Europa culturală - Florența și Iași - orașe ale culturii europene

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Artă
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 2757
Mărime: 14.59KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
UNIVERSITATEA “AL.I. CUZA” CENTRUL DE STUDII EUROPENE

Cuprins

  1. 1)Argument
  2. 2)Florenta in vremea lui Lorenzo deMedici
  3. 3)Iasul pasoptistilor
  4. 4)Florenta anului 2005
  5. 5)Iasul de azi
  6. 6)Concluzii

Extras din referat

Florenta si Iasi- orase ale culturii europene

1)Argument

Citind cartea lui Irving Stone Agonie si extaz nu visam ca pasii ma vor purta vreodata in locurile in care cu jumatate de mileniu in urma se realizau multe din capodoperele omenirii. Putini dintre noi isi permit luxul sa mearga sa viziteze splendidul oras in care s-a nascut, s-a format si a creat o perioada Michelangelo Buonarotti,iar dintre acestia majoritatea merg acolo sa munceasca, dorind sa isi amelioreze situatia materiala precara datorata situatiei actuale din Romania.

Nu am avut onoarea sa plec in Italia cu o bursa de studii, dar am reusit sa ajung in frumosul oras Florenta si chiar sa vizitez cateva dintre obiectivele sale turistice. Constructia centrala a orasului, Domul, asa cum il numesc florentinii te fascineaza prin inaltime, grandoare, minutiozitate, detaliu, splendoare. Imi amintesc duminica care a urmat mortii papei Ioan Paul al-II-lea. Trandafiri albi si rosii, cale si alte flori superbe erau sprijinite de masiva usa neagra a uneia dintre intrarile Catedralei Santa Maria del Fiore. Aceasta este denumirea completa a Domului, pe care il admiram in plimbarile de la sfarsitul fiecarei saptamani, al carui interior am reusit sa-l vizitez in sambata dinaintea Pastelui catolic, anul acesta, simtindu-ma coplesita de frumusetea statuilor, a vitraliilor, a picturilor.Catedrala era amenajata special pentru mesa ce urma sa se oficieze la miezul noptii, la care pot participa doar personalitati ale comunitatii locale.

Unul din evenimentele cele mai importante care au avut loc la Florenta anul trecut, in perioada 11 martie-11 iulie a fost expozitia de la Palatul Strozzi cuprinzand lucrarile artistului Sandro Boticelli(1445-1510) si ale elevului si prietenului sau, Filippino Lippi(1457-1504) aduse din toate marile muzeele ale lumii.Am admirat in tacere, ore in sir, frumusetea acelor capodopere care au fost martore atator secole. Expozitia a cuprins 26 de picturi ale lui Boticelli, 16 apartinand lui Filippino Lippi, cat si lucrari ale altor doi mari artisti-Leonardo da Vinci si Piero de Cosimo.

David, sculptura lui Michelangelo, expusa in Galeria Academiei te impresioneaza prin perfectiune, ca orice alta opera a marelui artist.

La fiecare pas te impresioneaza cladirile foarte vechi, care isi poarta cu mandrie varsta, dar nu poti sa nu admiri si cladirile moderne, hotelurile luxoase, parcurile in imensitatea carora te pierzi, civilizatia, bunul simt, amabilitatea cu care esti tratat in orice librarie, magazin ori centru comercial in care intri, chiar daca esti strain.

Avand in vedere faptul ca si Iasul are destule capodopere, am considerat ca prezentarea unor evenimente ce au caracterizat cele doua orase ar fi foarte interesanta.Voi prezenta succint aspectele vietii florentine in vremea lui Lorenzo Magnificul, urmand o scurta prezentare a Iasului prin prisma activitatii lui Mihail Kogalniceanu, reprezentant al pasoptismului, curent care este impregnat de fervoare, ca si Renasterea italiana, la un alt nivel, bineinteles, urmand ca apoi sa fac scurte referiri la aspectele actuale ce caracterizeaza cele doua orase.

2)Florenta in vremea lui Lorenzo de Medici

Lorenzo de Medici, Magnificul, asa cum il cunoastem noi de la lectiile de istorie, era aidoma orasului sau: stalucitor, simplu si onest. Era un om modest, binevoitor, ducea un trai cumpatat in Palatul sau din Via Larga, in mijlocul prietenilor sai platonicieni si a capodoperelor care ii uimeau pe toti oaspetii sai ilustri. Lorenzo isi rezerva mereu timp, cu toata activitatea sa prodigioasa(probleme politice, afaceri, tratate), pentru a purta discutii savante cu umanistii de la curtea sa, pentru a descifra Cabala in compania lui Pico della Mirandola, pentru a se intrece in arta versificatiei cu Angelo Poliziano, pentru a analiza texte filozofice impreuna cu Marsilio Ficino.

Personalitate marcanta, ilustrul Lorenzo de Medici a ramas credincios toata viata conceptiilor sale, idealurilor si filozofiei Renasterii.

Numarul mare de artisti si arhitecti remarcabili pe care i-a avut Florenta in timpul Medicilor este uimitor. In afara de Brunelleschi, cunoscut ca cel mai mare arhitect florentin, celebritatea lui datorandu-se realizarii cupolei catedralei Santa Maria del Fiore, orasul se mai putea mandri si cu alti arhitecti de geniu.

Printre ei se numarau Giuliano da Majano, Giuliano da San Gallo si Cronaca. « Da Majano a ridicat catedrala din Faenza, palatul regilor din Neapole(Poggia Reale), armonioasa imbinare de forme de o eleganta gratie florentina.San Gallo, continuator al lui Brunelleschi, a conceput sasristia de la San Spirito si a ridicat palatul Condi. La fel de renumit si foarte original a fost Cronaca, care a realizat vestibulul sacristiei de la San Spirito, cornisa palatului Strozzi si palatul Guadagni. »

Preview document

Europa culturală - Florența și Iași - orașe ale culturii europene - Pagina 1
Europa culturală - Florența și Iași - orașe ale culturii europene - Pagina 2
Europa culturală - Florența și Iași - orașe ale culturii europene - Pagina 3
Europa culturală - Florența și Iași - orașe ale culturii europene - Pagina 4
Europa culturală - Florența și Iași - orașe ale culturii europene - Pagina 5
Europa culturală - Florența și Iași - orașe ale culturii europene - Pagina 6
Europa culturală - Florența și Iași - orașe ale culturii europene - Pagina 7
Europa culturală - Florența și Iași - orașe ale culturii europene - Pagina 8
Europa culturală - Florența și Iași - orașe ale culturii europene - Pagina 9
Europa culturală - Florența și Iași - orașe ale culturii europene - Pagina 10
Europa culturală - Florența și Iași - orașe ale culturii europene - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Europa Culturala - Florenta si Iasi - Orase ale Culturii Europene.doc

Ai nevoie de altceva?