Comisia de Supraveghere a Asigurarilor

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Felicia Alexandru

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Asigurari

Extras din document

Prin aparitia Legii 32 / 2000, se infiinteaza Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, organism independent, autonom, finantat de societatile de asigurare, cu rol de reglementare, control si supraveghere a pietei asigurarilor. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor este condusa de Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, format din cinci persoane (un presedinte, un vicepresedinte si 3 membri). Membrii Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor sunt numiti de Parlamentul Romaniei, la propunerea comisiilor pentru buget, finate si banci ale Senatului si Camerei Deputatilor si sunt alesi cu un mandat de 5 ani pentru presedinte, de 4 ani pentru vicepresedinte, de 3, 2 si respective 1 an pentru membri. Primii membri ai Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor au fost numiti in luna iulie a anului 2001.

Misiunea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor este de a pune in aplicare legislatia din domeniul asigurarilor impartial, cu onestitate si promptitudine; de a proteja, in temeiul legii, consumatorii de produse de asigurari; de a incuraja formarea unei piete sanatoase a asigurarilor; de a promova necesitatea unei mai bune serviri a interesului public.

In acest scop, vor fi impuse si respectate cele mai inalte standarde de etica, profesionale si de calitate a muncii in toate relatiile, formale si informale, cu persoanele, agentiile si companiile asupra carora au efecte politicile si actiunile Comisiei.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) este autoritatea administrativa autonoma de specialitate, cu personalitate juridica, al carei scop principal este apararea drepturilor asiguratilor si promovarea stabilitatii activitatii de asigurare in Romania.

Activitatea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a inceput la data de 2 iulie 2001, odata cu publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei a Hotararii Parlamentului privind numirea membrilor primului sau Consiliu – Consiliu care reprezinta organul de conducere colectiva a Comisiei.

Reprezentantul de drept al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, ca autoritate administrativa autonomă, ca persoana juridică de drept public si in raporturi de drept comun, este presedintele.

Cu incepere din anul 2006, urmare intrarii in vigoare a Legii nr.113/2006 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 201/2005 pentru modificarea si completarea Legii nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor este format din 7 membri, din care un presedinte si 2 vicepresedinti, numiti de Parlament, in sedinta comuna a celor doua Camere.

Membrii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor trebuie să îndeplinească următoarele conditii:

a. să fie cetăteni români cu domiciliul în România, cu o bună reputatie si pregătire profesională si o vechime de cel putin 5 ani în activitatea financiar-bancară si/sau de asigurări si reasigurări;

b. să nu fie membri ai vreunui partid politic pe perioada exercitării mandatului;

c. să nu exercite o altă profesie sau să nu ocupe o functie publică sau privată, cu exceptia activitătii didactice în învătământul superior;

d. să nu fie membri in Consiliile de Administratie sau în Comisiile de Cenzori ale persoanelor juridice, subiecte ale supravegherii Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, sau actionari semnificativi ai acestora;

e. să nu fi fost declarati faliti sau să nu fi făcut parte din conducerea unei societăti de asigurare sau financiar-bancare, care, sub orice formă, si-a încetat activitatea si nu si-a respectat obligatiile fată de terti;

f. să nu aibă cazier judiciar.

Calitatea de membru al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor înceteaza în următoarele situatii:

a. la expirarea termenului pentru care a fost numit;

b. prin demisie;

c. prin revocarea de către Parlament;

d. la aparitia unei incompatibilităti sau a unui impediment dintre cele prevăzute

e. prin înlocuire.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.doc