Arhitectura - Locuinta Colectiva

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Arhitectura - Locuinta Colectiva.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Arta

Extras din document

Locuintele colective sunt constructii ce au cel putin trei nivele.Intr-un imobil colectiv, apartamentele au un spatiu comun destinat circulatiei (holuri,ascensoare, casa scarii) din care se face accesul in fiecare locuinta.Accesul se face diferit fata de locuinta individuala, deoarece aici,exista o intrare principala la intreaga cladire. In afara de locuinte exista si spatii anexe comune (spalatorii, uscatorii, spatii de depozitare a bicicletelor si carucioarelor pentru copii) precum si spatii exterioare comune (loc de joaca pentru copiii, spatii verzi). Spatiile exterioare private se reduc la balcoane,logii sau terase, iar uneori spatiul exterior privat poate sa lipseasca complet. Esentiale raman spatiile comune: ele sunt atat spatii de sociabilitate apreciate, cat si sursa de probleme (in privinta modului de utilizare).

Los Delfines din Avenida Balboa

Los Delfines este un edificiu construit in Avenida Balboa, pe coasta orasului Panama. Pe scurt, au fost construite 102 de locuinte, parcare pentru 325 de vehicule, 1500 metri patrati pentru birouri si spatii mari de comunicare. Cea mai mare problema in realizarea acestei cladiri, a fost dialogul dintre acest volum cu diverse cerinte, si atentia de a pozitiona toate apartamentele spre ocean. Acesti parametri se reflecta in usoara rasucire a turnurilor in asa fel incat, sa permita tuturor apatamentelor deschiderea spre peisajul doritsi si sa impiedice fatada turnului de a bloca vederea celuilalt ce este pozitionat intr-o zona mai intima a sit-ului.

Structura blocului de 36 de etaje este din beton si parterul ca un lespede este mai accentuata. S-a hotarat sa-i dea structurii anti-seism rigiditate prin localizarea unui nucleu structural care absoarbe toate fortele proiectului. Aceasta solutie structurala furnizeaza un spatiu liber, cu un singur rand de coloane perimetral si fara pereti sau fatade structurale.

Zona comunitara, care include toare felurile de facilitati si instalatii, se afla la etajele cinci si sase, oferind vederi spre golf si oras.

Etajele superioare au fost proiectate sa se deschida spre coltul strazii, unde sunt galeriile acoperite de un tambur, protejat de un plan in fatada care defineste alinierea lunga. De fapt, unde sunt fantanile si pavajul este definita intrarea in cartier care duce de la Avenida Balboa spre tesatura urbana.

Circulatia pe verticala este asigurata de cele trei ascensoare si de doua scari. Dintr-un mic vestibul se face accesul in doua apartamente de mari dimensiuni, puse in oglinda. Bucataria beneficiaza de un mais spatiu de luat masa, si este in legatura directa cu spalatoria si o camera pentru personalul de serviciu. Spatiul de luat masa si de zi este foarte generos si au deschidere spre panorama orasului. Apartamentele au doua dormitoare pentru copiii, si un dormitor matrimonial, fiecare beneficiind de o baie cu dressing.

Rue Emile Durkheim

Localizat intr-un loc cheie, in capitalul francez, foarte aproape de faimoasa librărie naţionala, a lui Dominique Perrault, aceasta construcţie este o clădire eleganta si sobra, delimitata de un aranjament ornamental special la ferestrele tuturor apartamentelor si proiectata de Francis Soler. Aceasta clădire reprezinta ideea unui proiect flexibil, ce va servi in timp ca ghid pentru alegerea conceptului structural. O „cortina” de beton discontinua se întinde de-a lungul axei longitudinale a clădirii. Aceasta este dublata ocazional cu sageti verticale, cum ar fi ascensoarele si casa scarii, care servesc ca brate pentru stabilitatea structurala.

Saptezeci si trei de coloane puse intr-un gratar neregulat de-a lungul perimetrului planseelor, lasa o mare libertate in conceptul planului si dispozitia de a-si reimaprti spatiul interior.

Fisiere in arhiva (1):

  • Arhitectura - Locuinta Colectiva.doc