Graffiti

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Artă
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 3512
Mărime: 18.05KB (arhivat)
Cost: 1 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lelia Chiru
Graffiti este un tip de însemnare facut în mod deliberat de oameni pe suprafete atât publice cât si private. Poate aparea ca arta, desene sau cuvinte. Când este facut fara consimtamântul proprietarului, constituie vandalism (care este ilegal). Graffiti a existat înca din antichitate, în perioada Greciei antice si a Imperiului roman.

Extras din document

Graffiti este un tip de însemnare facut în mod deliberat de oameni pe suprafete atât publice cât si private. Poate aparea ca arta, desene sau cuvinte. Când este facut fara consimtamântul proprietarului, constituie vandalism (care este ilegal). Graffiti a existat înca din antichitate, în perioada Greciei antice si a Imperiului roman.

Etimologie

Cuvântul "graffiti" din limba italiana este pluralul substantivului "graffito", desi forma de singular a devenit obscura si este folosita în istoria artei, cu referire la opere de arta realizate prin zgârierea desenului pe o suprafata. Ambii termenii englezesti provin din italiana, cel mai probabil de la "graffiato", participiul trecut al verbului "graffiare" (a zgâria); "grafferii" antici îsi scrijeleau opera pe pereti, înainte de aparitia spraiului cu vopsea. Aceste cuvinte deriva la rândul lor de la grecescul ³Á±Æµ¹½ (graphein), care înseamna "a scrie".

Nu exista înca un echivalent românesc pentru graffiti în acceptiunea moderna a cuvântului, iar termenul englezesc nu este înca adaptat la limba româna. Cu atât mai putin diversii termeni asociati cu acesta nu au o traducere clara.

Istorie

Graffiti antic

Din punct de vedere istoric, termenul "graffiti" se referea initial la inscriptiile, portretele, etc.gasite pe zidurile mormintelor antice sau pe ruine, ca în Catoacombele din Roma sau în Pompeii. Sensul cuvântului a evoluat, desemnând acum orice decoratie (inscriptionata pe orice suprafata) care poate fi privita ca vandalism; sau imagini sau scriituri plasate de obicei pe pereti externi si trotuare, fara permisiunea proprietarului. Prin urmare, inscriptiile facute de autorii unui monument nu sunt catalogate ca graffiti.

Primul exemplu cunoscut de "graffiti modern" exista si astazi în orasul antic grecesc Ephesus (în Turcia de azi) si se pare ca face reclama la prostitutie, dupa spusele ghizilor turistici din oras. Consta într-o palma, o forma vaga de inima, o urma de picior si un numar. Acestea indica subtil câti pasi trebuie facuti ca cineva sa gaseasca o curtezana (mâna reprezentând plata).

Romanii gravau graffiti în proprii pereti si monumente, iar exemple ale lucrarilor lor exista de asemena si în Egipt. Eruptia Vezuviului a pastrat graffiti sgâriat pe peretii din Pompeii, si ne ofera o perspectiva directa asupra vietii de strada: latina vulgara, insulte, magie, declaratii de dragoste, mesaje politice. În contrast cu tipicul graffiti-ului modern, alfabete si citate din literatura (în special primul vers din "Eneida" de Virgil) au fost gasite pe peretii din Pompei, fie pentru placerea scriitorului, fie din dorinta de a impresiona, desi anonim, trecatorul prin familiaritatea sa cu literele si literatura.

Villa lui Hadrian din Tivoli, Italia, are de asemenea câteva exemple. Unul dintre ele a rezistat în timp, avertizând: "Cave Canem", care înseamna "Atentie la câine", lânga imaginea câinelui mentionat.

Totusi, nu numai grecii si romanii faceau graffiti: situl mayas din Tikal, Guatemala, contine de asemenea exemple antice. Graffiti produs de vikingi exista în Roma si la Newgrange, în Irlanda.

[modifica]

Graffiti modern

În secolul 20, în special în perioada Celui De-al Doilea Razboi Mondial, 'Kilroy was here' (Kilroy a fost aici) a devenit un graffito celebru, împreuna cu Mr.Chad, o fata doar cu ochii si un nas, rezemat de perete, spunând "What? No [comoditate rara]…? în timpul rationalizarii. Tehnica de lupta a secolului XX a vazut sosirea multor tehnologii aviatice noi, urmate îndeaproape de "airplane graffiti", inclusiv "nose art", facuta faimoasa în timplu Celui De-al Doilea Razboi Mondial.

