Asigurari

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Asigurari.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 119 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ion Gheorghiu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Asigurari

Extras din document

1.1. NECESITATEA EXISTENTEI SI PRACTICARII ASIGURARILOR ÎMPOTRIVA CALAMITATILOR NATURII, ACCIDENTELOR SI BOLILOR

Asigurarile s-au nascut din nevoia imperioasa de protectie a omului si a avutului sau agonisit cu truda, împotriva fortelor distructive ale naturii, accidentelor si bolilor, din nevoia constituirii unor mijloace de existenta în conditiile pierderii sau reducerii capacitatii de munca în urma accidentelor, bolilor sau atingerii unei anumite vârste.

Astfel, oamenii s-au solidarizat si ajutat reciproc pentru suportarea în comun a efectelor calamitatilor naturii, accidentelor si bolilor prin asigurare, prin care, pagubele provocate de un eveniment sunt suportate de mai multe persoane fizice si juridice cuprinse în asigurare.

Pentru prevenirea, limitarea, combaterea si mai ales compensarea daunelor, persoanele fizice si agentii economici îsi pot constitui individual, din resursele lor, unele rezerve materiale si banesti. Marimea acestor rezerve trebuie sa fie egala cu valoarea bunurilor pe care le poseda cetatenii si agentii economici respectivi, ceea ce practic este neeconomicos si aproape imposibil de realizat pentru fiecare persoana fizica si agent economic.

De aceea, în vederea ducerii luptei împotriva fortelor distructive ale naturii, accidentelor, bolilor etc., s-a ivit necesitatea folosirii unei cai mai convenabile si mai eficiente, si anume trecerea riscurilor (în anumite conditii) asupra unor societati specializate în domeniul asigurarilor si reasigurarilor. Aceasta lupta împotriva calamitatilor naturii, accidentelor si bolilor, impune necestitatea constituirii unor fonduri de rezerva si de asigurare. Fondul de asigurare contribuie la refacerea bunurilor avariate sau distruse si, într-o anumita masura, la extinderea activitatii economice. Fondurile de rezerva si asigurare au putut fi constituite numai atunci când factorii si relatiile de productie si productia de marfuri s-au dezvoltat în asa masura încât au facut posibila acumularea de rezerve.

1.2. CONTINUTUL JURIDIC, ECONOMIC SI FINANCIAR AL ASIGURARILOR

1.2.1. Asigurarea sub aspect juridic

Abordarea sub aspect juridic a asigurarii este necesara si justificata întrucât asigurarea trebuie sa fie operanta si sa capete o forma juridica. Forma juridica i-o ofera contractul, care constituie legea partilor, precum si legea propriu-zisa, promulgata de puterea legislativa. Contractul de asigurare si legea cu privire la activitatea de asigurare in calitate de izvoare de drepturi si obligatii în materie de asigurari, se completeaza reciproc.

Potrivit Legii nr.136/1995, prin contractul de asigurare, asiguratul se obliga sa plateasca o prima asiguratorului, iar acesta se obliga ca, la producerea unui anume risc, sa plateasca asiguratului sau beneficiarului despagubirea sau suma asigurata, denumita în continuare indemnizatie, în limitele si termenele cuvenite .

Contractul de asigurare prezinta urmatoarele trasaturi caracteristice:

" este un contract consensual;

" este un contract sinalagmatic ;

" este un contract cu titlu oneros;

" este un contract aleatoriu;

" este un contract succesiv;

" este un contract de adeziune;

" este un contract de buna credinta.

Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurari.doc