Edgar Degas

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Edgar Degas.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 22 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Arte Plastice

Extras din document

Edgar Germain Hilaire Degas (n. 19 iulie 1834, Paris - d. 27 septembrie 1917, Paris), a fost un pictor francez din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. A început cu academismul clasic, însă după câtva timp revine la tematica realistă, pentru care şi-a căutat idei în teatrele pariziene, în lumea fascinantă a balerinelor, atelierele modistelor, la cursele de cai sau în studierea corpului omenesc. S-a distins cu talentul excepţional de desenator şi cu pasiunea pentru obiectele efemere în mişcare. Împreună cu Claude Monet, Auguste Renoir, Camille Pissarro este unul din intemeietorii impresionismului.

Edgar Degas şi-a păstrat însă stilul său propriu independent, pe care el îl numeşte realist. Motivele preferate le tratează cu uimitoare noutate, limitările de perspectivă sunt asemănătoare cu cadrele de fotografie. A folosit pastelul şi a încercat numeroase tehnici de pictură şi grafică. A lăsat după el o moştenire originală şi multilaterală, de circa două mii de lucrări, tablouri în ulei, pasteluri şi sculpturi.

Hilaire Germain Edgar Degas (era deja un artist matur când şi-a modificat modul de scriere a numelui în Degas) s-a născut la 19 iulie 1834 la Paris, cel mai în vârstă dintre cei cinci copii ai unei familii burgheze înstărite. Tatăl, Auguste de Gas, era bancher iar mama, Célestine Musson, vestită pentru frumuseţea ei, provenea dintr-o familie din Louisiana (USA). După absolvirea vestitului liceu "Louis-le Grand", Edgar se înscrie la facultatea de Drept,

dar abandonează în curând studiile şi îşi ocupă timpul copiind tablouri ale marilor maeştri din muzeul Louvre, însuşindu-şi astfel arta picturală. Este sigur de vocaţia sa şi se hotărăşte să-şi consacre în întregime viaţa picturii. Se înscrie în atelierul de pictură al lui Louis Lamothe şi în 1855 reuşeşte la examenul de admitere la Şcoala Superioară de Arte Frumoase din Paris, însă nu rămâne mult timp elev al şcolii.

În 1859, Degas revine în Franţa. Frecventează

muzeul Louvre, unde în 1862 sau 1863 se întâlneşte

cu Édouard Manet, cei doi artişti se împrietenesc

repede. Îl vizitează adesea acasă şi în atelier, stau

împreună la cafeneaua Guerbois, locul preferat al

tinerilor pictori. Acolo pot fi întâlniţi Claude Monet,

Auguste Renoir, Alfred Sisley şi Paul Cézanne. În

această epocă Degas rupe cu tematica academică a

şcolii de pictură tradiţionale şi abordează teme

realiste observate la cursele de cai sau la

spectacolele de balet. După războiul franco-prusac

(1870-1971), Degas pleacă într-o lungă călătorie în

America şi vizitează familia mamei sale în New

Orleans. Pictează tabloul "Comerţ cu bumbac la New

Orleans" (1873).

Fisiere in arhiva (1):

  • Edgar Degas.ppt