Dezvoltarea Asigurărilor în România în Perioada Postcomunistă

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1812
Mărime: 28.12KB (arhivat)
Publicat de: Anatolie Balint
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Dezvoltarea asigurărilor în România în perioada postcomunistă

După anul 1990, au apărut importante schimbări legislative care au condus la înlăturarea monopolului statului, prin apariţia multor societăţi de asigurare şi la stabilirea climatului concurenţial pe piaţa asigurărilor din România, favorizată şi de schimbarea mentalităţii poporului român dupa Revoluţia din 1989.

În locul Administraţiei Asigurărilor de Stat, care şi-a încetat activitatea pe data de 31 decembrie 1990, au luat fiinţă trei societăţi comerciale pe acţiuni în domeniul asigurărilor:

Societatea "Asigurarea Românească S.A.", care a preluat activele aferente asigurărilor facultative de viaţă, cele aferente asigurărilor obligatorii, asigurărilor facultative de autoturisme şi altor asigurări în sumă de 1 000 milioane şi, în limitele acestora, pasivele corespunzătoare, precum şi bunurile imobile aparţinând ADAS, incluse în capital;

Societatea "Astra S.A." a preluat activele societăţilor mixte, cu participarea ADAS din străinatate, cele aferente asigurărilor şi operaţiilor de reasigurare în relaţiile cu străinătatea, în sumă de 3 000 milioane de lei, şi, în limitele acestora, pasivele corespunzatoare;

Agentia "Carom S.A." a preluat activitatea privind constatarea daunelor, stabilirea şi plata despăgubirilor în cazurile de pagube produse în România, când răspunderea revine unor asiguraţi la societăţi de asigurări din străinătate. În anul 1991 a fost adoptată Legea nr. 47 privind constituirea şi funcţionarea societăţilor comerciale din domeniul asigurărilor iar în anul 1995 Legea nr.136 privind asigurările şi reasigurările.

În luna septembrie 1990 a fost înfiinţată prima societate cu capital integral privat din România, UNITA S.R.L cu sediul la Timişoara.

-Guvernul României a înfiinţat Banca de Export Import a României S.A. - EXIMBANK, având capital integral de stat. Această societate practică asigurări pentru credite la export împotriva riscului de neplată.

In anul 1992 s-au înfiintat societăţile AGRAS, ASIGURARE REASIGURARIE ARDAF, ROUMANIE ASSURANCE INTERNATIONAL.

In anul 1993 s-au înfiinţat societăţile ASIGURAREA ANGLO – ROMÂNĂ, GENERALA ASIGURĂRI.

În anul 1994 cel mai mare grup de asigurări şi servicii financiare din lume, AIG - American International Group a venit în România prin divizia de asigurări generale.

În anul 1994 a fost infiinţată UNSAR - Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România.

În anul 1994 s-au înfiinţat societăţile ASITRANS, ASIGURĂRI ION ŢIRIAC - ASIT care în anul 2000 şi-a schimbat denumirea în ALLIANZ ŢIRIAC ASIGURĂRI.

În anul 1995 s-au înfiinţat societăţile ASIGURAREA POPULARĂ ROMÂNĂ, OMNIASIG, SARA - ASIG (care în anul 1996 şi-a schimbat numele în SARA MERKUR).

În anul 1996 s-au înfiinţat societăţile ASIBAN SOCIETATE DE ASIGURARE SI REASIGURARE, ATLASSIB SOCIETATE DE ASIGURARI.

În anul 1997 s-a înfiinţat societatea Nationale Nederlaneden Asigurări de Viaţă care în prezent are denumirea ING Nederlanden Asigurări de Viaţă, GARANTA.

¬În anul 1999 a fost înfiinţat, în Craiova, brokerul de asigurări ROMASIG INVEST S.R.L.

În anul 1999 s-a înfiintat AIG Life Asigurari Romania S.A., divizia de asigurări de viaţă şi pensie privată a companiei AIG.

În anul 2001 s-a înfiintat CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

În anul 2002 au avut loc urmatoarele evenimente:

- Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor a initiat un proiect de modificare a Legii nr.32/2000, act normativ care a fost adoptat de Parlamentul României la începutul anului 2003, respectiv Legea nr.76/2003, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.193/26.03.2003.

- Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a acordat autorizaţii de funcţionare unui numar de 4 societăţi de asigurare: BCR ASIGURARI S.A., ALPHA INSURANCE ROMANIA S.A., MEDITERRANEA ASSICURAZIONI S.A., UNIROYAL INSURANCE S.A. (toate aceste societăţi depunând documentaţiile în vederea autorizării la sfârşitul anului 2001).

-Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a acordat, în 2002, şi două autorizaţii de constituire ca asiguratori societăţilor ABG INSURANCE S.A. si OMNIASIG ADDENDA S.A., astfel ca la data de 31 decembrie 2002 în evidenţele autorităţii de supraveghere erau înregistrate 52 de societăţi de asigurare.

-În ceea ce priveşte activitatea de brokeraj în asigurare Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a acordat 47 de autorizaţii de funcţionare şi 5 autorizaţii de constituire, astfel ca la data de 31 decembrie 2002 numărul total de brokeri de asigurare autorizaţi (atat pentru funcţionare, cât şi pentru constituire) a fost de 150.

- 3 societăţi de asigurare şi-au schimbat denumirea, astfel: COMMERCIAL UNION ASIGURARI DE VIATA S.A. în AVIVA ASIGURARI DE VIATA S.A.; SOCIETATEA DE ASIGURARE SI REASIGURARE FORTUNA S.A. în CERTASIG S.A. SOCIETATE DE ASIGURARE REASIGURARE; ASIGURAREA POPULARA ROMANA S.A. în ASIGURARE REASIGURARE AGI - ROMANIA S.A.

În anul 2003 au avut loc urmatoarele evenimente:

- De o importanţă deosebită a fost elaborarea de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a proiectului de modificare a Legii nr.136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, în vederea realizării concordanţei cu acquis-ul comunitar. În 2003 au fost emise şi implementate totodată norme privind controlul intern şi norme privind managementul asiguratorilor, fiind astfel transpuse în practică încă două recomandări ale Comisiei Europene. Prin aceste norme s-a asigurat desfăşurarea unei activităţi de asigurare eficiente şi prudente.

- S-au acordat autorizaţii de constituire şi/sau funcţionare urmatoarelor societăţi: DELTA ASIGURARI - autorizaţie de constituire şi funcţionare, OMNIASIG ADDENDA - autorizaţie de funcţionare (această societate având autorizaţia de constituire din anul 2002) şi ASIMED - autorizaţie de constituire.

Preview document

Dezvoltarea Asigurărilor în România în Perioada Postcomunistă - Pagina 1
Dezvoltarea Asigurărilor în România în Perioada Postcomunistă - Pagina 2
Dezvoltarea Asigurărilor în România în Perioada Postcomunistă - Pagina 3
Dezvoltarea Asigurărilor în România în Perioada Postcomunistă - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Dezvoltarea Asigurarilor in Romania in Perioada Postcomunista.doc

Te-ar putea interesa și

Aspecte privind strategiile bancare într-o economie modernă

Introducere Imaginea actuală a sistemului bancar românesc a fost conturată, în primul rând, de deschiderea economiei româneşti, fapt ce a...

Contabilitatea decontărilor cu personalul. studiu de caz la Spitalul Județean de Urgență Ploiești

INTRODUCERE Oricât de „instituţionalizate” par diversele verigi ale administraţiei publice, deciziile ce asigură realizarea obiectivului lor...

Politici Sociale

Un raspuns la întrebarea ,,Ce este politica sociala ?" au încercat sa ofere, de-a lungul timpului, mai multi autori apartinând unor scoli si...

Politici Sociale

I.Conceptul general de politică socială si politicile sociale sectoriale Un raspuns la întrebarea ,,Ce este politica sociala ?" au încercat sa...

Concepte fundamentale privind politica socială

Concepte fundamentale si institutii implicate în structurarea politicilor sociale Acest studiu începe cu o serie de clarificari conceptuale. Prima...

Politici Fiscale

Politici sociale – noţiuni introductive Istoria politicilor sociale este istoria statului ce şi-a asumat o responsabilitate în domeniul social, a...

Protecție și Securitate Socială

INTRODUCERE Cel mai adesea, protecţia socială este definită ca un ansamblu de politici, măsuri, instituţii, organisme care asigură sprijinul...

Capitalism versus Comunism

La mai bine de un deceniu de la caderea comunismului, multi români spun ca înainte era mai bine!. Prin mai bine, ei inteleg, de fapt,...

Ai nevoie de altceva?