Descrierea și încadrarea procesului de asigurare al creditelor de export

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 3744
Mărime: 23.27KB (arhivat)
Publicat de: Manuela Petrea
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: lungu Feaa

Extras din referat

Procesul accentuat de globalizare a economiei mondiale a determinat in mod implicit si o accentuare a concurenţei in domeniul comerţului internaţional, caracterizată in principal, de diversificarea facilităţilor de plată a produselor contractate. In acest context, promovarea cu succes a exporturilor de produse românesti pe terţe ţări nu mai depinde in mod esential numai de calitatea, preţul, termenul de livrare, perioada de garantie si serviciile post livrare, ci si de existenţa unei oferte financiare, respectiv facilităţile de creditare acordate cumpărătorului.

Pe pieţele internaţionale de bunuri si servicii se manifestă un proces ireversibil de dezvoltare a comerţului cu plată la termen, in detrimentul comerţului cu plată la vedere. Astfel, in vederea cresterii competitivităţii bunurilor exportate si a atractivităţii acestora pe pieţele externe, structura ofertelor marilor companii imbracă forma unei oferte pachet (oferta comercială si financiară) prin combinarea aspectelor tehnico-comerciale (caracteristici tehnice, calitate, preţ, termen de livrare etc) cu aspectele financiare (sursa de finanţare, modalitatea si instrumentul de plată, termenul de finanţare, schema optimă de finanţare).

Destinate sprijinirii exportatorilor români în vederea extinderii pieţelor de desfacere, poliţele de asigurare pentru exportul pe credit comercial (împotriva riscului de neplată din partea beneficiarilor externi) asigură protecţie împotriva riscurilor de neplată de la extern si sunt emise de catre EXIMBANK. Riscurile acoperite de poliţa de asigurare a creditului cumpărător sunt riscuri comerciale si riscuri politice. Procentul asigurat este de 85%, iar perioada de asteptare pâna la acordarea despăgubirii este de 6 luni.

Un instrument diminuator de risc de credit îl constituie poliţa de asigurare contra nerambursării creditelor si a neplăţii dobânzii, emisă de EXIMBANK în numele si contul statului. Acest tip de asigurare are ca obiect un contract de credit pentru producţia de bunuri si servicii la export, încheiat între banca finanţatoare si exportatorul român. Aceste poliţe de asigurare se emit numai în moneda natională. Riscurile asigurate sunt nerambursarea creditului si neplata dobânzii ca urmare a nerealizarii sau realizarii necorespunzatoare a contractelor de export. Se exclud de la asigurare riscurile determinate de acţiuni deliberate întreprinse de asigurat sau de către exportator, care nu se bazează pe motive economice solide sau care au drept consecintă neexecutarea contractelor de export.

Societatile de asigurări fac parte din domeniul financiar-bancar. Prin urmare, ele vehiculeză informaţie privata si o mare parte din aceasta se refera la bani si la circulaţia banilor, adică la gestionarea mijloacelor fixe si circulante. Întotdeauna a existat o nevoie sporită de securitate în acest domeniu, drept urmare a si aparut dispersia riscului bancar pe asigurări, existând diverse forme de asigurări de pierderi financiare.

Trăim într-o lume nesigură, în care diferite evenimente întâmplatoare pot afecta iremediabil activitatea unui individ sau a unei companii. Tocmai datorită acestei nesiguranţe, cea mai bună soluţie este să transferam riscurile de orice natură altcuiva. Pe masură ce societatea româneasca s-a dezvoltat, a avansat spre economia de piaţă, a crescut si nevoia de diversificare a ofertei de asigurări.

O caracteristică a pietei românesti se refera la faptul că, o dată cu diversificarea ofertei de produse de asigurare, s-a manifestat si o crestere a calitaţii acestora, concretizată în lansarea pe piaţă de produse noi, adaptate si personalizate la cerintele clientilor.

România este o piaţă cu un potenţial urias, astfel încât se poate anticipa o evoluţie pozitivă, mai ales în condiţiile în care se va ajunge la acel grad de educatie în asigurări care sa permită persoanelor fizice si companiilor să înţeleagă importanţa acestui domeniu de activitate.

Preview document

Descrierea și încadrarea procesului de asigurare al creditelor de export - Pagina 1
Descrierea și încadrarea procesului de asigurare al creditelor de export - Pagina 2
Descrierea și încadrarea procesului de asigurare al creditelor de export - Pagina 3
Descrierea și încadrarea procesului de asigurare al creditelor de export - Pagina 4
Descrierea și încadrarea procesului de asigurare al creditelor de export - Pagina 5
Descrierea și încadrarea procesului de asigurare al creditelor de export - Pagina 6
Descrierea și încadrarea procesului de asigurare al creditelor de export - Pagina 7
Descrierea și încadrarea procesului de asigurare al creditelor de export - Pagina 8
Descrierea și încadrarea procesului de asigurare al creditelor de export - Pagina 9
Descrierea și încadrarea procesului de asigurare al creditelor de export - Pagina 10
Descrierea și încadrarea procesului de asigurare al creditelor de export - Pagina 11
Descrierea și încadrarea procesului de asigurare al creditelor de export - Pagina 12
Descrierea și încadrarea procesului de asigurare al creditelor de export - Pagina 13
Descrierea și încadrarea procesului de asigurare al creditelor de export - Pagina 14
Descrierea și încadrarea procesului de asigurare al creditelor de export - Pagina 15
Descrierea și încadrarea procesului de asigurare al creditelor de export - Pagina 16
Descrierea și încadrarea procesului de asigurare al creditelor de export - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Descrierea si Incadrarea Procesului de Asigurare al Creditelor de Export.doc

Ai nevoie de altceva?