Implicațiile României în Uniunea Europeană asupra Pieței Asigurărilor

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 5328
Mărime: 17.76KB (arhivat)
Cost: 4 puncte

Extras din document

În perspectiva integrării mai profunde a României în Uniunea Europeană, piaţa asigurărilor se va consolida. Unii jucători de pe piaţă vor dispărea, în timp ce alţii se vor stabiliza fie prin achiziţii noi, fie printr-o diversificare a portofoliului de produse.

Se apreciază că perioada imediat următoare va fi caracterizată printr-o creştere susţinută, dar moderată, în tonul întregii economii româneşti, marjele situându-se între 25- 30%. Piaţa brokerajului în asigurări va intra şi ea în acelaşi trend de creştere prognozată şi nu se aşteaptă schimbări spectaculoase la vârful ierarhiei: Marsh România, Asigest Broker şi AON (fosta KaRo).

În ceea ce priveşte piaţa asigurărilor pe Internet, s-a înregistrat o creştere accentuată mai ales la finele anului 2007, aşteptându-se ca, pe parcursul anului 2008, pe măsură ce noile reglementări ale UE vor intra în vigoare, să aibă loc o creştere semnificativă pe acest segment de bussiness.

Marii jucători internaţionali au intrat în România încă de la mijlocul deceniului trecut, pentru a stabili „capete de pod” în această ţară. Atunci când pornesc o afacere în România, marile companii internaţionale caută pe piaţă corespondentul brokerului internaţional cu care lucrează de obicei pentru a derula afaceri. În prezent, sunt autorizaţi aproximativ 200 de brokeri, dar numai 20- 30 contează pe piaţă, iar dacă luăm în calcul cifra de afaceri, doar primii zece sunt semnificativi, aceştia făcând parte din mari lanţuri internaţionale, cum ar fi Marsh sau KaRo.

Un studiu realizat estimează că în anul 2020 va avea loc o schimbare a concentrării de pe produs către client. În cadrul acestui an, persoanele asigurate vor avea un grad superior de acces la produse şi abilitatea de a lua singure decizii.

De asemenea, conceptul de asigurare ar putea să dispară datorită puterii avocaţilor, astfel încât clienţii rezidenţiali vor apela la avocaţi specializaţi în servicii financiare pentru a obţine sfaturi profesioniste despre diferitele produse de pe piaţa financiară şi de asigurări. Canalul tradiţional de vânzări reprezentat de agenţi nu va dispărea până în 2020, însă va fi total diferit o dată cu apariţia softurilor speciale şi a noului model de angajat, care va avea specializarea de avocat.

După 1 ianuarie 2007, limitele de despăgubire pentru cei care au avut accidente cresc la nivelul celor din UE, conform estimărilor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Mai exact limitele de despăgubire nu pot fi mai mici de 100.000 de euro pentru daune materiale şi 350.000 de euro pentru vătămări corporale. Astfel, limitele de despăgubire actuale sunt de 200.000 RON de persoană (sub 57.000 de euro), dar nu pot depăşi 1 milion RON, indiferent de numărul persoanelor accidentate, în caz de vătămări corporale sau deces.

În acest caz, asiguratul va primi d la asigurator mai mulţi bani în caz de accidente, iar creşterea daunelor duce automat la reducerea profiturilor pentru companiile de asigurări. Optimismul se datorează faptului că preţul poliţelor stabilit pentru 2007 a luat deja în calcul posibila mărire a daunelor, dar şi faptul că piaţa auto se bucură în continuare de o creştere a vânzărilor sau un număr mai mare de autovehicule înseamnă un număr mai mare de poliţe.

Estimările făcute de reprezentanţii societăţilor de asigurări arată că numărul poliţelor de asigurare obligatorie auto (RCA) va creşte în acest an cu până la 40%. Aceasta şi pentru că va exista o singură poliţă valabilă în tot spaţiul european, RCA urmând să cuprindă şi Cartea Verde (poliţa valabilă în prezent pentru tranzitarea altor state). Aici există mai multe nuanţe la care asiguraţii trebuie să fie atenţi. După 1 ianuarie 2007, pentru deplasările cu maşina în ţările membre ale UE, nu se mai plătesc separat RCA şi Cartea Verde.

Pentru ţările membre ale UE însă, conducătorii auto au obligaţia pe mai departe de a plăti Cartea Verde pentru traversarea teritoriului acestora. Potrivit normelor CSA, fiecare societate de asigurare îşi calculează propriul tarif pentru poliţele RCA valabile din acest an, tarif care poate să fie mai mare cu până la 40% faţă de nivelul actual.

