Arta si societatea

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Arta si societatea.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Arta

Extras din document

Etimologi vorbind, termenul artă provine din cuvântul latin ars, artis, și se definește ca fiind o “activitate care folosește mijloace de exprimare specifice pentru a produce valori estetice” dar și “totalitatea operelor cu valoare estetică dintr-o epocă, țară”. Cuvântul artă, a devenit un termen întrebuințat de către întreaga colectivitate umană, fiind recunoscut și apreciat oriunde în lumea, iar multe dintre țările ce dețin o istorie îmbelșugată în aceată activitate îl întrebuințează folosind un tip de scriere asemănător (art- franceză, art-engleză, arte-spaniolă, arte-italiană) acest fapt demonstrând că termenul este adânc înrădăcinat în constința umană. O întrebare la care multă lume caută răspuns privind arta și societatea, este accea privind faptul că arta inspiră viața, sau viața inspiră arta?

Arta în complexitatea ei, prezintă mai multe forme, manifestări, diferiți practicanți precum și distincți iubitori ai acesteia. Principalele exemple, cunoscute la nivel mondial sunt: artă plastică, însumând pictura, grafica, sculptură, arhitectură și o multitudine de alte genuri secundare ce derivă din aceasta, arta dramatică cu diviziunile sale principale teatru, dans/coreografie și cinematografie; arta muzicală, muzică vocală și muzică instrumentală și arta literală cu grupările epică, dramaturgie și lirică.

Arta a fost prezentă în viețiile noastre, încă de la existanța primilor oameni pe pământ, primele manifestări artistice estimându-se că s-ar fi produs în perioada epocii de piatră. Artă în această perioadă este reprezentată de ”primii” așa-ziși artisti ce au început să realizeze picturi și gravuri pe pereții pesterilor, folosindu-se de materialele găsite din mediul înconjurător, această primă manifestare purtând denumirea de artă rupestră.

Picturile și sculpturi au fost descoperite pe pereții peșterilor din Europa, Africa, Australia, datează de mai bine de 30,000 de ani î.Hr, cu mult înainte de a se inventa hârtia și modelarea metalelor. Multe dintre înfățisări, întruchipează animale pe care popoarele primitive le vânau pentru a se hrănii. Arta paleolitica este produsul unei societati în care activitatea prinicipala a oamenilor era vânătoarea. De aceea subiectul esential al acestei arte îl constitiuie animalele, și în special animalele a caror carne, blană sau ale caror oase au căpatat diferite întrebuințări. Între aceste reprezentări de animale predomina bizonul, mamutul, porcul mistreț, renul cu coarne mari și calul. Omul și flora vremii erau rar reprezentate. Cunoașterea animalelor avea o importanță vitală pentru vânătorii primitivi.Tocmai de aceea ele erau pândite îndelung și observate în mișcare și felul lor de viața. Ca urmare a acestor observații, desenele de animale din epoca paleolitica se caracterizează, în primul rând, printr-o reprezentare realistă. Artiștii primitivi redau sobru caracteristicile esențiale ale animalelor. În cateva trăsaturi ei fixeaza pe pereții cavernelor sau pe obiecte de mici dimensiuni forța bizonului, sensibilitatea renului, gata să o ia la fuga la cel mai mic zgomot, trupul masiv al mamutului sau profilul elegant al calului.

Istorici sunt de părere că pe lângă rolul estetic, aceste picturi erau legate și de anumite ritualuri prin care oamenii cavernelor sperau să atragă vânatul, dar factorul cel mai important îl constituia redarea unor cunostințe acumulate privind tipologia diferitelor specii de animale. În lipsa unui alfabet, și a unui sistem de scriere și citire, aceste mesaje, erau destinate predecesorilor, pentru a-i informa cu privire la metodele de vânat și pericolele din natură.

De asemenea, primele manifestări muzicale apar tot în această perioadă, atunci când oamenii au încercat să reproducă primele sunete auzite din natură. Deși instrumentele muzicale nu se inventase încă, primii oameni realizau din resursele găsite în mediu înconjurator, obiecte care să producă anumite sunete, fiind folosite ca semn de avertizare în caz de pericol.

Arta tradițională aborigenă, este prezentă printre popoarele primitive din Australia și insulele din Pacific, aceștia întrebuințau pentru propriile creații diferite materiale naturale precum cochilii, pene, lemn, pietre, scoarță de copac și semințe. Primii australieni, aborigenii, desenau pe stânci, pe pământ și pe scoarța copaciilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Arta si societatea.docx

Bibliografie

- Istoria artelor plastic [Accesat online] https://bgwebsoft.ro/istoriaartei/category/civilizatiile-antice/
- Ce este renasterea? [Accesat online] http://www.gsam.ro/Atestat2016/Abrudan%20Bogdan/renastere.html
- Istoria artei medieval [Accesat online] http://www.medieval.istoria-artei.ro/resources/arta-Ciobanu.pdf
- Perioada Edo [Accesat Online] http://personal.bogdanlazar.ro/html/perioada_edo.html
- Arta secolului XX, Editura:Noi Media Print
- Istoria unui current care a influențat lumea-cultura punk [Accesat online]https://www.viata-libera.ro/magazin/46204-istoria-unui-curent-care-a-influentat-lumea-cultura-punk-galati-viata-libera-cotidian
- Moda hippie [Accesat online]https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/moda-hippie-spune-nu-conformismului