Evoluția pe piață a unei societăți de asigurări

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3050
Mărime: 238.18KB (arhivat)
Publicat de: Dumitru C.
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Cuvinte cheie: asigurări, RCA, previziune, lanțuri Markov

Rezumat: În această lucrare se prezintă câteva din societățile de asigurări de pe piața din România, serviciile pe care acestea le oferă clienților și un studiu referitor la evoluția pe piață a unei societăți în raport cu două din societățile concurente.

Abstract: This paper presents some of the insurance companies on the market of Romania, the services they offer to customers a market study regarding the evolution a company in relation to two competing of the companies.

1. Introducere

Pe o piață a asigurărilor în plină dezvoltare, omul își pune adesea diverse întrebări: la ce folosesc aceste asigurări, eu unde trebuie să mă asigur, mai primesc banii dacă se produce evenimentul asigurat, de ce sunt obligat să fac anumite asigurări, cum este mai bine să dăm banii pe asigurare și să nu avem nevoie de ea sau să nu dăm banii pe asigurare și să fi avut nevoie de ea?

La atât de multe întrebări, societățile de asigurări de pe piața din România sunt pregătite să răspundă și chiar să aducă o mulțime de argumente în favoarea încheierii unei polițe de asigurare și de foarte multe ori acestea sunt pertinente și ne-ar putea ajuta dacă într-un anumit moment al vieții am avea parte de o astfel de tragedie.

Piața asigurărilor din România abundă de societăți de asigurare și reasigurare, cu o mai mare sau mai mică experiență, dar cu oferte care mai de care mai atractive pentru noi clienții. Dintre firmele cele mai cunoscute din România putem aminti: ASTRA, ASIROM, ALLIANZ ȚIRIAC, CERT ASIG, EUROINS, GENERALI, VECTOR BROKER ASIGURĂRI, OMNIASIG, CARPATICA ASIGURĂRI, I.N.G și lista ar putea continua. Toate aceste societăți de asigurări oferă servicii diversificate în ceea ce privește domeniul asigurărilor.

2. Tipuri de asigurări

Asigurările se împart în două mari categorii:

a) obligatorii, ceea ce înseamnă că fiecare persoană care deține un autoturism are obligația de a încheia o poliță de asigurare RCA, iar fiecare persoană care deține o locuință, în funcție de materialul din care este construită, are de încheiat obligatoriu o poliță de asigurare de 10 respectiv 20 euro și acoperă 3 evenimente: viituri, alunecări de teren și cutremur;

b) facultative, ceea ce presupune asigurarea diverselor bunuri, încheierea polițelor pentru diferite evenimente care s-ar putea produce și pe care persoanele fizice, dar și juridice, doresc să le asigure.

Ce alte produse mai întâlnim pe piața asigurărilor din România !? Acestea ar fi: CASCO - asigurare de avarii și furt auto, ROTR răspundere civilă a operatorilor de transport rutier, asigurare pentru accidente călători și despăgubire pentru pierderea bagajelor, asistență medicală pentru călătorii în străinătate pentru șoferii profesioniști, asigurări apartamente obligatorii și facultative, asigurări bunuri, asigurări case, asigurări terenuri, asigurări culturi agricole, asigurări spații și fonduri de marfă, asigurări de malpraxis, asigurări de viață, RCA.

Deoarece în România foarte multe persoane nu doreau încheierea unor polițe de asigurare auto, de câțiva ani a devenit obligatorie încheierea unei astfel de asigurări ce poartă denumirea de RCA. Este un produs adresat tuturor deținătorilor de autoturisme, fără excepție .

Din luna iulie 2013 a intrat în vigoare legea cu privire la încheierea unei polițe obligatorii de asigurare a locuințelor, ținându-se cont de materialul din care este construită locuința suma pentru care se încheie polița de asigurare fiind de 10 euro, respectiv 20 euro.

În funcție de necesitățile și de dorințele clienților aceste polițe de asigurări pot fi încheiate pe perioade mai lungi sau mai scurte, cu plata integrală sau în rate .

