Asigurari de Viata si Tipuri de Prime

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 4818
Mărime: 258.59KB (arhivat)
Cost: 5 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Firtescu Bogdan
prezentat in cadrul FEAA

Cuprins

Introducere în ştiinţa asigurărilor 2

Activitatea de asigurare 2

Asigurarea de viata 3

Ce inseamna asigurarea de viata- 3

Cum se incheie o asigurare de viata - 3

Cum functioneaza o asigurare de viata- 3

Care sunt riscurile acoperite de o asigurare de viata- 4

Ce ofera in plus o asigurare de viata- 5

De ce sa ne cream un fond privat de pensie- 5

Tipuri de asigurări de viata 5

Tipuri de prime la asigurarile de viata 6

Prima bruta 7

Rezerve de asigurare in asigurarile de viata 9

Rezerva matematică în asigurările de viaţă 10

Analiza pietei asigurarilor de viata din Romania 12

Anul 2006 12

Anul 2007 13

Anul 2008 14

Societati de asigurari din Romania 15

Extras din document

Introducere în ştiinţa asigurărilor

Apariţia asigurărilor este legată de necesitatea ca oamenii să se ajute reciproc în cazul daunelor în permanentă creştere, iar a reasigurărilor pentru sprijinirea între ei a celor care administrează fondurile şi activităţile de asigurare. Altfel spus este vorba de preluarea daunelor şi a procesului de dezdăunare pe cât mai multe umere.

Datorită acurateţii, incertitudinii dar şi răspunderilor cu care se întâlnesc la fiecare pas, asigurările de bunuri, persoane şi răspundere civilă, experienţa dar şi practica curentă au impus necesitatea reglementării raporturilor dintre persoanele fizice şi juridice care iau parte la asigurare, în calitate de asiguraţi, şi respectiv societăţile de asigurare, bunurile şi persoanele care sunt cuprinse în asigurare, riscurile acoperite prin asigurare, drepturile şi obligaţiile ce revin părţilor din asigurare, etc.

Activitatea de asigurare

Activitatea de asigurare este acea prestaţie, care desemnează, în principal oferirea, intermedierea, negocierea, încheierea de contracte de asigurare şi reasigurare, încasarea de prime, lichidarea de daune, activitatea de regres şi de recuperare, precum şi investirea sau fructificarea fondurilor proprii şi atrase prin activitatea desfăşurată.

Asigurarea este operaţiunea prin care un asigurător constituie, pe principiul mutualităţii un fond de asigurare, prin contribuţia unui număr de asiguraţi, expuşi la producerea unor anumite riscuri, şi îi indemnizează pe cei care suferă un prejudiciu pe seama fondului alcătuit din primele încasate, precum şi pe seama celorlalte venituri rezultate ca urmare a activităţii desfăşurate.

Asiguratorul este persoana juridică (societatea de asigurare), care în schimbul primei de asigurare încasate de la asiguraţi îşi asumă răspunderea de a acoperi pagubele produse bunurilor asigurate de anumite calamităţi naturale sau accidente, de a plăti suma asigurată la producerea unui anumit eveniment în viata persoanelor asigurate sau de a plăti o despăgubire pentru prejudiciul de care asiguratul răspunde - în baza legii - faţă de terţe persoane.

Asiguratul este persoana fizică sau juridică (clientul) care, în schimbul primei de asigurare plătite asigurătorului, îşi asigură bunurile împotriva anumitor calamităţi na¬turale sau accidente, ori persoana fizică ce se asigură împotriva unor evenimente ce pot apărea în viaţa sa, precum şi persoana fizică sau juridică ce se asigură pentru prejudiciul pe care îl poate produce unor terţe persoane.

La asigurările de persoane, în calitate de asigurat poate apărea orice persoană fizică ce îndeplineşte condiţiile prevăzute în actele normative.

In contractul de asigurare sunt menţionate de fiecare dată:

- interesul asigurării;

- riscul asigurat;

- suma asigurată;

- prima de asigurare.

Asigurarea de viata

Ce inseamna asigurarea de viata-

Asigurarea de viata este un mijloc de protectie financiara a unui individ si a familiei sale. Ca mijloc de protectie al individului, asigurarea de viata creaza un venit suplimentar pentru un anumit moment din viata prin asigurarea unui capital sau a unei pensii.

Asigurarea de viata este resursa financiara a familiei unui individ in cele mai placute momente ale vietii sale, dar si in situatii nefericite ca: decesul sau invaliditatea. De asemenea, asigurarea de viata vine in sprijinul individului in momentul in care acesta, in urma unui accident, are nevoie de sprijin financiar. Ca mijloc de protectie a familiei, asigurarea de viata, aduce un venit compensatoriu in conditiile pierderii intretinatorului financiar, mentinand in conditii normale nivelul de trai al celor dragi.

Totodata, asigurarea de viata, prin posibilitatea de a fi cesionata, lichideaza datorii financiare (credite bancare), evitandu-se lasarea familiei cu datorii.

