Aranjamente Festive

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Aranjamente Festive.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Arta

Extras din document

1. Aranjamente festive

Fie ca ne aflam în Occident, fie ca suntem în Tara Soarelui Rasare, aranjamentele florale constituie întotdeauna punctul de atractie în orice ocazie festiva. Dar nu numai ocaziile festive capteaza interesul pentru gasirea unui material cât mai rar sau exotic, aranjamentele florale trebuie sa fie în legatura cu anotimpul, locul si functionalitatea acestora.

O mare importanta în Japonia se acorda simbolismului floral (ceea ce înseamna ca unele flori sunt pretabile pentru un oarecare eveniment, iar altele nu) si asocierii culorilor. Dar aceste lucruri nu se gasesc numai în ideologia orientala. în Occident, de asemenea exista multe popoare care cred în superstitii legate de flori, considerând ca unele sunt norocoase iar altele nu. De fapt, japonezii au un cod de interpretare propriu. De exemplu, daca un aranjament în Japonia înseamna virtute, datorita materialului utilizat, în Occident, acelasi aranjament reprezinta „numai un alt aranjament".

Atât pentru japonezi, cât si pentru occidentali, culoarea capata si ea un simbolism aparte, de exemplu combinatia de rosu si alb reprezinta veselie. Se considera ca, un aranjament cu flori albe într-un vas rosu sau flori rosii într-un vas alb degaja caldura si pofta de viata, însufletind petrecerea la care este utilizat.

De asemenea, pentru Anul Nou este interesant de a urmari conceptele japonezilor. Anul Nou reprezinta o ocazie care în Japonia este celebrata cu mare verva si e foarte important ca aranjamentele florale sa transmita flecare un mesaj - unul dintre acestea fiind dat de bambus si pin.

Pinul simbolizeaza longevitatea, iar bambusul simbolizeaza flexibilitatea si puterea (deoarece se apleaca înaintea vântului de iarna, pentru ca apoi primavara sa fie din nou în picioare).

In Occident sarbatorile de craciun creeaza o atmosfera de festivitate, mesajul universal fiind „pace pe pamânt si bunatate între oameni", cu acest prilej fiecare depune eforturi speciale pentru a-si decora locuinta. Si ce poate fi mai frumos decât un aranjament în stil japonez care sa emane solemnitate si bucurie. în Japonia, craciunul nu reprezinta o sarbatoare atât de importanta, Japonia fiind o tara budista. Cu toate acestea, în zilele noastre magazinele vând articole de craciun, acesta fiind celebrat cu aceeasi bucurie ca si în Occident, chiar daca nu i se acorda semnificatie religioasa. Toate stilurile de baza si variatiile acestora pot fi adaptate în acord cu spiritul Craciunului, încorporând decoratiunile familiale si traditionale (sfinti, vâsc, stelute argintii si baloane colorate). Foarte apreciate sunt aranjamentele simple, în forma MORJBANA, utilizând ramuri dezgolite sau câteodata pulverizate partial cu diferite materiale albe, creând senzatia de zapada.

In martie japonezii celebreaza „festivalul fetelor" cunoscut si ca Festivalul Papusilor, când piersicii sunt în floare, oferind posibilitatea de a crea aranjamente cu acestia. în mai urmeaza festivalul baietilor, deoarece este anotimpul când irisii sunt înfloriti, acestia simbolizând mândria locala, în timp ce frunzele acestora sunt folosite de baietei pe post de sabiute, ei jucându-se de-a soldatii.

In Japonia, simbolismul natural joaca un rol foarte important în alcatuirea aranjamentelor pentru ziua de nastere. în functie de modul de dispunere, florile care cad (atârna) - cum ar fi cercelusul - sunt evitate deoarece sugereaza pierderea sau moartea, la fel si florile copacilor ale caror ramuri au spini.

în ceea ce priveste culoarea, toate aranjamentele pe alb - de obicei din lotus - sunt utilizate în special în serviciile religioase budiste, iar toate nuantele de purpuriu reprezinta culoarea diminetilor în Japonia. Culorile prea solemne sau asociatiile nefericite, florile care încep sa se treaca sau sunt lipsite de viata provoaca o atmosfera terna (trista). Cheia reusitei poate fi vigoarea si vivacitatea, cu material tânar si sanatos, mai ales sezonal.

Fisiere in arhiva (1):

  • Aranjamente Festive.doc