Exprimarea si Supravegherea Solvabilitatii Societatilor de Asigurari

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Exprimarea si Supravegherea Solvabilitatii Societatilor de Asigurari.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Nicolae Lungu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Asigurari

Cuprins

I. Solvabilitatea asiguratorilor
I.1. Concept
I.2. Obtinerea si mentinerea solvabilitatii
I.3. Factori specifici
II. Insolvabilitatea sociatatilor de asigurari
II.1. Concept
II.2. Factori care duc la insolvabiliate
III. Exprimarea solvabilitatii
III.1. Marja de solvabilitate
III.2. Rolul marjei de solvabilitate
III.3. Calculul marjei de solvabilitate
IV. Supravegherea solvabilitatii
Bibliografie

Extras din document

I. SOLVABILITATEA ASIGURATORILOR

Atat cadrul legal, cat si calitatea activitatilor desfasurate de catre societatile de asigurari, impun ca acestea sa sa fie in performanta solvabile.

Datorita faptului ca societatile de asigurari sunt intermediari financiari, valoarea activelor si a pasivelor depinde de modificarea conditiilor existente pe pietele financiare. Mai mult, valoarea produselor de asigurare este perceputa de cumparatori in functie de soliditatea societatii de asigurari din punst de vedere financiar. De aceea, solvabilitatea are o foarte mare importanta pentru clienti, investitori, pentru organele de supraveghere si pentru investitorii insisi. Managerii financiari au responsabilitatea de a supraveghea evaluarile externeale soliditatii financiare a companiei si de a se asigura ca agentiile de rating si organele de supraveghere primesc informatii corecte derpre societate.

Solvabilitatea reprezinta un aspect inportant in regulamentul de functionare a unei societati de asigurari. Pentru a evalua solvabilitatea unui asigurator, organele de supraveghere folosesc diferite metode, dela verificarea situatiilor financiare, pana la analiza completa a situatiilor financiare detailate ale societatii. In SUA , organele de supraveghere folosesc Insurance Regulatory Information System (IRIS)si standardele bazate pe capitalul de risc. Ambele tipuri de masuri sunt urmate de o analizafinanciara detailata, dupa ce a fost detectata o problema cu privire la solvabilitatea insificient clarificata.

Societatile de asigurari isi desfasoara activitatea intr-un mediu economic competitiv si dinamic, de aceea solvabilitatea reprezinta o problema deosebit de importanta. Fondurile de garantare protejeaza asiguratii impotriva situatiilor in care asiguratorii nu-si pot indeplini obligatiile contractuale, iar organele de supraveghere acorda o atentie constanta modului in care se reglementaeza domeniul asigurarilor. Solvabilitatea generala a societatilor de asigurari arata ca s-a obtinut un relativ succes in acest domeniu ca urmare a reglementarilor adoptate. Desi, in ultimii ani, numarul cazurilor de insolvabilitate a crescut ingrijorator punerea accentului pe controlul solvabilitatii ar trubui sa conduca la reducerea ratei de aparitie aunor astfel de cazuri si la cresterea sigurantei oferite de produsele de asigurare.

I.1. Concept

Solvabilitaea poate fi definita drept capacitatea unei societati de asigurari de a-si achita obligatiile scadente, chiar daca unele obligatii legate de activitatea curenta vor fi stinse peste cativa ani.

Aceasta definitie pune accent pe nevoia continua de lichiditate, de rezerve de dauna si pe existenta unui nivel de prime adecvat..torusi, aceasta definitie nu implica in intregime conceptul de solvabilitate, deoarece nu cuprinde reglementarile legale, conform carora o societate de asigurari trebuie sa mentina un nivel minim recomandat al valorii nete.

In termeni legali, o societate de asigurari este tehnic solvabila daca activele sale depasesc datoriile cu o valoare cel putin egala cu capitalul si rezervele sau, in cazul USA, fata de surplusul minim cerut de lege (surplusul reprezinta valoarea primelor colectate minus cheltuielile initiale, daunele si rezervele). Societatea are probleme daca surplusul scade sub minimul legal.

O definitie care sa serveasca scopurilor managmentului unei societati de asigurari combina toate aspectele anterioare. Un asigurator solvabil:

- colecteaza prime care pot acoperi daunele previzionate si cheltuielile de exploatare;

- mentine valoarea activelor la un nivel suficient de mare ca sa poata acoperi obligatiile existente si sa ramana si o marja de siguranta egala cu cea recomandata de organele de supraveghere.

Aceasta definie reprezinta standardul minim de solvabilitate acceptat de managmentul unei companii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Exprimarea si Supravegherea Solvabilitatii Societatilor de Asigurari.doc

Alte informatii

Prezentat in cadrul Facultattii de Economie si Administrare a Afacerilor, la materia "Asigurari si reasigurari