Se apreciază că piața asigurărilor din România este într-o continuă creștere și dezvoltare, iar la acest fapt contribuie foarte mult și noile tehnologii apărute pe piață și utilizate din ce în ce mai mult și în domeniul asigurărilor. Evident că vorbim despre internet, telefonie și sistemele video. Companiile de asigurări au adoptat aceste tehnologii, iar utilizarea lor le-a oferit reducerea costurilor, dar și dezvoltare și o mai mare eficiență .

Tot mai multe accidente produse pe drumurile din țară, dar și din afara granițelor sunt înregistrate pe camere video amplasate în diferite locuri. Tot cu ajutorul camerelor video amplasate în incinta atelierelor auto daunele produse la autoturisme pot fi evaluate și supravegheate lucrările de reparație a avariilor de la autoturisme. Acestea favorizează atât munca asiguratorilor, cât și speranțele asiguraților. Costurile cu deplasările sunt reduse , rapiditatea efectuării constatărilor și respectiv a reparațiilor este mai mare , activitatea de evaluare a daunelor fiind mult ușurată.

Internetul este tehnologia cea mai utilizată in ultimii ani în toate domeniile de activitate și evident în sistemul de asigurări, devenind mijlocul principal de desfășurare a afacerilor de orice fel, fiind utilizat alături de formele tradiționale de vânzare a polițelor de asigurări. Este util fiecărei societăți de asigurări, fiecărui inspector, agent, broker sau simplu funcționar din sistemul de asigurări.

Bibliografie

1. Blăjină, O. A., Decizii optime în management cu WinQSB 2.0, Editura Albastră, Cluj Napoca, 2011.

2. Stăncioiu, I., Cercetări operaționale pentru optimizarea deciziilor economice, Editura Economică, București, 2004

3. Panaitescu Gheorghe M., Modelarea și simularea sistemelor de producție, Curs pentru învățământul la distanță, Universitatea „Petrol - Gaze” Ploiești, 2007.

Preview document

Evoluția pe piață a unei societăți de asigurări - Pagina 1
Evoluția pe piață a unei societăți de asigurări - Pagina 2
Evoluția pe piață a unei societăți de asigurări - Pagina 3
Evoluția pe piață a unei societăți de asigurări - Pagina 4
Evoluția pe piață a unei societăți de asigurări - Pagina 5
Evoluția pe piață a unei societăți de asigurări - Pagina 6
Evoluția pe piață a unei societăți de asigurări - Pagina 7
Evoluția pe piață a unei societăți de asigurări - Pagina 8
Evoluția pe piață a unei societăți de asigurări - Pagina 9
Evoluția pe piață a unei societăți de asigurări - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Evolutia pe piata a unei societati de asigurari.doc

Te-ar putea interesa și

Asigurări de viață

Introducere In toate tarile puternic dezvoltate, asigurarile, in general, si cele de viata, in special, reprezinta sectoare de activitate cu ample...

Analiza unui Portofoliu de Zece Titluri Financiare

1. INTRODUCERE 1.1 Obiectivul Proiectului In cadrul acestui proiect am considerat 10 actiuni din domenii diferite de activitate ( ZIM, TVL, UAM,...

Dinamica Pieței de Capital în Contextul Crizei Actuale

INTRODUCERE În orice domeniu de activitate există preocupări privind dereglările care pot să apară în interiorul lui, studiindu-se astfel cauzele,...

Perspective privind asigurările de viață pe piața românească

Introducere Un aspect esenţial în viaţa şi evoluţia omului, încă din cele mai vechi timpuri l-a constituit grija faţă de viitor, teama combinată...

Cererea și ofertă pe piața asigurărilor din România

Dinamica tot mai accentuata a afacerilor si caracterul tot mai complex al riscurilor potentiale la care acestea sunt expuse au generat, in ultimul...

Analiza comparativă a pieței asigurărilor din România și Olanda

1.Caracteristici ale pietei asigurarilor Amplificarea in timp a activitatilor economico-sociale, diversificarea si aparitia unor noi obiecte ale...

Contabilitatea cheltuielilor în cadrul societăților de asigurări

Introducere Cheltuielile întreprinderii desemnează transformările cantitative şi calitative în masa patrimoniului ca urmare a proceselor...

Raport de practică - generali asigurări

- Motivatii Am ales sa fac practica la firma Generali Asigurari,filiala Iasi deoarece am dorit sa observ si sa acumulez cat mai multe informatii...

Ai nevoie de altceva?