Asigurari RCA

Referat
8.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2915
Mărime: 14.05KB (arhivat)
Cost: 4 puncte

Extras din document

1.Conceptul de asigurare RCA

Aigurarea de Raspundere Civila Auto cunoscuta sub numele de RCA, reprezinta in momentul de fata una din putinele tipuri de asigurare a caror incheiere este obligatorie in Romania.

Asigurarea de raspundere civila auto (RCA) este o asigurare prin care tertii prejudiciati in urma unui accident auto, produs din vina conducatorului auto asigurat, primesc despagubiri pentru daunele materiale si/sau vatamarile corporale suferite.

Asigurarea de raspundere civila auto este fundamental diferita de asigurarea tip Casco, aceasta din urma fiind o asigurare facultativa prin care persoana care primeste despagubiri pentru daunele produse autovehicului sau este asiguratul, si nu un tert.

Prin urmare, asigurarea RCA este foarte importanta si in cazul cand proprietarul unui autovehicul a incheiat o asigurare tip Casco pentru avarii din propria vina si furt.

2.NECESITATEA ASIGURARILOR RCA

Indiferent de cat a evoluat umanitatea, un lucru este foarte clar: nu putem controla tot ce se intampla in jurul nostru, exemplu cel mai bun fiind poate natura. Insa aceasta nu este singura care ne afecteaza si ne provoaca pagube. Accidentele se intampla la tot pasul, iar jaful, furturile, talhariile, toate tin de natura umana.

Riscurile acestea vor exista intotdeauna. Dar mai sunt si altele, in legatura cu sanatatea, cu activitatea profesionala, si, in cazul firmelor, riscuri privind marfurile sau activele companiei.

Acestea sunt motivele pentru care au aparut serviciile sau, mai bine zis, produsele de asigurare. Acestea sunt oferite de companii specializate care preiau diferite riscuri in schimbul unei sume de bani. Astfel, plata unei sume il pune pe asigurat l adapost de problemele cauzate de accidente, fie ele auto, sau de alta natura, ii poate salva firma de la problemele financiare care ar putea duce la faliment s.a.

Un argument al necesitatii asigurarilor este oferit de prezenta acestora la o scara foarte mare in Occident, unde exista o adevarata cultura. Marea majoritate a oamenilor au, in tarile vestice, tot felul de asigurari, nu doar cea de RCA, ci si cea de viata, de sanatate, de protectie a bunurilor.De ce este necesara asigurarea RCA?

Toti proprietarii de autovehicule trebuie obligatoriu sa incheie o asigurare de raspundere civila auto (RCA) si sa plateasca toate primele de asigurare aferente.

Scopul acestei asigurari este ca cel pagubit sa primeasca obligatoriu despagubiri pentru daunele suferite, independent de situatia materiala a celui care a produs paguba (cu alte cuvinte chiar daca cel care a produs paguba ar putea sau nu sa plateasca despagubiri.)

In acest fel, asigurarea de raspundere civila auto este in interesul tertului pagubit, dar si in interesul celui care a produs paguba.

Trebuie remarcat ca s-ar putea intampla ca, doar dintr-o mica neatentie, un conducator auto sa produca pagube celui pe care l-a accidentat evaluate la o suma considerabila, suma care i-ar afecta considerabil bugetul.

3.LOCUL ASIGURARILOR PE PIATA ROMANEASCA

Odata cu aderarea la Uniunea Europeana de la 1 ianuarie 2007, s-a observat o crestere a pietei asigurarilor, in proportii diferite fata de celelalte state membre ale Uniunii. In 2005, piata romaneasca de asigurari a avut o crestere de 18,8%, clasandu-se astfel pe locul patru in topul pietelor cu cea mai mare crestere din Europa. Piata asigurarilor din Romania a avut in 2005 o crestere de 18,8%, fiind devansata la acest capitol doar de trei tari, Liechtenstein (in crestere cu 80,5%), Portugalia (cu 25,7%) si Luxemburg (cu 23,1%). Veniturile obtinute de asiguratorii europeni din primele incheiate in anul 2006 au depasit, potrivit raportului CEA, valoarea de 970 miliarde euro. In Romania aceste venituri au totalizat 890 milioane euro, valoare care claseaza Romania pe locul 25 in Europa.

