Asigurari obligatorii de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Asigurari obligatorii de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 30 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Carmen Toderașcu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Asigurari

Cuprins

Caracterizare generala 2
Practici interne 3
Practici pe piața internațională 10
Planuri de evaluare 16
Evoluții pe piața internă 17
Evoluții pe piața internațională 20
Bibliografie 25
ANEXE 26

Extras din document

Caracterizare generala

Răspunderea Civilă Auto reprezintă modalitatea prin care o persoană fizică sau după caz juridică ,ce deține un vehicul omologat și care a parcurs toate procedeele pentru înmatricularea în România și punerea în legalitate a vehicului , încheie un acord între acesta și o companie de asigurări autorizată de către Autoritatea de Supravegherea Financiară , rezultând ca beneficiarul să primească poliță de asigurare RCA, cu scopul de a putea să se protejeze de riscul de a plătii o sumă mare de bani într-un interval scurt de timp, astfel că, în cazul în care , beneficiarul produce prejudicii uneia sau mai multor vehicule implicate în accident ,acesta are obligația de a despăgubii contravaloarea pagubelor materiale sau/ și prejudicii din urma vătămării sănătății și a integrității corporale sau producerea decesului uneia sau a mai multor persoane, acesta fiind asigurat , are posibilitatea de a prezenta o copie a politei de asigurat , iar compania de asigurări vor despagubii ,păgubitului, valoarea datorata din urma accidentului provocat de asigurat.

Din toate timpuriile au existat modalități prin care oamenii doreau să se protejeze de evenimentele neprevăzute ce provocau efecte nedorite , astfel că , au apărut companiile ce pot prelua daunele nedorite , în limitele stabilite de comun acord , în schimbul unor sume bănești oferite periodic, astfel protejând asiguratul de acele neplăceri.

Acestă asigurare funcționează în beneficiul asiguratului prin protejarea împotriva riscului de cheltuirea unor sume mari de bani intr-un timp scurt , dar funcționează și în beneficiul păgubitului , altul decât cel asigurat în sine , deoarece îi sunt despagubite pagubele într-un timp relativ scurt .Aceasta fiind diferită de asigurarea CASCO, în care , prin aceasta se despagubesc daunele afectate de asigurat și aceasta fiind facultativă.

R.C.A. beneficiază de o lege (legea nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule și tramvaie), astfel că proprietarii de vehicule ,precum și tramvaiele se obligă să încheie asigurarea obligatorie R.C.A. și să o mențină valabilă prin plata primelor stabilite prin contract la datele stabilite .

Persoanele fizice sau juridice ce sunt exceptate de la această obligativitate , sunt persoanele ce utilizează vehiculul doar în scopul antrenamentelor , curselor , întrecerilor sau raliilor , ce au fost organizate în cadrul legal , aceștia putând încheia asigurări facultative.

Această asigurare funcționează în anumite limite teritoriale : Pe teritoriul României , pe teriotoriul statelor aparținătoare membrelor Uniunii Europene, statelor ce aparțin Spațiului Economic, precum și statelor care sunt legate direct de două țări membre ale Uniunii Europene și nu există birou național .Astfel că asiguratul are obligația de a prezenta documentele de asigurare obligatorie și , după caz , de plată a primei de asigurare obligatorie la intrarea și ieșirea din țară.

Practici interne

Proprietarul unui autovehicul trebuie să aibă în vedere mai multe aspecte ce țin de încadrarea în condițiile de acordare a asigurării , astfel că :

Proprietarul trebuie să fie major și să aibă capacitatea de exercițiu, persoanele cu vârste cuprinse între 14-18 ani au capacitate de exercițiu restrânsă , fiind nevoit de acordul unui părinte sau tutore.

Proprietarul trebuie să aducă dovada că automobilul a fost înmatriculat în România, supus înmatriculării sau înregistrat în România.

Datele proprietarului trebuie să fie înscrise în documentele de identificare a autovehicului , acest lucru este valabil și în cazul în care mașina a fost achiziționata prin leasing.

Obligativitate de a prezenta și de a le avea la valabile următoarele documente : Certificat de inmatriculare/ Carte de identitate/ document care atesta dreptul de proprietate al persoanei care urmeaza sa inmatriculeze autovehiculul.

Asigurarea R.C.A. se poate încheia de la orice companie asigurată de către A.S.F. , de asemenea , recomandat ar fi să se încheie asigurarea din momentul achiziționării autovehicului de la vânzător ce vă pune în legătură cu reprezentantul asiguratorului autorizat, deoarece , această asigurare intră în vigoare imediat după încheierea contractului , astfel că proprietarul nu va fi nevoit să conducă fără asigurare.

Pentru a putea efectua asigurarea , proprietarul are nevoie să prezinte sau să divulge următoarele documente și date :

Date ce privesc Proprietarul și Conducătorul:

- Numele și prenumele asiguratului (proprietarul auto), C.U.I. firmă sau C.N.P. proprietar și numele și prenumele conducătorului, C.U.I. firmă sau C.N.P. conducător

- Adresa și număr de telefon al asiguratului , proprietar cât și conducător

Date ce privesc autovehicului asigurat:

- Felul auto, tipul, marca, modelul vehiculului

- Numărul de înmatriculare sau înregistrare

- Numărul de identificare - serie CIV/numar inventar

- capacitatea cilindrică a motorului/puterea motorului

- numărul de locuri și masa totală maxim autorizată.

Actele necesare pentru încheierea poliței sunt:

- Buletinul sau Cartea de identitate a proprietarului

- Certificatul de înmatriculare a autovehiculului.

Documentele emise în urma încheierii unei asigurări R.C.A.

- decont de asigurare - conține elementele legate de prețul și de modalitatea de plată a acestuia, ținând loc de factură;

- chitanța aferentă achitării primei de asigurare - este oferită în cazul plății cash/ramburs;

- polița de asigurare propriu-zisă ce include și documentul numit „carte verde” - partea din poliță inscriptionată pe fundal verde;

- un formular de constatare amiabila - ce poate fi folosit în cazul unui eveniment auto în care nu au existat persoane rănite. Completarea acestui document ajută la evitarea aglomerației de la poliție.

Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurari obligatorii de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule.docx

Bibliografie

1. Ciurel, V - Asigurări și reasigurări - O perspectivă globală, Editura Rentrop&Straton, București 2011
2. Gheorghe D. Bistriceanu - Asigurări și reasigurări în România, Ed. Universitară, București, 2006
3. Negru, T.- Asigurări- Ghid practic, Editura C. H. Beck, București, 2006
4. www.csa-isc.ro
5. asfromania.ro
6. www.portaldeasigurari.ro
7. www.asigurari-auto-online.ro
8. www.asigurareamasinilor.ro