Asigurari de Bunuri - Asigurari de Raspundere Civila - RCA si Carte Verde

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Asigurari de Bunuri - Asigurari de Raspundere Civila - RCA si Carte Verde.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Asigurari

Extras din document

Introducere:

La o recenta conferinta, specialistii au apreciat ca piata asigurarilor este intr-o continua dezvoltare si ca la aceasta contribuie, in mod evident, si tehnologiile utilizate.

Caracteristicile asigurarilor moderne si factorii care le influenteaza au determinat companiile de asigurari sa adopte noi tehnologii care au rolul de a reduce costurile si de a creste eficienta.

Toate mijloacele prezinta o serie de avantaje si dezavantaje. Concluzia este ca societatile de asigurare ar trebui sa se intereseze si sa evalueze noile tehnologii, fara a renunta insa la cele traditionale. Se pare ca varianta optima consta in utilizarea metodelor mai vechi si a tehnologiilor moderne.

Trasaturile si importanta asigurarilor de raspundere civila:

Asigurarile de raspundere civila sunt impuse de interesul economic si social al intregii colectivitati pentru apararea avutiei nationale, mentinerea continuitatii procesului de productie si protejarea victimelor accidentelor.

Aceste asigurari sunt necesare deoarece bunurile unui mare numar de personae fizice si juridice sunt amenintate de anumite riscuri, astfel incat fiecare detinator a bunului respectiv ar avea de suportat pagube, mai devreme sau mai tarziu, la producerea riscului respectiv.

Asigurarile de raspundere civila acopera prejudicial produs de asigurat -persoana fizica sau juridica – unor terte persoane. Este vorba de prejudiciile ce se pot produce in anumite imprejurari si pentru care o persoana fizica si juridica raspunde potrivit legii.

Prin raspundere civila se intelege obligatia juridical potrivit careia persoana care a provocat o paguba altei persoane trebuie sa repare prejudiciul pe care victima l-a suferit.

In asigurarile de raspundere civila, societatea de asigurari se obliga sa plateasca o despagubire (suma asigurata) pentru prejudiciul de care asiguratul raspunde in baza legii fata de terte persoane pagubite (afectate) si pentru cheltuielile facute de asigurat in procesul civil. Prin contractul de asigurare si raspunderea civila a altor persoane decat celei care a incheiat contractul.

Codul civil roman prevede la art. 998: “Orice fapta a omului, care cauzeaza alteia prejudicii, oblige pe acela din a carei greseala s-a ocazionat, a-l repara”. De asemenea, art. 999 prevede: “Omul este responsabil nu numai de prejudiciul ce a cauzat prin fapta sa, dar si acela ce a cauzat prin neglijenta sau prin imprudenta sa”.

Fapta ilicita cauzatoare de prejudicii declanseaza raspunderea civila delictuala, al carei continut il contituie obligatia civila de reparare a prejudiciului cauzat. Insa ceea ce intereseaza in cadrul asigurarii de raspundere civila este cvasidelictul, care este o fapta ilicita savarsita fara intentie (din neglijenta sau imprudenta) spre deosebire de delict care presupune intentia.

Raspunderea civila delictuala este o sanctiune civila care se aplica nu atat in considerarea persoanei care a savarsit fapta ilicita cauzatoare de prejudiciu, cat in considerarea patrimoniului sau. In aceasta privinta, definind obiectul asigurarii la asigurarea de raspundere civila ca fiind “despagubirile datorate de asigurat ca urmare a raspunderii sale civile fata de o terta persoana se face referire tocmai la patrimoniul asiguratului din care ar urma sa plateasca.

Riscul acoperit prin asigurarea de raspundere civil ail constituie pericolul la care este expus patrimoniul asiguratului din cauza producerii unor prejudicii tertelor din culpa proprie, din culpa altor persoane, pentru care acesta are obligatia sa raspunda potrivit legii ori cauzate de lucruri si animale aflate in paza asiguratului sau in ruina edificiului.

Se poate afirma ca asigurarile de raspundere civila, in afara de faptul ca protejeaza patrimoniul asiguratului, au si un rol social, deoarece permit ca persoanele care au avut de suferit de pe urma accidentelor sa fie despagubite prompt si integral de catre societatile de asigurari. In acest fel persoanele pagubite sau afectate nu mai asteapta pana cand autorul faptei va avea posibilitatea de a plati sau, uneori, pana cand acesta va fi descoperit.

Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurari de Bunuri - Asigurari de Raspundere Civila - RCA si Carte Verde.doc