Pe lânga protectie, asigurarea de viata este singurul mod de economisire, garantat 100% de statul român, pe o perioada lunga de timp, cu protectie la inflatie.

Cum se incheie o asigurare de viata -

Pentru a incheia o polita de asigurare de viata, se intra in legatura cu o companie de asigurare cu care se va incheia un contract. In baza acestui contract, compania de asigurare iti va plati contractantului sau beneficiarilor o suma de bani in momentul producerii evenimentului asigurat. In schimb, contractantul va plati periodic o suma de bani numita prima de asigurare.

Valoarea primei de asigurare depinde, in general, de factori ca: varsta, sex, valoarea sumei pentru care se face asigurarea, starea de sanatate. Unele polite de asigurare pot necesita realizarea unor examinari medicale prealabile. Costurile examinarilor medicale sunt suportate de compania de asigurari.

Cum functioneaza o asigurare de viata-

Asigurarea de viata are la baza un contract - contractul de asigurare poarta denumirea de polita de asigurare. Cele doua parti contractante sunt:

- asiguratorul, care se obliga sa plateasca sumele asigurate in cazul implinirii riscurilor aferente lor;

- contractantul (asiguratul), care se obliga sa plateasca primele de asigurare pentru preluarea anumitor riscuri.

Suma ce va fi platita de asigurator la producerea riscului asigurat poarta denumirea de suma asigurata.

Pe baza sumei asigurate se va calcula prima de asigurare care reprezinta "pretul" protectiei oferite de asigurator.

Care sunt riscurile acoperite de o asigurare de viata-

Societatile de asigurare care ofera asigurari de viata acopera riscul standard, respectiv riscul de deces. In tarile cu traditie in asigurari, cea mai mare parte a populatiei are incheiata o asigurare de viata. Acest lucru este necesar si firesc datorita grijii pe care fiecare o are si trebuie sa o aiba fata de familie. Elementul de protectie financiara este decisiv. Totusi, pentru ca nu intotdeauna acest tip de asigurare este foarte atragator, societatile de asigurare combina in produsele oferite elementul de protectie cu cel de economisire sau de investitie. Astfel, daca asiguratul traieste la expirarea contractului suma asigurata ii va fi platita lui.

Preview document

Asigurari de Viata si Tipuri de Prime - Pagina 1
Asigurari de Viata si Tipuri de Prime - Pagina 2
Asigurari de Viata si Tipuri de Prime - Pagina 3
Asigurari de Viata si Tipuri de Prime - Pagina 4
Asigurari de Viata si Tipuri de Prime - Pagina 5
Asigurari de Viata si Tipuri de Prime - Pagina 6
Asigurari de Viata si Tipuri de Prime - Pagina 7
Asigurari de Viata si Tipuri de Prime - Pagina 8
Asigurari de Viata si Tipuri de Prime - Pagina 9
Asigurari de Viata si Tipuri de Prime - Pagina 10
Asigurari de Viata si Tipuri de Prime - Pagina 11
Asigurari de Viata si Tipuri de Prime - Pagina 12
Asigurari de Viata si Tipuri de Prime - Pagina 13
Asigurari de Viata si Tipuri de Prime - Pagina 14
Asigurari de Viata si Tipuri de Prime - Pagina 15
Asigurari de Viata si Tipuri de Prime - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Asigurari de Viata si Tipuri de Prime.doc

Alții au mai descărcat și

Evoluția și Caracteristicile Asigurărilor de Viață în România

Abstract (Summary) Life insurance is a very important type of insurance on the insurance market, but also an insurance product that should be...

Particularitati ale Asigurarilor de Viata

Capitolul I: Abordari conceptuale privind asigurarile de viata I.1. Notiunea de asigurare de viata Asigurarea de viata este o forma de protectie...

Asigurarea de Viață

1. Ce înseamna asigurarea de viata ? Asigurarea de viata este un mijloc de protectie financiara a unui individ si a familiei sale. Ca mijloc de...

Piața Asigurărilor de Viață

CAPITOLUL 1. PIAŢA ASIGURĂRILOR DE VIAŢĂ 1.1. Delimitări conceptuale privind asigurările de viaţă O componentă de bază a asigurărilor de...

Studiu Comparativ privind Asigurarile de Viata

CAP.1. ASPECTE TEORETICE SI ISTORICE ALE ASIGURĂRII 1.1.ORIGINEA ASIGURĂRILOR Începuturile asigurărilor isi au originea în cele mai vechi...

Asigurari de Viata si ING

I. NOTIUNI GENERALE 1.Definirea asigurarii de viata; Viata noastra este amenintata de multe riscuri, unele mai mari, altele mai mici, care ne...

Istoria Asigurarilor in Romania, Europa si America

Introducere Încă din timpuri străvechi, oamenii au fost preocupaţi să prevină şi să suporte în comun pagubele generate de producerea unor...

Evolutia Pietei Asigurarilor in Perioada 2005-2007

I.Considerente introductive Bancile reprezinta pe plan mondial un sector de activitate important si influent. Majoritatea persoanelor fizice si a...

Ai nevoie de altceva?