Contractul de Asigurare de Viata - Elemente Principale, Drepturi si Obligatii

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Contractul de Asigurare de Viata - Elemente Principale, Drepturi si Obligatii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 26 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Asigurari

Extras din document

Ce este asigurarea de via[?

Viata noastra este amenintata de multe riscuri, unele mai mari, altele mai mici, care ne afecteaza capacitatea de munca sau chiar viata.. Riscul de deces, care este a certitudine, intrebarea este doar cand se va intampla.

Asigurarea de viata este modalitatea prin care aceste riscuri sunt preluate de o companie de asigurari, care in schimbul unei sume de bani prestabilite preia aceste riscuri, si in cazul producerii evenimentului nedorit va despagubi persoana asigurata sau beneficiarul acestuia.

Asigurarea de viata este un contract semnat intre asigurator si asigurat in favoarea unui beneficiar, sau a mai multor beneficiari. Obiectul acestui contract este suma asigurata, care se stabilieste de comun acord de ambele parti, sau la cererea asiguratului.

In functie de suma asigurata si de alti factori se stabileste marimea primei de asigurare pe care asiguratul va trebui sa o plateasaca pe parcursul duratei contractului la intervale de timp prestabilite. In schimbul primelor de asigurare compania de asigurari acopera riscurile incluse in contract si se obliga la plata despagubirilor in cazul ivirii acestora.

Asigurarea de viata este o protectie financiara, care asigura un viitor sigur beneficiarilor (sau beneficiarului) dar si a asiguratului.

Cum se incheie asigurarea de viata?

Asigurarea de viata se incheie sub forma unui contract, numit si polita de asigurare, intre cele dou parti: asiguratul si asiguratorul in favoarea unui de-al treilea tert, numit beneficiar.

• Asiguratul este persoana fizica sau juridica care solicita incheierea contractului si care va plati primele de asigurare pe intreaga durata a contractului.

• Asiguratorul este compania de asigurari care in schimbul primelor de asigurare preia riscurile care il pot ameninta pe asigurat si se obliga la plata despagubirii, a sumei asigurate, in cazul producerii evenimentului nedorit.

• Suma asigurata este suma ce va fi platita de catre asigurator la producerea riscului asigurat sau la expirarea contractului.

• Beneficiarul este persoana denumita de asigurat, care va primi suma asigurata in cazul decesului asiguratului. Beneficiarul poate fi schimbat la solicitarea asiguratului pe durata contractului.

Pentru a incheia o asigurare de viata trebuie luata legatura cu un agent de asigurari sau cu un broker de asigurari, prin intermediul caruia se va semna contractul cu compania de asigurari.

Prin semnarea unui astfel de contract,asiguratul se obliga la plata unor sume prestabilite, numite prime de asigurare. Totodata, compania de asigurari se obliga la plata despaguburii in cazul producerii evenimentului asigurat in favoarea beneficiarului, sau la expirarea contractului in favoarea asiguratului.

Marimea primelor de asiguare depinde de mai multi factori: suma asigurata, varsta, sexul, starea de sanatate a asiguratului, durata contractului de asigurare, si alte clauze cuprinse in contract.

Asigurarile de viata se pot clasifica in functie de riscul asigurat, de momentul achitarii primei, de momentul incasarii sumei asigurate si de forma pe care aceasta o imbraca.

In functie de riscul de acoperire, asigurarile de viata pot fi:

• Asigurari de supravietuire

• Asigurari de deces

• Asigurari mixte de viata

• Asigurari de accidente

• Asigurari de boala

• Alte forme.

Tipurile de asigurare de viata:

Cele mai des solicitate tipuri de asigurari de viata sunt:

- Asigurarea de viata pe termen limitat

- Asigurarea de viata pe termen nelimitat

- Asigurarea mixta de viata

Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul de Asigurare de Viata - Elemente Principale, Drepturi si Obligatii.doc