Asigurarea Casco

Imagine preview
(9/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Asigurarea Casco.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ariadna Steina

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Asigurari

Extras din document

Asigurarile auto sunt clasificate, în functie de riscurile pe care le acopera, astfel:

" asigurarea de avarii si furt - acopera riscurile la care este supus autoturismul propriu;

" asigurarea de raspundere civila auto - acopera pagubele produse tertilor, pe teritoriul României;

" Cartea Verde - acopera pagubele produse tertilor pe teritoriul altor tari.

- Asigurarea CASCO (avarii si furt) -

Asigurarea de avarii a autovehiculelor

Este o asigurare prin care se acorda despagubiri în cazul deteriorarii sau distrugerii partiale sau totale a autoturismului propriu în urma unui eveniment neprevazut.

Avariile produse autoturismului pot fi:

" partiale;

" totale.

Avariile partiale presupun:

" repararea partilor deteriorate în urma unui eveniment asigurat;

" înlocuirea partilor distruse si/sau care nu se mai pot repara, în cazul în care repararea este mai costisitoare decât înlocuirea.

Avaria totala presupune înlocuirea autoturismului declarat epava.

Prima de asigurare (pretul asigurarii) se calculeaza ca procent din suma asigurata (valoarea) autoturismului.

Suma asigurata (valoarea de asigurare) se calculeaza pornind de la valoarea de nou a autoturismului

din care se scade uzura. Valoarea de nou se alege conform cataloagelor sau preturilor de factura (de cumparare) la data încheierii asigurarii. Uzura se calculeaza conform standardelor de uzura detinute de societatile de asigurare. La suma asigurata se adauga si valorile dotarilor suplimentare (altele decât cele standard) ale autoturismului (radiocasetofon, CD, accesorii de telefonie mobila, etc.) si eventualele îmbunatatiri existente la data încheierii politei.

Cele mai ieftine polite de asigurare de avarii sunt cele pentru autoturismele de productie interna, în timp ce politele de asigurare pentru autoturismele de productie straina sunt de 2-4 ori mai scumpe.

Primele de asigurare sunt diferentiate în functie de caracteristicile autoturismului: capacitatea cilindrica, puterea motorului, dotarile suplimentare, etc.. Indiferent de provenienta autovehiculului, un factor important în stabilirea primei de asigurare îl constituie anul fabricatiei, în sensul ca suma asigurata scade o data cu cresterea vechimii masinii.

Este cea mai ieftina asigurare de acest tip.

Asigurarea de avarii si furt a autovehiculelor

Acest tip de polita acorda despagubiri atât pentru deteriorari / distrugeri, cât si pentru furtul unor parti sau a întregului autoturism.

Furtul asigurat poate fi:

" partial;

" integral.

Furtul partial consta in furtul unor parti componente sau accesorii ale autoturismului: oglinda retrovizoare, roata de rezerva, radiocasetofon, instalatie audio, etc.

Furtul declarat trebuie sa fi avut loc prin efractie (fortari de usi, geamuri, portbagaj).

Asigurarea de furt este suplimentara, deci si prima de asigurare este mai mare. Este demn de retinut faptul ca autoturismul nu poate fi asigurat numai pentru furt, ci aceasta protectie se ofera numai ca supliment la o asigurare de avarii.

Este bine ca în ambele cazuri de asigurare (avarii si avarii+furt) sa se asigure si dotarile suplimentare (radiocasetofon, CD, car kit, etc.) deoarece si acestea sunt expuse riscurilor de avarii si, mai ales, de furt.

Asigurarea persoanelor din autoturisme

În acest caz se acorda despagubiri, în limita unei sume asigurate, pentru ranirea sau decesul persoanelor transportate, în urma unui accident rutier.

Inspectia de risc

Autoturismele care se cuprind în asigurare sunt supuse în prealabil unei inspectii de risc care se efectueaza de catre un reprezentant al societatii de asigurare.

Inspectia de risc presupune constatarea existentei bunului asigurat si are ca scop urmatoarele:

" verificarea datelor de identificare ale autoturismului (concordanta seriei de identitate înscrisa în Certificatul de înmatriculare sau în Cartea de identitate cu cea înscrisa pe autoturism);

" verificarea integritatii autoturismului (caroserie, parbriz, geamuri, luneta, stopuri, faruri, bare de protectie, masca, scaune, bord, radiocasetofon, etc.);

" verificarea starii de întretinere a autoturismului (exterioara si interioara);

" verificarea eventualelor îmbunatatiri aduse autoturismului (reparatii capitale, caroserie noua, jenti deosebite, radiocasetofon, etc.).

Avariile existente la data inspectiei de risc (zgârieturi, parti înfundate sau sifonate ale caroseriei, parbriz crapat, faruri si/sau stopuri crapate sau sparte, alte parti care lipsesc din dotarea standard) sau o stare necorespunzatoare de întretinere (parti ruginite ale caroseriei sau de pe care lipseste vopseaua, tapiteria rupta a scaunelor, bordul crapat, etc.) se mentioneaza într-un act de inspectie de risc si pot duce la diminuarea sumei asigurate, nu se vor despagubi în cazul unei avarii sau chiar pot determina societatea de asigurari sa refuze încheierea contractului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarea Casco.doc

Alte informatii

Universitatea Babes-Bolyai Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor