarcinilor pe care le are sau a autodepașirii.

Dintre factorii care atenueaza sau chiar elimina stresul sunt de mentionat: intretinerea unei bune forme fizice, asigurarea sanatatii morale, perfectionarea abilitatilor manageriale, trecerea la actiunea eficienta.

Comunicarea are un rol extrem de important in managementul stresului deoarece contribuie, prin inglobarea elementelor de control, organizare, planificare și conducere, la evitarea sau reducerea stresului. Cateva modalitati de comunicare eficienta in combaterea stresului la locul de munca ar fi urmatoarele:

Fisiere in arhiva (1):

  • Climat comunicational la o firma.docx