Asigurari Maritime

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Asigurari Maritime.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 4 fisiere doc de 8 pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Asigurari

Cuprins

Scurt istoric 1
Tipurile de contracte de asigurare 1
Riscurile asigurate 2
Avariile 4
Conditiile de asigurare a marfurilor 5
Bibliografie 7

Extras din document

Scurt istoric

Asigurarea maritima este prima forma de asigurare, inceputul ei datand inca din antichitate. Aparitia ei, ca prima forma de asigurare, este explicata prin legatura stransa: comert - navigatie maritima, descoperindu-se ca navele, marfurile si vietile omenesti erau expuse riscurilor marii.

De-a lungul unei perioade indelungate de timp, proprietarii navelor au fost aceiasi cu proprietarii marfurilor si, ca urmare, exista o singura polita de asigurare, care acoperea atat marfurile, cat si nava. Acest lucru era posibil pentru ca interesul apartinea aceleiasi persoane. Ulterior, s-a trecut la o specializare determinata, preponderent, de evolutia comertului, aparand o diferentiere intre persoanele interesate in proprietatea asupra marfurilor si a navelor si, deci, doua forme de asigurare, doua tipuri de contracte de asigurare, in functie de acelasi interes.

Tipuri de contracte de asigurare

- asigurarea navelor - CASCO;

- asigurarea marfurilor – CARGO

Asigurarea facultativa CASCO a navelor maritime si fluviale, precum si a altor ambarcatiuni, instalatii si utilaje plutitoare, asimilate navelor.

Societatea ASTRA - UNIQA, asigura CASCO navelor maritime si fluviale, in lei sau in valuta, acordand Asiguratilor compensatii banesti pentru pierderi si daune produse navelor asigurate, in aceeasi valuta in care s-au platit primele de asigurare.

Acest tip de asigurare poate acoperi pierderea totala, cheltuielile de salvare, avariile si raspunderea pentru coliziuni cu terti ale navelor, aparute ca urmare a producerii riscurilor asigurate, si poate fi extinsa pentru acoperirea riscurilor de razboi si greva.

Societatea ASTRA - UNIQA asigura CASCO si ambarcatiunile de agrement, in lei sau in valuta, acordand Asiguratilor compensatii banesti pentru pierderi si daune produse ambarcatiunilor asigurate in perioada asigurata.

Acest tip de asigurare acopera pierderea totala, cheltuielile de salvare, avariile corpului, precum si furtul ambarcatiunilor si motoarelor acestora inregistrate atat pe timpul exploatarii, cat si in perioada de stationare. Asigurarea poate fi extinsa pentru acoperirea urmatoarelor riscuri suplimentare: raspunderea fata de terti, avarii ale motoarelor, avarii inregistrate pe timpul tranzitari pe uscat.

Asigurarea bunurilor pe timpul transportului "CARGO".

ASTRA - UNIQA asigura facultativ bunurile pe timpul transportului pe cale rutiera, maritima, fluviala, aeriana sau combinata, atat pe teritoriul Romaniei, cat si in strainatate, acordand despagubiri pentru pierderile si daunele produse pe parcursul transportului asigurat. Asigurarea poate fi incheiata in lei sau in valuta, intr-una din urmatoarele conditii:

- Conditia A (Toate riscurile)

- Conditia B (Cu raspundere pentru avaria particulara)

- Conditia C (Fara raspundere pentru avaria particulara) ASTRA - UNIQA poate raspunde si pentru alte cauze, in afara celor specificate in conditiile mai sus enumerate (preluate dupa Institute Cargo Clauses), atunci cand fiecare risc aferent acestor evenimente a fost acoperit in mod expres si separat in cadrul conditiilor si al termenilor din aceasta polita. Astfel de pierderi sau daune se refera in mod special la cele provocate de ploaie, apa proaspata (fresh water), furt, lipsuri cantitative, livrari incomplete, contact cu obiecte straine, spargeri, ruginire sau oxidare, scurgeri. Riscurile politice (razboi si greve) sunt excluse, dar, la cererea asiguratului, se pot acoperi in schimbul unei prime aditionale.

Sunt de asemenea despagubite si cheltuielile efectuate de asigurat pentru limitarea si micsorarea daunei, salvarea si conservarea bunurilor asigurate, onorariile expertilor si avocatilor, deplasari, garantii si depozite de avarie comuna, comisioane, taxe si altele asemanatoare.

Fisiere in arhiva (4):

  • Asigurarea maritima - referat.doc
  • Bibliografie - Asigurari maritime.doc
  • Cuprins - Asigurari maritime.doc
  • Prima pagina - Asigurari maritime.doc

Alte informatii

referatul a fost prezentat la materia: Asigurari si Reasigurari