Teoria Artei Plastice

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Teoria Artei Plastice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Arte Plastice

Extras din document

Arta Bizantina

Pe baza artei crestine vechi si sub influenta artei antice din Egipt, Siria si Persia, in Imperiul Roman de Rasarit, numit si Bizantin, avand capitala la Constantinopol, a aparut un nou stil artistic - stilul bizantin.

Caracterizata printr-o mare varietate de forme si bogatie ornamentala, este o arta de curte, somputoasa cu diferite simboluri si opere realizate in sec. V-lea si al XV-lea, in Imperiul Bizantin. Existau doua tipuri de biserici: cu plan rotund – construite deasupra criptelor martirilor crestini sau ale unor principi (Mausoleul Gallei Placidia – Ravena) si cu plan dreptughiular (bazilici) – orientate spre rasarit si destinate cultului (Sfanta Sofia – Constantinopol, San Vitale – Ravena, etc.).

Pictura bizantina continua traditia pictorilor greci si romani; mozaicul mausoleului Gallei Placida din Ravena (sec.V) mai pastreaza viziunea romano-elenistica in care predomina motivele florale si zoomorfe.

Lucrari Bizantine: - “Sf. Gheorghe” = icoana bizantina

- “ Biserica Sfanta Sofia” = Constantinopol

- “Inaltarea” = Relief in fedeles

- “Christos Pantocrator” = Sf. Sofia

- “Blandul Pastor” = Galla Placida = Ravena

- “Maica Domnului din Vladimir”=Icoana bizantina

- “Zidurile Conastantinopolui” = lucrare bizantina

Arta Romanica

Arhitetura este dominata de constructii masive si severe: catedrale, manastiri, castele, fortificatii, realizate mai ales din piatra, cu ziduri groase, turnuri inalte si ferestre inguste. Principalele caracteristici ale acestor constructii sunt bolta in semicerc si forma de arc in plin cintru a putinelor deschideri practicate in ziduri: ferestre, portaluri si arcade. Fiecare cladire bisericeasca din Pisa – domul, baptiseriul si clopotnita – are o forma constructiva simpla, iar suprafata este impodobita cu coloane din marmura alba; cele mai renumite catredale sunt cele din Politiers si Arles, Franta, din Warms, Germania, s.a.

Lucrari romanice: - “Biserica Manastirii Voronet”

- “Biserica St. Benoit-Sur-Loire (Cupola)

- “Iisus vorbind ucenicilor” = miniatura

- “ Fecioara” = detaliu (fresca)

Fisiere in arhiva (1):

  • Teoria Artei Plastice.doc