Asigurari de Tip Unit-Linked

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Asigurari de Tip Unit-Linked.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Miricescu Emil

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Asigurari

Extras din document

Produsul unit-linked a aparut in Anglia in secolul al XX-lea. Insa vinzarea produselor unit-linked pe piata europeana a cunoscut o amploare deosebita in perioada anilor 1980-2000, cind ponderea lor in cadrul vinzarilor totale de asigurari de viata a trecut de 60%. In prezent, in Cipru sau in Luxemburg, aceste produse detin peste 75% din totalul vinzarilor de asigurari de viata, iar in Romania, circa 35%.

Unit-linked este o asigurare pe baza de investitii,care ofera protectia prin asigurare si totodata posibilitatea investirii.Prima platita de asigurat este investita intr-unul sau mai multe fonduri de investitii puse la dipozitie de asigurator, din care asiguratul primeste apoi o cota parte (un anumit numar de “unit-uri”).

Asiguratul din cadrul produselor unit-linked are dreptul de a opta pentru fondurile si stuctura in care se vor investi primele platite de el, avand posibilitatea, pe parcursul derularii asigurarii de a schimba aceasta structura, de a investi suplimentar. Conditia pentru a putea participa la aceste fonduri de investitii este de a cumpara o asigurare de viata.Produsele de asiguare de acest tip pot include unele dintre componentele urmatoare:

- Componenta de protectie

- Componenta de investitie

- Componenta de rente

Componenta de protectie care este reprezentata de o asigurare de viata pe termen nelimitat, pentru care plata primelor esalonate se face pâna la implinirea vârstei de pensionare, iar pe perioada protectiei suma asigurata (aleasa de client) este garantata de asigurator. In cazul decesului asiguratului, beneficiarul va incasa valoarea maxima dintre suma asigurata si valoarea contului sau la momentul respectiv, unde suma asigurata este stabilita de catre client intre o valoare maxima si una minima, in functie de vârsta sa si de prima platita, iar valoarea contului este reprezentata de echivalentul valoric al unit-urilor detinute in fondurile financiare ale asiguratorului.

Componenta investitionala consta in cumpararea de unitati de cont (unit-uri) in fondurile financiare constituite de asigurator. Aceste fonduri sunt fonduri interne, inchise, reprezentând un portofoliu de diverse tipuri de active financiare administrate de asigurator exclusiv in scopul asigurarii.

Contractantul asigurarii va avea acces la aceste fonduri doar prin intermediul asigurarilor unit-linked, iar prima de asigurare platita va fi destinata in intregime achizitionarii de unit-uri in fondurile financiare. Plata primelor se poate face anual, semestrial, trimestrial, lunar, dar si in orice moment atunci când se doreste marirea partii de investitie. Contractantul poate alege procentul in care prima se va aloca intre diferitele fonduri si poate la orice moment sa shimbe gratuit aceste procente de alocare.

Valoarea unui unit se stabileste saptamânal, la momentul evaluarii fondurilor, regasindu-se in marimea pretului de vânzare, pret care este folosit in evaluarea costului asigurarii de viata, in momentul in care clientul doreste retragerea de lichiditati sau atunci când intrerupe contractul si doreste sa obtina echivalentul valoric al contului sau.

Componenta rentelor – apare doar in cazul asigurarilor unit-linked la care exista posibilitatea transformarii contului si consta in transformarea la sfirstul perioadei de plata a primelor (la vârsta pensionarii) a valorii contului contractantului in rente lunare, platibile atâta timp cât asiguratul este in viata. Unele societati platesc rentele pe o perioada garantata indiferent daca asiguratul decedeaza sau nu in acest interval.

Pretul de cumparare reprezinta pretul la care clientul poate cumpara unit-uri in fondurile finaciare mentionate, iar banii platiti de client sub forma primelor de asigurare sunt transformati in unit-uri in functie de acest pret.

Produsele unit linked prezinta urmatoarele trasaturi :

- prima de asigurare nu este fixa, clientul poate modifica oricând marimea primelor de asigurare;

- clientul poate alege suma asigurata intre un minim si un maxim stabilite in functie de vârsta asiguratului si de valoarea primei platite, iar aceasta suma este garantata pe toata durata contractului si poate fi modificata oricând;

- plata primelor de asigurare este esalonata si exista posibilitatea modificarii frecventei de plata la fiecare aniversare a contractului;

- clientul poate oricând sa retraga o cota din numarul unit-urilor in contul sau, cota exprimata ca procent sau suma fixa;

- in cazul in care clientul nu mai poate plati primele de asigurare contractul unit-linked se transforma intr-un contract cu suma asigurata redusa

- in cazul unui contract cu suma asigurata redusa, clientul are dreptul sa faca retrageri periodice prin reducerea contului sau, reduceri care se pot face sub forma de cote procentuale sau in suma fixa, atâta timp cât contul nu este nul;

- contractantul asigurarii are dreptul, de regula o data pe an, sa transfere unit-uri intre fondurile financiare in care se afla banii sai.

Si in cazul asigurarii de tip unit-linked, ca si in cazul celorlalte asigurari de viata, se pot adauga clauze suplimentare, cu deosebirea ca prima corespunzatoare clauzelor se va deduce lunar din contul contractantului prin reducerea numarului de unit-uri.

Pensie facultativa versus asigurare unit-linked

Strategia de investitii asemanatoare si publicul-tinta comun lasa impresia ca pensia facultativa si asigurarea unit-linked sunt in concurenta.In realitate acestea sunt doua produse cu totul distincte.

In principiu, pensia facultativa (un produs nou pe piata romaneasca) si asigurarea de viata cu componenta de investitie (asigurari unit-linked) sunt doua produse extrem de asemanatoare ca principiu de economisire si investitie. Principiul este identic la amandoua: asiguratii economisesc an de an o anumita suma, care este investita de administratorul ales in functie de riscul pe care doreste sa si-l asume fieare client, iar la sfarsitul perioadei de contributie, banii investiti se intorc in buzunarele contributorului. De fapt, in alte tari politele de asigurare cu componenta de investitie sunt cuprinse intr-un pachet mai mare de pensii facultative. In Romania, pilonul III al sistemului de pensii include doar pensia facultativa, reglementata separat prin legi speciale. Iar intre cele doua exista cateva deosebiri precum si asemanari.

Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurari de Tip Unit-Linked.doc

Alte informatii

FABBV-ASE- anul III