Integrarea Cromatica in Procesul de Restaurare

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Integrarea Cromatica in Procesul de Restaurare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Coman Adriana

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Arta

Extras din document

Restaurarea este procesul prin care un obiect mai vechi este adus prin anumite tehnici la parametrii initiali.Prin restaurare se intelege aducerea operei de arta la calitatile initiale.

Restaurarea in sine este o operatiune de consolidare si de completare a operelor de arta (picturi,mozaicuri,ceramica);pentru a fi pastrate si puse in valoare,realizandu-se pe baza unor norme stabilite de specialisti.

Principiile care stau la baza restaurarii sunt:

- unitatea de stil (in vederea aducerii la aspectul initial);

- unitatea stiintifica (urmareste evidentierea diferentelor dintre elementele adaugate si cele existente).

Restaurarea unei opere de arta se face in 2 etape:

- conservarea;

- restaurarea propriu-zisa.

In unele cazuri restaurarea devine reconstituire daca ea cuprinde si parti refacute in intregime.

Prin conservare se intelege intregul sir de masuri care au ca drept obiect pastrarea operei in buna stare si,ca o consecinta,prelungirea existentei sale.Conservarea cuprinde o gama larga de lucrari,de la operatii simple de intretinere si reparatii pana la masuri complicate de consolidare.

Conservarea nu-si propune modificarea aspectului lucrarii ci pastrarea sa in forma in care a ajuns.

Prin restauare se inteleg acele categorii de lucrari care,realizand si obiectivele conservarii, urmaresc sa readuca fie la aspectul initial al continuitatii formale, fie la cel pe care l-a capatat in cursul uneia dintre etapele valoroase ale existentei sale.

In cursul vietii indelungate,operele de arte sufera actiunea permanenta, lenta dar distructiva a factorilor naturali.La aceasta actiune a factorilor de mediu se asociaza si interventia omului prin neglijenta fata de importanta unei opere de arta.

Umezeala constanta creeaza un mediu favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor si a ciupercilor care determina degradarea calitatii operei de arta.

Restaurarea ca proces de modelare

Restaurarea, ca orice teorie sau stiinta constituie un model,adica un rezultat al unui proces de modelare.In restaurare modelarea comporta cateva paliere: cercetarea documentelor, fixarea grafica a rezultatelor cercetarii printr-un releveu, toate aceste operatii fiind culminate prin intocmirea unui proiect care prevede masuri de reabilitare plastica, operatii de eliberare,reintegrare,reconstituire.Restaurarea vizeaza doua tipuri de modelari: cea care reprezinta studiere unor obiecte existente si cea care vizeaza crearea unei realitati noi.

Pe de o parte, restaurarea se inscrie in cadrul proceselor care modeleaza o realitate existenta, pe de alta parte, adresandu-se unei realitati agresate,alterate, prevede interventii care modifica,integind sau reconstituind aceasta realitate.

Componentele procesului de restaurare

Procesul de restaurare a unei opere de arta include 3 etape: cercetarea,releveul si executia.Caracterul complex al procesului de restaurare pretinde ca lucrarile de restaurare sa fie elaborate de colective alcatuite din specialisti cu profiruri diferite.Cercetarile de laborator asupra mateialului sunt realizate de chimisti specializati in aceasta directie.

In aceste cazuri a restaurarii operelor de arta-pictura in fesca,ulei,pictura pe panza sau lemn,sculptura in piatra,lemn,bronz-rolul principal ii revine artistului plastic specializat in acest domeniu.

Cercetarea de laborator

Are drept obiectiv studierea gradului de pastrare a vechilor materiale si a cauzei care provoaca degradare lor, gasirea unor remedii.Cercetarile care se fac in laborator sunt analize microscopice si chimice.Pot stabilii natura diferitilor factori biologici care actioneaza asupra materialului;stabilirea cauzelor umezelii-care are un efect distructiv mai ales in cazul frescelor(aceste cauze pot fii infiltratiile de apa.,condensul sau apele patrunse prin capilaritate in structura materialelor).

Un loc important in cercetarile de laborator il ocupa studiul privind natura pigmentului utilizat.Tinand seama ca de-a lungul istoriei s-au folosit pentru pictura mereu alti pigmenti,stabilirea naturii acestora constituie un mijloc pentru datare,precizarea epocii initiale de pictare, a refacerilor si interventiei ulterioare.

Rezultatul cercetarii permite extragerea unor concluzii care asigura caracterul stiintific al restaurarii.

Fixarea rezultatului cercetarilor.Releveul

Stadiul in care se afla lucrarea cat si rezultatul cercetarii se fixeaza grafic cu ajutorul releveului.Releveul este un sistem de masuratoi prin care realitatea se transpune in planuri,proiectii(in cazul monumentelor de arhitectura).Operatiunea complexa de restaurare pretinde un releveu exact.

Fisiere in arhiva (1):

  • Integrarea Cromatica in Procesul de Restaurare.doc

Alte informatii

prezentarea uneia dinyre etapele de restaurare a obiectelor de lemn pictate,prezentat in cadrul Facultatii de Istorie-sectia de restaurare si conservare lemn policrom.