Art Nouveau

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Art Nouveau.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: ionescu lacramioara

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Arta

Extras din document

Art Nouveau -- (termen provenit din limba franceza însemnând Arta noua) este un stil artistic manifestat plenar în artele vizuale, design si architectura la începutul secolului 20, relativ sincron în majoritatea culturilor si tarilor europene, dar si în America de Nord, cu precadere în Statele Unite ale Americii.

Masca, Louis Welden HawkinsArt Nouveau poate fi, de asemenea, vazuta ca un fel de miscare artistica de tranzitie, formând un preludiu a ceea ce urma sa devina modernismul secolului 20. În acest bloc de artisti si tendinte a trecerii spre modernism pot fi incluse si miscarile artistice cunoscute sub numele de "Jugendstil" în Germania si Olanda, respectiv Sezessionsstil, sau "Secesionism", în Viena, Austria, ambele inspirate de, dar si grupate ideatic în jurul periodicul de avangarda vienez Jugend (Tinerete). Atât artistii germani si olandezi, cât si cei vienezi luptau cu conventionalismul sfârsitului secolului 19 si, în acelasi timp, încercau sa se desprinda de toate ism-ele anterioare prin gasirea de noi formule artistice viabile, parasirea drumului neted al salilor de expozitie consacrate, gasirea de noi spatii ambientale / functionale / expozitionale si expunerea lucrarilor pe cont propriu.

În timp ce în Austria, Germania si Olanda miscarea era legata de revista Jugend, în Rusia miscarea era grupata în jurul revistei Mir iskusstva, revista de arta influenta, care, printre altele, a generat propulsarea companiei de balet Ballets Russes în centrul atentiei Europei si a lumii întregi, respectiv a determinat consolidarea suprematiei baletului rus ca fiind cel mai influent din întregul balet al secolului 20.

În Italia, termenul folosit pentru a desemna miscarea artistica era "Stile Liberty", fiind denumit dupa un magazin londonez, Liberty & Co, un magazin relativ cunoscut în epoca pentru distribuirea de artefacte derivând din miscarea Art and Crafts, relevând atât aspectul comercial al miscarii Art Nouveau cât si aspectul de a fi importate, element esential în Italia timpului respectiv.

În Franta, cu deosebire în capitala tarii, Paris, intrarile anumitor statii de metrou, dar mai ales cladirile realizate de arhitectul Hector Guimard, precum si vitraliile si ornamentele cladirilor designate de el, constituie dovezi puternice de existenta ale unui stil arhitectural Art Nouveau care a evoluat în mod cu totul particular în "orasul lumina."

În Spania, mai exact în Catalonia, miscarea a fost grupata în orasul Barcelona, fiind cunoscuta sub numele "local" de "modernism" si avându-l pe arhitectul catalan Antoni Gaudí i Cornet ca cel mai de seama reprezentant

Fisiere in arhiva (1):

  • Art Nouveau.doc

Alte informatii

Universitatea de vest Timisoara ,facultatea de arte plastice