Asigurarea de Persoane

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Asigurarea de Persoane.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Asigurari

Extras din document

Necesitatea cumpararii unei asigurari de viata reiese din nevoia de protectie a oamenilor. Pe lânga toate bunurile detinute, viata si sanatatea unui individ, integritatea lui fizica, capacitatea de munca sunt bunurile cele mai de pret si pot fi afectate de diferite evenimente nesigure viitoare, ducând la imposibilitatea desfasurarii unei activitati si deci a obtinerii unui venit. Necesitatea încheierii unei asigurari de viata provine dintr-o nevoie absoluta a fiecaruia, de a oferi protectia financiara a familiei, a dependentilor sau a celor apropiati în cazul decesului, în paralel cu alte avantaje pe care asiguratorii le pot oferi: economisire, pensie, investitii.

Dintotdeauna vietile oamenilor au fost amenintate de cele mai variate si distructive forte ale naturii, trasnetele, incendiile, furtunile, inundatiile, seismele si eruptiile vulcanice provocând moartea, accidentarea sau îmbolnavirea oamenilor. Perfectionarea continua a tehnicii si tehnologiilor, organizarea de întreprinderi care concentreaza mii de salariati, crearea de aglomerari urbane care numara sute de mii si milioane de locuitori, sporirea parcului mijloacelor de transport si a vitezei cu care acestea circula, folosirea energiei atomice în diverse scopuri etc., toate acestea au dus la sporirea numarului accidentelor de munca si de circulatie, al incendiilor si exploziilor. Oamenii nu au stat însa pasivi în fata vitregiilor naturii si au cautat sa se apere, sa prevada, sa previna si sa micsoreze efectele acestor evenimente dar, în cazul acoperirii riscului de deces sau de invaliditate permanenta, modalitatea cea mai sigura si cea mai eficienta este încheierea unei asigurari de viata. Pe lânga aceste cauze de natura externa, ponderea cea mai mare între cauzele decesului o au bolile. Cele mai importante dintre acestea sunt bolile aparatului circulator, ale aparatului respirator, tumorile, traumatismele si bolile aparatului digestiv.

Tinând cont de aspectele prezentate anterior si de situatia economica instabila existenta în România, încheierea unei asigurari care sa acopere riscul de deces este o problema la care ar trebui sa se gândeasca orice persoana, pentru a nu crea un dezechilibru în situatia financiara a urmasilor dependenti. Populatia “vârstei a treia”, în continua crestere numerica, este o categorie sociala vulnerabila, cu probleme specifice fata de celelalte segmente sociale. Asigurarea necesitatilor --------populatiei vârstnice pentru un trai decent, trebuie sa acopere o gama larga de preocupari, nu numai în plan economic, dar si social si psihosocial.

De aceea acest proces de îmbatrânire va duce la un moment dat la imposibilitatea statului de a întretine partea inactiva a populatiei si astfel devine un lucru esential încheierea unei asigurari de viata care sa ofere atât protectia financiara a urmasilor în caz de deces, cât si asigurarea unui trai linistit la vârsta pensionarii.

Termeni folositi

Asigurarea de viata poate fi definita ca o întelegere prin care asiguratul plateste o anumita suma de bani (prima de asigurare), în schimbul careia asiguratorul va plati o anumita suma de bani (suma asigurata) în caz de deces sau de supravietuire.

Astfel asigurarea de viata se bazeaza pe încheierea unui contract de asigurare - polita de asigurare - prin care asiguratorul se obliga sa plateasca beneficiarului asigurarii o anumita suma la producerea riscului asigurat - suma asigurata -, în schimbul platii de catre contractantul asigurarii a unei prime de asigurare, respectiv pretul protectiei oferite asiguratului de asigurator.

Persoanele implicate într-un contract de asigurare sunt:

Asiguratorul - societatea de asigurare, care convine sa plateasca suma de bani stabilita, la producerea riscului asigurat.

Asiguratul - persoana a carei viata se asigura.

Contractantul asigurarii - persoana care încheie contractul de asigurare si care plateste prima de asigurare. De cele mai multe ori contractantul este aceeasi persoana cu asiguratul, în caz contrar fiind necesar acordul asiguratului pentru încheierea contractului.

Beneficiarul - partea (persoana individuala, trust, organizatie caritabila sau societate comerciala) care va încasa suma asigurata în cazul decesului asiguratului.

De asemenea este necesara si cunoasterea câtorva termeni financiari:

Rezerva matematica. Rezerva matematica este caracteristica asigurarilor de viata si reprezinta o parte din primele de asigurare constituite ca rezerva, pe care asiguratorul o constituie pentru a putea plati sumele asigurate, indiferent de momentul producerii evenimentului asigurat.

Valoarea de rascumparare. Valoarea de rascumparare este valoarea care se va rambursa asiguratului, în cazul în care acesta, datorita incapacitatii de continuare a platii primelor sau din alt motiv, cere întreruperea contractului înaintea expirarii acestuia. Aceasta valoare se calculeaza doar

Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarea de Persoane.doc