Conceptul de Eficienta in Asigurari

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Conceptul de Eficienta in Asigurari.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Nicolae Lungu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Asigurari, Finante

Extras din document

Conceptul de eficienta economico sociala in asigurari

Orice activitate economica, sociala,financiara, de asigurari, de reasigurari trebuie examinata prin prisma eficientei, a rezultatelor economico-financiare si sociale care se obtin. In acelasi timp, eficienta se examineaza in stransa legatura cu necesitatea si utilitatea sociala a activitatiide asigurari si reasigurari.

Notiunea de eficienta provine din limba Latina, si anume de la verbul ‘efficiere’, care avea intelesul de a indeplini, arezulta. Astfel spus, eficienta este masura in care s-a realizat efectul propus.

Asigurarile de persoane, bunuri si raspundere civila constituie un element important al complexului mechanism al economiei de piata, deoarece ele corespund unor cerinte concrete ale societatii, unor nevoi reale ale cetatenilor si agentilor economici.

Sub aspectul economic, asigurarile constituie in esenta o prestare de servicii de catre societatile de asigurari si cele de reasigurari pentru populatie si agentii economici.

Eficienta economico-sociala a asigurarilor este o forma a eficientei economico-sociale si exprima raportul dintre rezultatele optime obtinute din activitatea de asigurare si cheltuielile determinate de refacerea bunurilor distruse si de plata sumelor asigurate, respective rezultatele financiar valutare obtinute de societatea de asigurari.

Analiza eficientei asigurarilor necesita luarea in considerare a faptului ca in asigurari apare ‘un fenomen original, unic in activitatea economica, si anume inversarea ciclului de productie; asiguratorul ‘vinde’ inainte de a fi ‘produs’, deci inainte de a cunoaste ‘costul produsului vandut’. Prin incasarea primei de asigurare el se oblige sa plateasca asiguratului eventuale daune ale caror marime nu se cunoaste decat aproximativ.’ Aceasta inseamna ca este necesar sa fie cunoscute obiectele asigurabile si dca primele de asigurare trebuie stabilite pe baza unor calcule stiintifice, cu folosorea metodelor statistice-matematice.

Eficienta economico-sociala a asigurarilor trebuie examinata atat prin prisma intereselor economiei nationale, a asiguratorului care isi desfasoara activitatea pe baza gestiunii economico-financiare, cat si prin prisma intereselor asiguratilor. Pentru societatea de asigurari, asigurarile sunt cu atat mai eficiente cu cat –la primele de asigurare date- plata despagubirilor, a sumelor asigurate si cheltuielile administrative-gospodaresti sunt mai mici. Dimpotriva pentru asigurati –la primele de asigurare platite- eficienta economica si sociala a asigurarilor este cu atat mai ridicata cu catdespagubirile, si respective, sumele asiguarte pe care le primesc sunt de un nivel mai apropiat de valoarea reala a bunului avariat sau distrus si,desigur, cu cat asiguratii primesc intr-un timp mai scurt aceste sume fata de data producerii evenimentului.

De asemenea, eficienta asigurarilor se poate aprecia si prin raportul dintre cuantumul pagubelor totale si volumul despagubirilor incasate de asigurati.

Fisiere in arhiva (1):

  • Conceptul de Eficienta in Asigurari.doc

Alte informatii

Facultatea de economie si administrarea afacerilor