Particularitatile Functiilor Managementului in Asigurari

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Particularitatile Functiilor Managementului in Asigurari.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Asigurari, Management

Extras din document

Managementul este procesul care, prin direcţionarea activităţilor altor persoane, duce la atingerea obiectivelor stabilite de o organizaţie. Un proces de management eficient implică îndeplinirea mai multor funcţii, care, în cazul unei societăţii de asigurări, sunt:

- Planificarea – stabilirea obiectivelor ce trebuie îndeplinite şi găsirea celor mai eficiente căi de realizare a acestora;

- Organizarea – divizarea muncii în sarcini executabile;

- Gestionarea resurselor umane – localizarea şi selectarea persoanelor calificate pentru a îndeplini anumite sarcini;

- Conducerea - armonizarea activităţilor astfel încât să se ajungă la rezultatele dorite;

- Controlul – monitorizarea rezultatelor şi revizuirea acestora pentru a atinge obiectivele planificate;

La baza funcţiilor managementului stau trei elemente de bază: ideile, lucrurile şi oamenii. Planificarea se ocupă de idei, organizarea se ocupă de lucruri, iar gestionarea resurselor umane, conducerea şi controlul se ocupă de oameni. Producţia de asigurări este o afacere orientată către oameni; în consecinţă, ultimele trei activităţi sunt foarte importante pentru managementul unei societăţi de asigurări. Totuşi, conducerea unei astfel de societăţi trebuie să depună eforturi în sensul menţinerii unei balanţe echitabile între cele cinci funcţii ale managementului, astfel încât să se asigure succesul societăţii de piaţă.

Planificarea

Activitatea de planificare desfăşurată într-o societate de asigurări implică, de obicei, următoarele:

- stabilirea misiunii şi scopului societăţii;

- stabilirea strategiei generale a societăţii;

- stabilirea obiectivelor pe termen lung;

- stabilirea obiectivelor pe termen scurt;

- stabilirea bugetelor şi a modului de alocare a resurselor;

- stabilirea politicii de firmă pe fiecare domeniu specific;

- stabilirea procedurilor şi instrucţiunilor de îndeplinire a sarcinilor.

Mulţi manageri sau agenţi consideră că pentru a avea succes pe piaţă este suficientă capacitatea de a vinde produse de asigurare. Fără îndoială că un talent înnăscut pentru vânzare este un punct câştigat, dar modul în care se foloseşte şi canalizează acest talent trebuie planificat cu atenţie.

Pentru o expansiune continuă şi profitabilă a societăţii de piaţă, trebuie să fie luată în considerare planificarea şi coordonarea eficientă a tuturor activităţilor de asigurare.

Planificarea efectivă presupune identificarea resurselor de care societatea dispune, precum şi a relaţiilor dintre societate şi mediul în care acţionează.

În prezent, societăţile de asigurări se confruntă cu problema schimbării rapide a condiţiilor de mediu. Din acest punct de vedere, o planificare eficientă este esenţială pentru supravieţuirea pe piaţă şi constituie, în acelaşi timp, o garanţie a succesului viitor al societăţii.

Uneori planurile devin perimate şi trebuie actualizate în funcţie de noile condiţii, dar acest lucru nu înseamnă că planificarea nu este necesară. Deşi planificarea nu are ca rezultat previzionarea exactă a viitorului sau prevenirea tuturor greşelilor, ea va minimiza numărul situaţiilor în care societatea este luată prin surprindere şi va ajuta la revizuirea obiectivelor de la o perioadă la alta. Dacă în cadrul unei societăţi se realizează o planificare bine fundamentată, beneficiile rezultate vor depăşi cu mult costurile aferente acesteia. În acest proces trebuie să se implice întreaga organizaţie, şi nu doar managerii acesteia.

Fisiere in arhiva (1):

  • Particularitatile Functiilor Managementului in Asigurari.doc