Asigurari de Viata

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Asigurari de Viata.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Asigurari

Extras din document

Cumpararea unei asigurari de viata a aparut in momentul in care oamenii au simtit nevoia sa se protejeze. Viata si sanatatea unui individ, pe langa toate bunurile pe care le detine, integritatea sanatatii, capacitatea de munca sunt considerate foarte importante, acestea putand fi afectate de diferite evenimente nesigure viitoare, ducând la imposibilitatea desfasurari activitatii normale si deci obtinerii unui venit. Un individ decide sa incheie o asigurare de viata in momentul in care considera ca trebuie sa ofere protectie financiara familiei sau a celor apropiati in cazul decesului, in paralel cu alte avantaje pe care asiguratorii le pot oferi: economisire, pensie, investitii.

Vietile oamenilor au fost amenintate dintotdeauna de forte ale naturii, incendiile, furtunile, trasnetele, inundatiile, seismele si eruptiile vulcanice provocând moartea, accidentarea sau imbolnavirea oamenilor. Oamenii nu au stat insa pasivi in fata vitregiilor naturii si au cautat sa se apere, sa prevada, sa previna si sa micsoreze efectele acestor evenimente dar, in cazul acoperirii riscului de deces sau de invaliditate permanenta, modalitatea cea mai sigura si cea mai eficienta este incheierea unei asigurari de viata. Ponderea cea mai mare pentru aparitia decesului sunt bolile, cum ar fi : ale aparatului respirator, aparatului circulator tumorile, traumatismele si bolile aparatului digestiv.

Populatia “varstei a treia”, in continua crestere numerica, este o categorie sociala vulnerabila, cu probleme specifice fata de celelalte segmente sociale. Asigurarea necesitatilor populatiei vârstnice pentru un trai decent, trebuie sa acopere o gama larga de preocupari, nu numai in plan economic, dar si social si psihosocial. Acest proces de imbatrânire va duce la un moment dat la imposibilitatea statului de a intretine partea inactiva a populatiei si astfel devine un lucru esential incheierea unei asigurari de viata care sa ofere atât protectia financiara a urmasilor in caz de deces, cât si asigurarea unui trai linistit la vârsta pensionarii.

Asigurarea de viata este un mijloc de protectie financiara a unui individ si a familiei sale. Ca mijloc de protectie al individului, asigurarea de viata creaza un venit suplimentar pentru un anumit moment din viata prin asigurarea unui capital sau a unei pensii. De asemenea, asigurarea de viata vine in sprijinul individului in momentul in care acesta, in urma unui accident, are nevoie de sprijin financiar.

Ca mijloc de protectie a familiei, asigurarea de viata, aduce un venit compensatoriu in conditiile pierderii intretinatorului financiar, mentinand in conditii normale nivelul de trai al celor dragi.

Asigurarea de viata are la baza un contract, partile contractante fiind asiguratorul, care se obliga sa plateasca sumele asigurate in cazul implinirii riscurilor aferente lor si asiguratorul, care se obliga sa plateasca sumele asigurate in cazul implinirii riscurilor aferente lor.

Riscurile acoperite de o asigurare de viata sunt : riscul de deces, prin plata catre beneficiar a sumelor asigurate; riscul de supravietuire in urma unui accident, avand ca urmare o invaliditate permanenta prin acordarea sumelor asigurate aferente acestui risc ; riscul de a fi spitalizat sau a suferi interventii chirurgicale prin plata unor indemnizatii zilnice de spitalizare si interventii chirurgicale ; riscul de pierdere a capacitatii de munca prin exonerarea de plata a primelor de asigurare.

Primele de asigurare sunt fixate dupa ce s-a efectuat evaluarea riscului. Aceasta evaluare se face tinandu-se cont de mai multi factori, cum ar fi : durata contractului, varsta si sexul asiguratului, valoarea sumelor asigurate, starea de sanatate a asiguratului. Pentru evaluarea starii de sanatate se comleteaza un chestionar medical. In urma analizarii acestuia de catre o echipa de specialisti, asiguratorul poate cere efectuarea unor investigatii complexe pentru stabilirea cat mai corecta a starii de sanatate a asiguratului. Aceste cheltuieli sunt suportate de compania de asigurari. Asigurarea de viata ofera protectie si este si un mod sigur de economisire in conditiile unei bune capitalizari si a protectiei la inflatie.

Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurari de Viata.doc