Pensiile I.O.V.R

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 7297
Mărime: 79.10KB (arhivat)
Publicat de: Vasile Lungu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cenar Iuliana
pensiile de invaliditate,urmas,vaduve si veterani de razboi

Extras din referat

PENSIILE I.O.V.R - A. Pensiile de invaliditate

- B. Pensiile de urmas

- C. Pensiile pt vaduve si veterani de razboi

Doctrina politica referitoare la satisfacerea de catre stat a nevoilor fundamentale ale cetatenilor include si pensiile I.O.V.R., considerate prestatii cu character reparatoriu, prin intermediul carora sunt oferite, din fondurile bugetului de stat, surse de venit pentru persoanele a caror neputinta in obtinerea mijloacelor de trai se datoreaza invaliditatii si accidentelor de razboi sau pierderii sustinatorului, pensionat in urma unui asemenea eveniment.

Astfel, invalizii si accidentatii de razboi beneficiaza de pensii in cuantum fix, diferentiat in functie de gradul de invaliditate (pentru marii mutilati si invalizii de gradul 1 se acorda si o suma fixa lunara pentru ingrijire), iar vaduvele de razboi primesc pensii (tot in cuantum fix) neconditionate de durata casatoriei. Pentru copii si sotiile pensionarilor I.O.V.R. conditiile acordarii drepturilor de urmas sunt similare celor necesare a fi intrunite in cadrul regimului asigurarilor sociale de stat.

Remarcam existenta unui mecanism comun pe care sunt construite regimurile de pensii din Romania, indiferent ca este vorba de pensiile avocatilor, militariilor de stat sau de pensiile celorlalte categorii profesionale integrate in regimul public de pensii. Printre componentele acestiu mecanism identificam varsta de pensionare, stagiul de cotizare, punctual de pensie, principiul redistribuirii sin u in ultimul rand posibilitatea obtinerii unui cuantum al prestatiei de pensie proportional cu venitul realizat de-a lungul intregii perioade active. Similitudinile existente constituie pietrele de temelie necesare construirii unui sistem complet de pensii, permisiv pentru complementaritatea redistribuirii cu alte doua principii indispensabile pentru vitalitatea sa, economisirea si capitalizarea.

Aceste sunt insa insuficiente atata timp cat asistam la separatisme, la dispersia si asumarea inegala a riscurilor de catre generatia activa si la favorizarea unor anumite categorii profesionale.

Fiind vorba de un domeniu care afecteaza vietile oamenilor, consideram ca etica trebuie sa constituie princiliul dominant, mai ales ca ne raportam la profesii care “apara dreptatea” (cui?) si ordinea de drept. Putem vorbi de principii morale si aplicabilitatea lor in viata sociala atata timp cat normele de convietuire intre oameni au aceeasi semnificatie si nu sunt tratate superfluu sau de pe pozitii diferite. Regimul de pensii cu capitalizare obitonal contribuie la degrevarea statului de anumite obligatii sociale tot mai dificil de onorat, sisteul de pensii fiind semnificativ flexibilizat prin oferirea posibilitaii de a alege o varsta pentru pensionare care sa nu aiba legatura cu varsta legala de pensionare.

2. LEGE nr.49 din 31 martie 1999

privind pensiile I.O.V.R.

Textul actului publicat în M.Of. nr. 135/1 apr. 1999

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

ART. 1

Pensiile I.O.V.R. care se acorda invalizilor şi accidentatilor de razboi, urmasilor celor morti sau disparuti în razboi, precum şi urmasilor fostilor pensionari invalizi şi accidentati de razboi se stabilesc potrivit prevederilor prezentei legi.

ART. 2

(1) Invalizilor şi accidentatilor de razboi, indiferent daca erau sau nu erau incadrati în munca inainte de a deveni invalizi, li se acorda pensii în cuantumuri fixe, diferentiate în functie de gradul de invaliditate, astfel:

-----------------------------------------------------------------

Gradul de invaliditate Cuantumul lunar al pensiei

-----------------------------------------------------------------

Mari mutilati şi gradul I 2.000.000 lei

Gradul II 1.800.000 lei

Gradul III 1.200.000 lei

-----------------------------------------------------------------

(2) Vaduvele de razboi au dreptul la pensie I.O.V.R. în cuantum de 1.000.000 lei.

ART. 3

Invalizii şi accidentatii de razboi, mari mutilati şi cei incadrati în gradul I de invaliditate, primesc, pe langa pensia I.O.V.R., şi o suma fixa pentru ingrijire de 500.000 lei lunar.

ART. 4

(1) Invalizii şi accidentatii de razboi au dreptul sa primeasca în perioada în care sunt incadrati în munca atat pensia I.O.V.R., cat şi salariul. La incetarea activitatii au dreptul sa primeasca, pe langa pensia I.O.V.R., şi pensia de asigurari sociale la care sunt indreptatiti potrivit legii.

