Planul de afaceri, studiu de caz - SC Cargo Trans SRL

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Planul de afaceri, studiu de caz - SC Cargo Trans SRL.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Antreprenoriat

Extras din document

Introducere

Planul de afaceri constituie un instrument indispensabil întreprinzătorilor ce construiesc o afacere sau căuta parteneri, managerilor ce propun proiecte noi altor persoane sau instituții de finanțare, instituțiilor ce gestionează fonduri pentru proiecte de investiții, gestionarilor de proiecte în cadrul așa numitelor ‘incubatoare de afaceri. Deseori planul de afaceri este considerat ca un act de fondare a unei afaceri - apreciere eronată deoarece și companiile de succes concep în mod frecvent planul de afaceri.

Exemplificarea practica consta într-un studiu de caz pe seama societății S.C Cargo Trans SRL.

Orice plan de afaceri presupune o anumita succesiune de operațiuni. Pentru întocmireasa e necesară parcurgerea următoarelor 3 etape:

1) culegerea informațiilor necesare (prețuri, concurenți, furnizori, date tehnice, juridice,etc.);

2) planificarea efectivă a activităților respective - alegerea strategiei potrivite și găsireacăilor de atingere a obiectivelor stabilite;

3) redactarea planului (etapa de alegere a formei optime de prezentare către destinatar arezultatului etapei anterioare)

Planul de afaceri reflectă proiecte de investiții din toate domeniile de activitate.. În literatura de specialitate se încearcă o definire a planului de afaceri (business plan) după cum urmează:

Planul de afaceri este un instrument al prezentului, elaborat prin aproximații succesive, utilizând experiența și realizările din trecut ale firmei pentru a proiecta în mod realist calea spre viitor . El are drept scop cel mai avantajos și realizabil compromis între ceea ce dorește și ceea ce poate să facă firma.

Rolul planului de afaceri

O afacere exista cu scopul de a genera profit pentru deținătorii acesteia. Ea poate - în același timp - să aibă și multe alte scopuri, dar principalul dintre acestea trebuie să fie profitabilitatea.

Scopul unei afaceri trebuie să fie:

- suficient de restrâns, pentru a permite focalizarea eficientă a resurselor firmei pentru atingerea lui,

- suficient de cuprinzător, pentru a permite dezvoltarea firmei și valorificarea potențialului său.

Obiectivele reprezintă o a doua componenta importantă a strategiei afacerii. În obiectivele alese trebuie inclusă o referire privitoare la mărimea la care se intenționează să ajungă afacerea, respectiv cota de piața urmărită, obiectivele pot fi împărțite în:

- obiective pe termen scurt (12-18 luni);

- obiective pe termen mediu și lung (1,5-5 ani).

În altă ordine de idei, scopul și obiectivele propuse într-un plan de afaceri trebuie să arate:

- în ce domeniu de activitate se încadrează afacerea și care este intenția sa;

- ce se vrea realizat în următoarea perioadă - obiective pe termen scurt sau lung.

- pe ce se bazează posibilitatea de a ajunge la finalitatea propusă;

- estimarea fondurilor necesare pentru finanțarea afacerii respective.

Modul de finanțare se poate face prin mai multe opțiuni:

- participare la capitalul social al firmei , această metodă de finanțare nu atrage după sine plata unor dobânzi sau rambursarea fondurilor, dar produce diluarea controlului asupra firmei și plata unor dividende în situația în care generează suficient profit;

- emitere de obligațiuni, formă rar întâlnita la firmele mici; reprezintă de fapt un împrumut pe termen lung care va fi rambursat la o dată fixă viitoare.

- împrumuturi pe termen lung

- credite pe termen scurt

Funcțiile planului de afaceri

Planul de afaceri are patru funcții:

a) de cristalizare și dezvoltare a ideilor privitoare la cum ar trebui condusă afacerea. presupune ca planul de afaceri să definească clar scopurile și obiectivele afaceri să stabilească metode de atingere (îndeplinire) a acestora, să identifice riscurile implicite.

b) de realizare a unei evaluări retrospective a performanțelor reale ale unei afaceri de-a lungul timpului. Presupune identificarea cauzelor, direcției și amplitudinii abaterilor de plan, precum și modalităților de acțiune a companiei în viitor

c) de evaluare a unei noi idei de afacere, derivă din capacitatea planului de afaceri dea analiza , evolua, compara și clasifica proiectele de investiții.

d) de a obține finanțare. Funcții de generator de finanțare- cei mai mulți creditori și investitori vor finanța firma numai după ce-i vor studia planul de afaceri, vor vedea abilitatea planului de a genera încasări necesare operațiunilor zilnice, plății datoriilor și generării profitului. Sursele de capitalvor dori să știe de câți bani are nevoie firma , când are nevoie de ei, cum ar fi alocați, dacă și când va fi capabilă să recompenseze alocarea de fonduri.

Fisiere in arhiva (1):

  • Planul de afaceri, studiu de caz - SC Cargo Trans SRL.docx