Începând cu urbanizarea la scara mare a multor zone în jumatatea postbelica a secolului 20, gastile vor marca peretii si alte bunuri publice cu numele bandei prin tag-uri, pentru a-si delimita teritoriul. Pe la sfârsitul secolului XX, tag-urile neasociate unei gasti au devenit mai comune. Artistii graffiti îsi scriau "tag"-ul doar de dragul scrisului, sau ca sa-si consolideze reputatia si prestigiul de "writer" (scriitor) sau artist de graffiti. Primele cazuri documentate de însemnari ilegale create cu un sprai cu vopsea au fost create de un artist numit "Cornbread" din Philadelphia. Spraiul a devenit o caracteristica importanta pentru diferitele stiluri care au urmat.

Terminologie

O serie de cuvinte si expresii au ajuns sa descrie diferite stiluri si aspecte legate de graffiti. Ca toti termenii argotici, expresiile variaza de la zona la zona. Mai jos sunt câtiva termeni folositi în limba engleza:

- tag - o semnatura stilizata a unui writer; termenul taggerface referire la o persoana care face tag-uri.

- throw-up (sau bomb) - un tag mai elaborat. De obicei are o culoare pentru contur (cum ar fi negru) si una pentru umplere (de exemplu argintiu). Literele au de obicei forme rotunjite, usor de executat.

- piece (de la masterpiece - capodopera) - o imagine mare, adesea cu efecte 3D, sageti care dau fluiditate (flow) si directie, multe culori si tranzitii cromatice si alte efecte diverse. Realizarea unui piece necesita mai mult timp decât un throw-up. Cu cât locatia este mai la vedere, iar lucrarea este mai bine executata, cu atât creste respectul pentru writer.

- burner - un piece amplu si mai elaborat decât un piece normal. Aceste lucrari sunt realizate de obicei legal, datorita timpului si efortului depuse pentru executarea lor; dar primii writer-ri din New York faceau burner-e ilegal, pe trenuri.

- bombing - nu are nici o legatura cu terorismul, ci descrie pictarea cat mai multor suprafete. Pentru aceasta se folosesc de obicei throw-ups (sau bomb-uri), deoarece nu necesita mult timp pentru executie.

- to slash' a tag - a taia sau a scrie peste tag-ul cuiva, socotit ca o insulta grava adusa persoanei care a facut tag-ul taiat.

- going over - daca un writer merge peste opera altuia, este analog cu o declaratie de razboi writer-ului. Majoritatea grafferilor respecta operele altora, iar regula de baza pentru înlocuirea creatiilor anterioare este urmatoarea: tag - bomb - piece. De asemenea se poate picta peste lucrarile "taiate" deja. Daca cineva încalca aceste reguli, este considerat un "toy" sau pur si simplu o pacoste.

- buffing (to buff) - a îndeparta graffiti folosind substante chimice si alte instrumente.

- toy - un graffer fara experienta sau fara talent. Writer-ii versati folosesc acest cuvânt ca un termen derizoriu pentru grafferii nou aparuti.

- king - writer cu un anume respect printre alti grafferi. A detine interiorul (to own the inside) înseamna sa ai majoritatea tag-urilor în interiorul trenurilor, iar a detine exeriorul înseamna ca majoritatea lucrarilor sunt pe exteriorul trenurilor.

Preview document

Graffiti - Pagina 1
Graffiti - Pagina 2
Graffiti - Pagina 3
Graffiti - Pagina 4
Graffiti - Pagina 5
Graffiti - Pagina 6
Graffiti - Pagina 7

Conținut arhivă zip

Alții au mai descărcat și

Designul Interior Profesionist

Acum cativa ani cand se pronunta acest cuvant barbar, unii se gandeau la ceva suspect, un obiect mai mult sau mai putin trasnit: un fotoliu...

Domeniile Modei

CE ESTE MODA? Moda este un obicei, o deprindere colectivă, specifică la un moment dat unui mediu social. Termenul de "la modă" se aplică de obicei...

Estetica in Fotografie

1 - Introducere Cand Michael Reichman m-a rugat sa scriu o serie de eseuri despre "estetica", prima reactie a fost "Ce intelegi prin estetica?"....

De la Marcel Duchamp la Pop Art

Arta si ideile lui Duchamp, intr-o masura poate mai mare decat in cazul oricarui alt artist al secolului XX, au incercat sa exemplifice gama larga...

Jazz

,,Jazzul este una dintre rarele forme de productie culturala care a facut turul planetei si care apartine unui popor precis, la un moment dat al...

Gravura Secolului XX

Secolul XX-secolul profundelor schimbări în societate, al revoluţiilor şi a luptei naţiunilor pentru libertate şi independenţă, era în care au fost...

Aranjamente Festive

1. Aranjamente festive Fie ca ne aflam în Occident, fie ca suntem în Tara Soarelui Rasare, aranjamentele florale constituie întotdeauna punctul de...

Moda

A. CE ESTE MODA: 1. De-a lungul secolelor persoane fizice sau societăţile s-au folosit hainele ca o forma de comunicare nonverbal pentru a indica...

Ai nevoie de altceva?