Evolutia Asigurarilor in Plan Mondial si in Romania

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Evolutia Asigurarilor in Plan Mondial si in Romania.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 20 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Asigurari

Cuprins

I. Conceptul de asigurare pag. 1
II.Evolutia asigurarilor pe plan mondial pag. 1
II.1. Originea asigurarilor pag. 1
II.2. Evolutia asigurarilor maritime pag. 5
II.3. Evolutia asigurarilor de viata pag. 7
II.4. Evolutia asigurarilor contra incendiilor pag. 8
III.Evolutia asigurarilor in Romania pag. 9
III.1. Asigurarile in perioada 1871-1948 pag. 10
A) Societati de asigurare private
B) Institutiile publice de asigurare
C) Asociatii mutuale de asigurare
III.2. Asigurarile in perioada 1949-1990 pag. 14
III.3. Asigurarile in perioada de dupa 1990 pag. 16

Extras din document

I CONCEPTUL DE ASIGURARE

Asigurarea este un mijloc de a acoperi o parte a riscurilor cu care se confrunta persoanele sau firmele in activitatea lor de zi cu zi sau in cea de afaceri. Prin urmare exista riscuri comerciale si riscuri personale. Riscurile comerciale include riscurile precum incendiu,furt sau raspundere legala. Fiecare persoana se poate confrunta cu riscuri personale,in situatia in care bunurile sale sunt distruse,sau devine raspunzator legal,in urma unor actiuni neglijente.

Oamenii doresc sa se bucure de propriile lor locuinte,sa conduca masini,sa zboare cu avionul,sa navigheze,fara a se teme de potentialele probleme care ar putea aparea.Rolul asigurarii este acela de a oferi oamenilor securitate,de a-I ajuta pe acei cativa care sufera o paguba sau care sunt implicate intr-un accident.

Asigurarea are rolul de a acoperi consecintele financiare ale unor evenimente nedorite de catre persoane sau organizatii. Asigurarea compenseaza financiar efectele unui eveniment nefavorabil. Fondurile pentru compensarea financiara a asiguratului sunt create de asigurator din primele platite de persoanele sau organizatiile care au cumparat asigurari. Asigurarea are rolul de a distribui daunele intre numerosi detinatori de polite lucru imposibil de realizat in alt mod si de a reduce temerile asiguratului,prin securitatea oferita de asigurare.

II EVOLUTIA ASIGURARILOR PE PLAN MONDIAL

II.1. Originea asigurarilor

In present asigurarea este perceputa ca o industrie complexa,o retea regulata care ofera o mare varietate de produse si servicii care vin in sprijinul indivizilor ,familiilor si organizatiilor in problemele de risc.

Evolutia asigurarilor s-a produs in paralel cu cea a legislatiei ,a contabilitatii si a formelor de comert. Oamenii de afaceri au invatat sa foloseasca tehnicile de asigurare pentru a micsora riscurile inerente in activitatea lor ,asa cum au invatat sa foloseasca contractele pentru a stabili responsabilitatile financiare ale partilor.In trecut,oamenii erau dispusi sa accepte mare parte din riscurile pe care le intampinau ,bazandu-se la nevoie pe sprijinul financiar al familiei.

Tehnicile asigurarii au aparut in civilizatiile din Asia si Orientul Mijlociu Islamic,dar si in Europa Medievala.In cele din urma, comertul European s-a extins spre America de Nord si restul lumii si,odata cu acestea s-a extins si asigurarea.Metodele de asigurare s-au dezvoltat in functie de nevoile extinse la un moment dat.

Originile asigurarilor nu pot fi stabilite decat cu o mare aproximatie,astfel.se spune ca negustorii chinezi isi distribuiau marfa in mai multe vase ce urmau sa o transporte pe raurile si fluviile tumultoase si periculoase ale Chinei,reducand astfel riscul ca intrega cantitate de marfa ce urma sa ajunga la destinatie sa fie supusa pierderii.

Alte dovezi care confirma existenta asigurarilor in acea perioada se refera la babilonieni care au practicat sistemul creditelor(imprumuturilor) maritime,care il scuteau pe debitor de a le returna in cazul in care marfa sau nava sufereau avarii. Primele dovezi se refera la Codul lui Hammurabi,descoperit in 1902 care cuprindea 282 de clause. Existenta acestui cod demonstreaza ca babilonienii erau foarte buni comercianti si ca aveau idei clare legate de natura unui contract ,de valoarea banilor si inmultirea lor prin imprumuturi pe camata cu dobanda simpla si compusa.

Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Asigurarilor in Plan Mondial si in Romania.DOC