Extras din document
Odata cu trecerea de la economia naturala si autoconsum la schimb si economia de piata, întreprinzatorii, de la micii mestesugari cu atelierele lor din trecut pâna la gigantii industriali din vremurile noastre, toti au fost interesati în a rezista cât mai mult in batalia concurentiala, având ca obiectiv principal maximizarea profitului. Bineînteles ca nu le-a fost usor! „Regulile jocului” sunt dure si cel ce greseste sau cel ce nu poate tine pasul cu ceilalti este de cele mai multe ori eliminat, lasând însa altuia posibilitatea de a-i tine locul. Desigur ca au existat si înca exista unii care triseaza si pe care „arbitrul” ( statul ) nu-i observa si care nu numai ca fac ca scorul sa se întoarca în favoarea lor ci si scot pe altii din competitie. Viata este prin natura ei nedreapta! Asemanarea cu o jungla o poate regasi oricine, daca priveste mai atent, având totodata o imaginatie ce-i permite sa faca o astfel de asociere. În batalia concurentiala rezista cel mai puternic. Cel care este atent, cel care îsi urmareste adversarul si cel care nu se lasa doborât de actiunile altora. Totul este un joc în care fiecare urmareste actiunile adversarului si actioneaza în consecinta. O astfel de dinamica face dupa parerea mea studiul economiei atât de interesant.
Asigurarea constituie un sistem de relatii economice, care implica aportul unui numar mare de persoane fizice si juridice în constituirea unui fond banesc, în conditiile în care fiind amenintate de aceleasi pericole, în existenta si activitatea lor, concep si recunosc oportunitatea prevenirii si înlaturarii pe baze mutuale a prejudiciilor generate de producerea acestor pericole viitoare, probabile, posibile, dar nesigure.
Asigurarile comerciale sunt realizate prin firme (societati) specializate pe principii economice. Asigurarile comerciale sunt dupa caz, asigurari de bunuri, de persoane si de raspundere civila. Promovarea lor implica societatile de asigurare, în calitate de asiguratori, si persoane fizice ori juridice, în calitate de asigurati, în raporturi oneroase vizând: plata unor prime de asigurare, preluarea protectiei împotriva anumitor riscuri, despagubirea pentru pagube generate de riscurile asigurate etc.
În practica unor tari s-a produs o asemenea extindere, dezvoltare, a sectorului asigurarilor comerciale încât acestea au preluat complementar unele atribute ale asigurarilor sociale (în cadrul asigurarilor de viata si de accidente).
Fondurile de asigurare se constituie din primele de asigurare suportate de asigurati, fiind gestionate autonom de catre societatile de asigurare ce functioneaza în regim comercial.
În România asigurarile comerciale s-au realizat, pâna în anul 1948, de catre societati de asigurare cu capital de stat si mai ales privat, intern si strain. Între 1949-1990 asigurarile comerciale comerciale s-au realizat pe principiul monopolului de stat în acest sector de activitate, prin Sovromasigurare (1948-1952) si Întreprinderea de Stat pentru Reasigurari (1949-1952); Administratia Asigurarilor de Stat – A.D.A.S. (1952-1990).
O constatare generala – piata asigurarilor în conditiile monopolului unic al statului în acest sector de activitate a evoluat în crestere sub aspectul încasarilor deprime, a structurii portofoliului de asigurari si a despagubirilor pentru pagube survenite. Dar, aceasta piata a lasat în afara asigurarii întregul patrimoniu al statului, fiind, de fapt, o piata segmentata ai carei parametrii erau fixati în afara criteriilor concurentiale. Sectorul asigurarilor era apreciat ca o activitate derizorie în structura complexului national economic.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Asigurarile Comerciale in Romania.doc