(2) Vaduvele de razboi care au dreptul la pensia I.O.V.R. primesc, pe langa aceasta pensie, şi pensia de asigurari sociale.

ART. 5

(1) Copiii celor morti sau disparuti în razboi, precum şi ai celor care la data decesului erau pensionari I.O.V.R. au dreptul la pensie de urmas în conditiile în care se acorda, potrivit legii, pensiile de urmas în cadrul asigurarilor sociale de stat.

(2) Vaduvele de razboi au dreptul la pensie de urmas indiferent de durata casatoriei cu sotul decedat.

(3) Sotiile celor care la data decesului erau pensionari I.O.V.R. au dreptul la pensie de urmas în conditiile în care se acorda, potrivit legii, pensiile de urmas în cadrul asigurarilor sociale de stat.

(4) In cazul în care la data decesului sustinatorul primea pensie I.O.V.R. şi pensie de asigurari sociale, pensia de urmas se stabileste din pensia cea mai avantajoasa.

ART. 6

(1) Accidentatii de razboi în afara serviciului ordonat au dreptul la 50% din cuantumurile prevazute pentru invalizii de razboi, diferentiat în functie de gradul de invaliditate în care sunt incadrati.

(2) Drepturile accidentatilor de razboi în afara serviciului ordonat, stabilite conform alin. (1), pot fi cumulate cu o alta pensie de asigurari sociale şi pot constitui baza pentru acordarea pensiei de urmas.

(3) Accidentatii de razboi în afara serviciului ordonat, nevazatori, pot cumula pensia cu salariul în perioada în care lucreaza.

Preview document

Pensiile I.O.V.R - Pagina 1
Pensiile I.O.V.R - Pagina 2
Pensiile I.O.V.R - Pagina 3
Pensiile I.O.V.R - Pagina 4
Pensiile I.O.V.R - Pagina 5
Pensiile I.O.V.R - Pagina 6
Pensiile I.O.V.R - Pagina 7
Pensiile I.O.V.R - Pagina 8
Pensiile I.O.V.R - Pagina 9
Pensiile I.O.V.R - Pagina 10
Pensiile I.O.V.R - Pagina 11
Pensiile I.O.V.R - Pagina 12
Pensiile I.O.V.R - Pagina 13
Pensiile I.O.V.R - Pagina 14
Pensiile I.O.V.R - Pagina 15
Pensiile I.O.V.R - Pagina 16
Pensiile I.O.V.R - Pagina 17
Pensiile I.O.V.R - Pagina 18
Pensiile I.O.V.R - Pagina 19
Pensiile I.O.V.R - Pagina 20
Pensiile I.O.V.R - Pagina 21
Pensiile I.O.V.R - Pagina 22
Pensiile I.O.V.R - Pagina 23
Pensiile I.O.V.R - Pagina 24
Pensiile I.O.V.R - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Pensiile I.O.V.R.doc

Te-ar putea interesa și

Sisteme de pensii private

Sistemele de protecţie socială din toate statele dezvoltate ale lumii au identificat drept unul din obiectivele lor prioritare furnizarea unui...

Sustenabilitatea sistemului românesc de pensii pe termen lung

Introducere Descrierea problemei Încă de la începutul anilor 1990, reformele sistemelor de pensii au ajuns în topul agendelor politice în...

Fundamentarea și finanțarea cheltuielilor publice în cadrul Casei Județene de Pensii Iași

Cap 1. Organizare şi funcţionalitate la Casa Judeţeană de Pensii Iaşi 1.1. Scurt istoric În baza Legii nr.19/2000 privind sistemul public de...

Administrație publică - pensia ca drept de asigurare socială

Capitolul I CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND SECURITATEA SOCIALĂ 1. Noţiunea de securitate socială şi riscurile sociale Cuvântul securitate îşi are...

Sistemul Public de Pensii

REZUMATUL LUCRĂRII Reforma în domeniul pensiilor în România era nu numai necesară, dar şi urgentă întrucât numai astfel puteau fi înlăturate...

Sitemul Public de Pensii din România

Capitolul 1 Implicaţii ale reformei asupra bugetelor publice 1.1. Evoluţia indicatorilor bugetari privind sistemul public de pensii în România în...

Reforma sistemului de pensii

I. INTRODUCERE Sistemele de pensii traverseaza în întreaga lume o perioada de criza. Multe dintre tarile Uniunii Europene, dar nu numai, au...

Analiza comparativă a structurii portofoliului fondurilor de pensii din România

Introducere Cele mai importante elemente din prospectul schemei de pensii Informatii si date de identificare ale administratorului si ale...

Ai nevoie de altceva?