Taierea Porcului

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Taierea Porcului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Antropologie

Extras din document

Sacrificarea porcului-act ritualic

BIOLOGIA SI ANATOMIA PORCULUI DOMESTIC

SCURT ISTORIC

Porcul domestic alaturi de caine este cel mai vechi animal domesticit de om. Porcii sunt mamifere, ceea ce inseamna ca femelele nasc pui vii si ii hranesc cu lapte. Se pare că domesticirea porcului salbatic s-a produs acum 9.000 de ani.

Cresterea porcilor este o ocupatie des intalnita in Europa si Orientul Indepărtat , carnea de porc fiind preferata de aproape toti consumatorii de carne.

In prezent, numarul porcilor domestici crescuti in intreaga lume este de aproximativ 961 milioane capete, din care 190 milioane in Europa si 489 milioane in China

Porcul este un animal omnivor , adica poate fi hranit atat cu furaje de origine animala, cat si vegetala.

Gestaţia la scroafe durează 112-114 zile. Scroafa da nastere de obicei la 10-12 purcei.

Sacrificarea porcului:

Daca am avut grija sa nu dam de mancare cel putin 12 ore porcului inainte de marele eveniment , scoaterea lui din cotet nu ar trebui sa ridice probleme deosebite.De cele mai multe ori grasunul protesteaza la vederea celor 2-3 persoane care-l deranjeaza pe la orele sase-sapte ale diminetii Mai tras , mai impins se lasa pana la urma convins sa paraseasca caldura cotetului si sa dea piept cu gerul lui Ignat.Oricum , odata iesit din cotet , ar fi bine sa legati macar unul din picioarele porcului , altfel pot aparea surprize. Odata ajuns la locul unde va fi taiat , porcul va fi legat obligatoriu cu cate o funie de fiecare picior din partea dreapta.Funia de la piciorul din spate va fi legata de un par pe care am avut grija sa il infigem in pamant prin batere.Tragand de funia din fata , dupa 1-2 opinteli sanatoase, vom reusi trantim la pamant porcul si sa ii imobilizam apoi picioarele din fata.

De obicei aceasta operatiune va fi efectuata de catre cel mai curajos dintre cei prezenti Taierea porcului trebuie inceputa in prima parte a zilei, cit mai de dimineata, pentru a putea fi efectuate in timpul zilei toate operatiile necesare {taiere, toaletare, transare, dezcsare, preparare etc.

Dupa sacrificare, porcui trebuie imediat agatat de picioarele de dinapoi pentru a se scurge singele intr-un vas curat. In singele astfel colectat se adauga imediat o lingura de sare, apoi se amesteca cu un tel si se pastreaza la rece pina la folosire. In functie de posibilitati, dupa taiere porcui se opareste sau se pirleste. Opa-rirea trebuie efectuata cu apa fierbinte, cit mai rapid, iar parul sa fie razuit in sens contrar inclinarii lui naturale pe corp.

Daca conditiile permit, recomandabil este ca mai intii porcui sa se pirleasca si apoi sa se opareasca si sa se curate frumos, pielea astfel devine mai frageda, cu miros placut. Burta porcului se despica de sus in jos; se scot mai intii intestinele, indepartind cu mare aten^ie fierea (bila) si bafica. Intestinele si stomacul se pun separat in apa rece. Splina nu trebuie pusa in apa, deoarece se innegreste. Ficatul, plaminii, inima si limba trebuie spalate imediat de singe si puse separat, iar carnea se sterge bine pe locul unde a fost in contact cu organele. Apoi se detaseaza capul de corp (prin taiere), iar corpul se sec^ioneaza in doua jumatati pe lungimea coloanei vertebrale (sira spinarii). De pe fiecare jumatate se detaseaza mai intii slanina, taind fisii in lungime. Toate preparatele din carne proaspata se vor pregati in ziua taierii porcului (cirnati, toba, lebarvurst etc.). Slanina se freaca cu sare, suncile se marineaza in saramura, iar picioarele si capul se pastreaza la rece pentru prepararea raciturilor

Fisiere in arhiva (1):

  • Taierea Porcului.docx