Pentru a nu suferi pierderi prea mari de pe urma creşterii sumelor angajate pentru despăgubiri, unele companii şi-au luat marje de siguranţă şi au introdus cerinţe suplimentare la încheierea asigurării RCA sau Casco. De exemplu, Allianz – Ţiriac îţi calculează primele pe baza informaţiilor cu privire la caracteristicile autovehiculului asigurat (marca, vechime, putere, alte caracteristici tehnice), în funcţie de profilul de risc al proprietarului (utilizatorului) autovehiculului (vârsta acestuia, experienţa de şofat, conduita în trafic, zona de reşedinţă), gradul de fidelitate al asiguratului în ceea ce priveşte relaţia cu compania şi istoricul daunalităţii înregistrat de acesta.

Chiar dacă sunt mai multe opţiuni disponibile pentru şoferi, astfel de criterii fac poliţa mai scumpă, cea de la Allianz fiind printre cele mai costisitoare de pe piaţă. Dar marje de siguranţă asemănătoare şi-au luat şi alţi asiguratori, începând din 2006, pentru un raport mai corect al costurilor poliţei cu riscurile asumate de companie.

Preview document

Implicațiile României în Uniunea Europeană asupra Pieței Asigurărilor - Pagina 1
Implicațiile României în Uniunea Europeană asupra Pieței Asigurărilor - Pagina 2
Implicațiile României în Uniunea Europeană asupra Pieței Asigurărilor - Pagina 3
Implicațiile României în Uniunea Europeană asupra Pieței Asigurărilor - Pagina 4
Implicațiile României în Uniunea Europeană asupra Pieței Asigurărilor - Pagina 5
Implicațiile României în Uniunea Europeană asupra Pieței Asigurărilor - Pagina 6
Implicațiile României în Uniunea Europeană asupra Pieței Asigurărilor - Pagina 7
Implicațiile României în Uniunea Europeană asupra Pieței Asigurărilor - Pagina 8
Implicațiile României în Uniunea Europeană asupra Pieței Asigurărilor - Pagina 9
Implicațiile României în Uniunea Europeană asupra Pieței Asigurărilor - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Implicatiile Romaniei in Uniunea Europeana asupra Pietei Asigurarilor.doc

Alții au mai descărcat și

Sistemul de Asigurari Sociale din România în Context European

Cap. 1 Asigurări sociale; concept şi problematică 1.1. Noţiunea de asigurări sociale Definirea politicilor sociale este un izvor de dezbateri şi...

Asigurarile de Bunuri apartinand Persoanelor Fizice in Romania

In contextul economiei de piata, asigurarile constituie un segment al serviciilor, avand multiple valente. Rolul fundamental al acestora este cel...

Piata Romaneasca de Asigurari - Prezent si Perspective

1. Asigurarile în România - prezent 1.1. Prezentare generala Piata asigurarilor din România este foarte concentrata, 60% din piata totala a...

Piata Asigurarilor in Uniunea Europeana – Referat la Disciplina Integrare Financiar-Monetar Europeana

CAPITOLUL 1 PREMISELE ŞI DIRECTIVELE CREĂRII PIEŢEI UNICE EUROPENE ÎN DOMENIUL ASIGURĂRILOR 1.1. Premisele creării pieţei unice europene a...

Reforma Pensiilor in Tarile Emergente ale Uniunii Europene

Capitolul 1. REFORMA PENSIILOR PRIVATE IN ROMANIA SISTEMUL DE STAT PENSII PRIVATE - SISTEMUL PENIIILOR DE STAT A CREAT, IN 17 ANI DE TRANZITIE,...

Asigurarea Facultativa a Autovehiculelor. Asigurarea Auto - CASCO

Riscurile pentru care asigurătorii oferă protecţie riscuri specifice diferitelor accidente, ciocniri, loviri, zgârieri, căderi, derapări sau...

Asigurari si Protectie Sociala

Dreptul la asigurări sociale este garantat de stat şi se exercită, în condiţiile prezentei legi, prin sistemul public de pensii şi alte drepturi de...

Coordonatele Reglementarilor privind Piata Unica Europeana a Asigurarilor

Asigurarea a fost utilizata pentru prima data de catre comerciantii din nordul Italiei, la începutul secolului al XIV-lea. Urmasii acestora au...

Ai nevoie de altceva?