Primele trei pozitii sunt ocupate de Marea Britanie cu venituri din prime de peste 220 miliarde euro, Franta cu venituri de peste 174 miliarde euro si Germania cu peste 157,8 miliarde.Conform publicatiei rusesti "The Insurer" , in anul 2006 piata de asigurari din Romania se claseaza pe a opta pozitie intr-un top intocmit pe baza performantelor in asigurari ale statelor CIS (Comunitatea Statelor Independente) si ale Europei Centrale si de Est.

Companiile romanesti care se regasesc in Top 100 asiguratori de viata sunt ING Asigurari de Viata, pe locul 30, cu o cota de piata de 38,29%, in 2006, si AIG Life, pe pozitia 77, cu o cota de piata de 12,14%. De asemenea, intre primele 100 companii de asigurari generale din statele Europei Centrale si de Est si CIS, Romania ii are ca reprezentanti pe Allianz-Tiriac, pe locul 25, lider pe piata nationala cu o cota de 22,41%, Omniasig, pe pozitia 45, si Asirom, pe locul 49. In a doua jumatate a clasamentului se plaseaza companiile BCR Asigurari pe locul 59, Asiban, pe 71, Astra-Uniqua pe pozitia 86, iar pe locul 100, Unita VIG.

BCR Asigurari de Viata a inregistrat, in primele noua luni ale anului 2007, o valoare a primelor brute subscrise de 60,52 milioane de lei, depasind cu 89,13% perioada similara a anului anterior. Valoarea activelor companiei se ridica la 141,30 milioane de lei, in crestere cu 41% comparativ cu perioada similara a anului precedent.Valoarea profitului brut inregistrat in aceasta perioada este de 3,7 milioane de lei.

Piata asigurarilor de credit comercial din Romania este in continua crestere si valoarea totala a primelor subscrise de partenerii comerciali a atins 30 milioane euro la inceputul anului 2006.

4.ASIGURATUL IN CAZUL ASIGURARII RCA

Asiguratul este o persoana fizica sau juridica care in baza unor clauze dinainte stabilite si de comun acceptate intra in relatii juridice de asigurare cu asiguratorul. In cele mai dese cazuri asiguratul este persoana fizica sau juridica ce perfecteaza relatia de asigurare in calitate de contractant, efectueaza plata primelor de asigurare in vederea constituirii fondului

Preview document

Asigurari RCA - Pagina 1
Asigurari RCA - Pagina 2
Asigurari RCA - Pagina 3
Asigurari RCA - Pagina 4
Asigurari RCA - Pagina 5
Asigurari RCA - Pagina 6
Asigurari RCA - Pagina 7
Asigurari RCA - Pagina 8
Asigurari RCA - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Asigurari RCA.doc

Alții au mai descărcat și

Asigurari de bunuri, calamitati naturale si accidente

CAPITOLUL I NECESITATEA SI FORMELE PROTECŢIEI OMULUI ŞI BUNURILOR SALE ÎMPOTRIVA CALAMITĂŢILOR NATURALE ŞI A ACCIDENTELOR Activitatea cotidiană...

Asigurarea De Răspundere Civilă Auto

1. CONCEPTUL DE ASIGURARE RCA Asigurările de răspundere civilă reprezintă o componentă de mare importanţă şi actualitate a activităţii de...

Plan de Afacere - Asigurari

Planul de afaceri pentru înfiintarea unei societati comerciale cu activitate în domeniul brokerajului în asigurari reprezinta documentul ce...

Asigurarea Obligatorie de Răspundere Civilă Auto

Capitolul I: Stadiul cercetării 1.1 Introducere Am ales această temă deoarece piaţa asigurărilor este într-o continuă dezvoltare, mai ales în...

Asigurari - Firma Astra Asigurari

Istoricul societatii “ASTRA Asigurari” ASTRA Asigurari s-a desprins in anul 1991 din compania de stat ADAS, beneficiind de experienta de 31 de ani...

Contract de asigurare

Argument Orice persoană este predispusă unor pericole care îi pot schimba cursul vieții. Acest lucru trebuie să ne determine să prevenim aceste...

Asigurarea Casco

Introducere Trăim într-o lume plină de evenimente, de schimbări care se petrec cu o repeziciune de neimaginat, luându-ne de multe ori pe...

Asigurarea Casco

Capitolul I. Aspecte teoretice 1.1. Introducere Persoana, privita atat individual cat si ca membru al societatii, este supusa diferitelor...

Ai nevoie de altceva?