Aspecte ale Femeii in Antropologie

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Aspecte ale Femeii in Antropologie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Antropologie

Extras din document

Femeia, aceasta fiinta minunata pe care Dumnezeu a lasat-o pe pamant, acel regim nocturn al imaginarului, dupa cum aprecia Gilbert Durand in Structurile antropologice ale imaginarului, pare uneori incapabila de a-si gasi locul in lume, intr-o lume in care ii este mereu, si, din fericire, din ce in ce mai putin, subestimata valoarea. Aceasta credinta inferioara despre femei se datoreaza, in parte, si faptului ca femeile au stilul lor propriu de a se comporta, care isi gaseste intelegere doar in randul altor femei, pe cand, fata de gandirea barbatilor, acest mod propriu de a fi al femeilor pare diametral opus si, in plus, nejustificat.

Diferente intre sexe pe taramul limbajului

In studiile antropologice, s-a dovedit ca limbajul este un factor de mare importanta atunci cand vine vorba de a face diferente intre femei si barbati.

Multe moduri de a vorbi caracteristice femeilor sunt intelese doar de femei si sunt eficiente doar in conversatiile cu acestea, pe cand in conversatiile cu barbatii, le fac sa para neputincioase. Putem folosi pentru exemplificare faptul ca multe femei lasa impresia ca isi cer mereu scuze. Daca Alexandru nu promoveaza un examen si le instiinteaza de acest lucru pe Ioana si Maria, iar Ioana spune “imi pare rau”, interpretarea celor doi va fi diferita: Mariei i se va parea absolut normala replica Ioanei, deoarece este un mod de a-si exprima compasiunea, iar Alex nu va intelege de ce Ioana a reactionat asa, intrucat nu este vina ei ca el si-a cazut examenul. In acest mod, Ioana se pune singura cu un nivel mai jos decat Alex, prin faptul ca “isi cere scuze”, chiar daca intentia ei nu era aceasta.

Sexismul exista in cuvinte

Exista cuvinte care vorbesc despre femei. Robin Lakoff spune ca limbajul, in ceea ce le priveste pe femei, vine din doua parti: cuvintele pe care le vorbesc si cuvintele care vorbesc despre ele. Fara sa vrem, zi de zi folosim cuvinte “sexiste”. Distinctiile dintre sexe exista in limbaj, deoarece cuvintele pe care le avem la dispozitie pentru a descrie barbatii si femeile nu sunt aceleasi. Prin simplul fapt ca intelegem si folosim aceste cuvinte, ne formam pareri si conceptii asimetrice despre barbati si femei.

Spre exemplu, cand e vorba de a fi violent, o femeie zgarie sau plesneste, pe cand un barbat pocneste, impinge, lucruri care au efecte de mai mare impact, care denota putere. Verbul “a zgaria” reflecta si intareste metafora stereotipica a femeii ca fiind o pisica. De fiecare data cand se foloseste o expresia asociata acestei metafore, se sugereaza caracterul de felina al femeii.

Limba engleza ne ofera o diferentiere pe sexe cand interpretam verbul “a lesina”. Astfel, o femeie “faints”(lesina, probabil dintr-un motiv minor, sau doar pentru un efect teatral), pe cand un barbat “passes out”( lesina, cade jos, probabil din motive medicale).

Diferentele dintre barbati si femei pot fi conceptualizate sub forma unui set de perechi antagonice. Astfel, barbatii pot fi asociati cu termeni ca “sus”, “dreapta”, “superior”, “cultura”, “forta”, in timp ce femeile sunt asociate cu opusul acestora, “jos”, “stanga”, “inferior”, “natura”, “slabiciune”.

Exista de asemenea atitudini si moduri de a fi caracteristice fiecaruia dintre sexe. Astfel, daca un barbat pare puternic, logic, direct, cu spirit de conducere si influent, isi sporeste valoarea lui in calitate de barbat. Daca o femeie pare puternica, influenta, logica, directa si cu spirit de conducere, risca sa isi pericliteze valoarea ei de femeie. Aceasta deoarece se asteapta ca un barbat sa fie puternic, dur si sigur pe el, pe cand lumea s-a obisnuit sa vada in femei niste persoane plapande, fara prea multa atitudine, tolerante si dispuse oricand la a renunta la ideile lor in favoarea binelui familiei, spre exemplu, fie ea matriarhala sau de procreatie.

Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte ale Femeii in Antropologie.doc

Alte informatii

disciplina ´´antropologie politica´´, UBB, Cluj-Napoca, Fac. de Studii Europene