Etica in Sistemul Bancar

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Etica in Sistemul Bancar.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Miclau Sebastian

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Asigurari

Extras din document

1. Definirea conceptului de etică

Etica, conform dicţionarului este “ ştiinţa care se ocupă cu studiul principiilor morale, cu legile lor de dezvoltare şi cu rolul în viaţa socială”.

Antonio Ramirez în lucrarea “Etică în Întreprindere”( La etica en la empresa) considera etica o ştiinţă care ne ajută să cunoaştem omul, comportamentul sau/şi societatea în ansamblul ei.

A vorbi despre etică în domeniul politicii, economiei, la nivel de organizaţie, este astăzi la modă, chiar reprezintă o noutate. Cu toate acestea se manifestă o lipsă evidentă a eticii în aceste domenii. Cu toate că economia este cea mai predispusă la încălcări ale eticii, mai putem spera în existenţa unor şanse reale de însănătoşire morală a vieţii economice, bazându-ne pe exemplele unor mari companii, multe la numar care promovează prin acţiunile lor principiile eticii, de exemplu: Johnson& Johnson, LL Bean Inc., NCR Corporation.

Etica este o trăsătură umană universală chiar dacă codul de etica nu este acelaşi pentru toţi, el prezentând particularităţi pentru fiecare societate, organizaţie sau pentru fiecare individ în parte.

Din raţiuni economice organizaţiile acţionează întotdeauna în serviciul unor persoane; binele comun al organizaţiei reprezintă un ansamblu de obiective pe care membrii săi încearcă să le atingă. De aceea putem afirma că etica în organizaţie se bazează pe două principii fundamentale:

a) supremaţia omului şi a principiilor morale asupra organizaţiei

b) atingerea scopului sau binelui comun, respectând principiile morale

Însăşi strategia organizaţiei poate oglindi poziţia acesteia din punct de vedere etic; ambiţia unui nivel înalt al eticii profesionale este cel putin inseparabilă de ambiţia unui înalt nivel al eficienţei economice şi al investiţiei în progres; uneori exigenţele eticii în întreprindere pot ajunge să modifice strategia aleasă. Strategia şi etica se conjugă astfel la nivelul organizaţiei. Astfel se ajunge la concluzia că etica este rentabilă; ea trebuie percepută ca o investiţie a organizaţiei, mai ales pe termen mediu şi lung. Ea nu se opune profitului, ci doar acelui profit injust, ilegal sau imoral.

Etica managementului este o forma a eticii aplicate şi reprezintă un ansamblu de norme cărora trebuie să li se subordoneze acţiunile şi deciziile cadrelor de conducere din organizaţii, norme care pot să fie sau nu sancţionate din punct de vedere juridic şi care sunt impuse prin forţa conştiinţei colective, a opiniei publice. Ca principii generale de conduită sau coduri etice, etica este aplicată în managementul resurselor umane, în managementul situaţiilor de criză, în comunicarea de marketing în toate formele ei: branding, relatii publice, publicitate.

Etica profesională impune stabilirea unor reguli interne în fiecare profesiune, care pot lua forma “bunelor practice”, “codurilor etice” sau “codurilor deontologice”.

Etica presupune motivaţie, motivaţia determină o anumită manieră de acţiune, iar variantele de comportament conduc la consecinţe mai mult sau mai puţin grave pentru persoanele aflate în interacţiune. Firmele care au un comportament etic în activitatea desfăşurată prezintă anumite caracteristici:

1.Echilibru între profit şi etică

2.Valorile etice stau la baza comportamentului zilnic al acţiunilor individuale

3.Sistem de sancţiuni care prevede penalizarea şi corectarea acţiunilor cu caracter neetic.

4.Prezintă un set de valori care presupune:

-tratarea celorlalţi cu respect şi cinste aşa cum doreşti şi tu să fii tratat

-fabricarea şi comercializarea produselor astfel încat să fii mulţumit dacă ar fi să le foloseşti tu

-tratarea mediului înconjurator ca şi cum ar fi proprietatea ta

Accentul pus în ultimii ani pe etica în organizaţii se datorează schimbăriilor rapide în domeniul forţei de muncă, ca rezultat al apariţiei noilor tehnologii, internaţionalizarii afacerilor, impactului diferiţilor factori economico-sociali şi politici atât asupra sectorului privat cât şi a celui public.

Fisiere in arhiva (1):

  • Etica in Sistemul Bancar.doc