Restaurarea Stiinta sau Arta?

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Restaurarea Stiinta sau Arta?.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Georgescu Andreea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Arta

Extras din document

Principiile care stau la baza restaurarii sunt:

- unitatea de stil[in vederea aducerii la aspectul initial]

- unitatea stiintifica[urmareste evidentierea diferentelor dintre elementeleadaugate si cele existente]

Restaurarea unei opere de arta se face in 2 etape:

- conservarea

- restaurarea propriu-zisa.

In unele cazuri restaurarea devine reconstituire daca ea cuprinde si parti refacute in intregime.

Prin conservare se intelege intregul sir de masuri care au ca drept obiect pastrarea operei in buna stare si, ca o consecinta, prelungirea existentei sale.Conservarea cuprinde o gama larga de lucrari,de la operatii simple de intretinere si reparatii pana la masuri complicate de consolidare.

Conservarea nu-si propune modificarea aspectului lucrarii ci pastrarea sa in forma in care a ajuns.

Prin restauare se inteleg acele categorii de lucrari care,realizand si obiectivele conservarii, urmaresc sa readuca fie la aspectul initial al continuitatii formale, fie la cel pe care l-a capatat in cursul uneia dintre etapele valoroase ale existentei sale.

In cursul vietii indelungate,operele de arte sufera actiunea permanenta, lenta dar distructiva a factorilor naturali.La aceasta actiune a factorilor de mediu se asociaza si interventia omulu prin neglijenta fata de importanta unei opere de arta.

Umezeala constanta creeaza un mediu favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor si a ciupercilor care determine degradarea calitatii operei de arta.

Restaurarea ca proces de modelare

Restaurare, ca orice teorie sau stiintea constituie un model,adica un rezultat al unui proces de modelare. In restaurare modelarea comporta cateva paliere: cercetarea documentelor, fixarea grafica a rezultatelor cercetarii printr-un releveu, toate aceste operatii fiind culminate prin intocmirea unui proiect care prevede masuri de reabilitare plastica, operatii de eliberare,reintegrare,reconstituire.Restaurarea vizeaza doua tipuri de modelari: cea care reprezinta studiere unor obiecte existente si cea care vizeaza crearea unei realitati noi.

Pe de o parte, restaurarea se inscrie in cadrul proceselor care modeleaza o realitate existenta, pe de alta parte, adresandu-se unei realitati agresate, alterate, prevede interventii care modifica,integind sau reconstituind aceasta realitate.

Componentele procesului de restaurare

Procesul de restaurare a unei opere de arta include 3 etape: cercetarea,releveul si executia. Caracterul complex al procesului de restaurare pretinde ca lucrarile de restaurare sa fie elaborate de colective alcatuite din specialisti cu profiruri diferite.Cercetarile de laborator asupra mateialului sunt realizate de chimisti specializati in aceasta directie.

In aceste cazuri a restaurarii operelor de arta-pictura in fesca,ulei,pictura pe panza sau lemn,sculptura in piatra,lemn,bronz-rolul principal ii revine artistului plastic specializat in acest domeniu.

Fisiere in arhiva (1):

  • Restaurarea Stiinta sau Arta.doc

Alte informatii

Restaurarea are tendinta de a fi considerata mai degraba o stiinta decat o arta. Este un domeniu de cercetare ce se bazeaza pe stiinte exacte ca fizica, chimie, biologie. Este o munca de laborator si nu de creatie.