Piata Asigurarilor - Prezent si Perspective

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Piata Asigurarilor - Prezent si Perspective.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Asigurari

Extras din document

Cererea de asigurare

1. Cererea potenţială este ridicată datorită numărului mare de proprietăţi existente, a populaţiei numeroase, precum şi datorită nevoilor reale de asigurare la nivelul economiei.

2. Cererea efectivă este redusă datorită lipsei de bani şi de cunoaştere a tuturor avantajelor oferite de asigurări. Cererea este dispersată şi nu are un caracter uniform sub aspectul categoriilor de asigurări solicitate, sub aspectul distribuţiei geografice, al nivelului de dezvoltare a regiunii sau zonei respective şi al nivelului veniturilor.

Oferta de asigurare

Oferta de asigurare se caracterizează prin următoarele aspecte:

1. Existenţa a 73 de companii, acestea fiind cele mai subcapitalizate în ceea ce priveşte standardele de securitate financiară pe care le impun ţările cu experienţă în domeniu. Subcapitalizarea de explică prin prevederile legale în vigoare, depăşite datorită faptului că acestea datează din anul 1991, iar, între timp, limitele de capital nu au fost actualizate în ciuda inflaţiei din această perioadă. Legea numărul 47/1991 privind constituirea, organizarea şi funcţionarea societăţilor de asigurare şi reasigurare prevede un capital minim de 250 milioane lei, sumă ce era echivalentă cu 1 milion dolari SUA, sumă necesară pentru practicare tuturor celor 10 categorii de asigurări prevăzute.

2. Oferta de asigurări este puternic concentrată între aproximativ 15 societăţi care domină piaţa; în 1998, 20% din companiile de asigurări au reprezentat 95% din încasările totale din primele de asigurare.

3. Concurenţa dintre societăţile de asigurări este în creştere, însă nu se poate vorbi despre o participare echilibrată pe piaţă datorită concentrării pieţei în jurul unui număr restrâns de societăţi.

4. Ponderea societăţilor de asigurare care provin din sectorul de stat – ASIROM şi ASSTRA – scade, dar se află în continuare pe locul I. Totodată, se constată creşterea de la an la an a cifrei de afaceri a societăţilor cu capital privat şi creşterea ponderii societăţilor cu capital privat, în total piaţă.

5. Sunt şi societăţi de asigurare cunoscute în lume care au pătruns pe piaţa României şi au înfiinţat societăţi cu capital străin (GENERALA, AIG, INTERAMERICAN, NEDERLANDEN, etc.).

6. Sub aspect calitativ, se remarcă tendinţa de diversificare a ofertei, concretizată în introducerea pe piaţă a unor produse noi, adaptate nevoilor clienţilor. Un rol decisiv în acest sens îl au societăţile cu capital străin care şi-au dezvoltat produsele pe pieţele ţărilor dezvoltate, precum şi brokerii internaţionali care oferă, în special asiguratorilor, noi tipuri de poliţe pentru dezvoltarea pieţei româneşti a asigurărilor.

7. O altă caracteristică o reprezintă numărul redus de personal specializat în asigurări şi reasigurări; astfel, unele companii au reuşit să organizeze la nivelul lor cursurile de formare a personalului; totodată, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR) a contribuit la derularea acestui proces.

8. Experienţa managerială şi profesională în domeniu este limitată.

- Societăţile de asigurare din România

În România întâlnim următoarele societăţi de asigurare:

- ABC ASIGURĂRI;

- AGRAS;

- AIG LIFE;

- ALLIANZ – ŢIRIAC;

- ARDAF;

- ASIBAN;

- ASIROM;

- ASTRA;

- BCR ASIGURĂRI;

- BT ASIGURĂRI TRANSILVANIA;

- GARANTA;

- GENERALI;

- INTERAMERICAN;

- NAŢIONALA;

- OMIASIG;

- RAI – ROUMANI ASSURANCE INT’L;

- UNITA.

- Societăţile de asigurare pe forme de proprietate (perioada 1997-2006)

Tabel 2. Societăţile de asigurare pe forme de proprietate (perioada 1997-2006), Sursa: Comisia de Supraveghere a Asigurărilor

Ani Total Proprietate

publică Proprietate privat

mixtă Proprietate privat

autohtonă

1997 43 3 - 40

1998 47 3 27 17

1999 55 3 29 23

2000 64 2 28 34

2001 72 2 33 37

2002 73 1 35 37

2003 47 1 27 19

2004 48 - 27 21

2005 46 - 29 17

2006 43 - 25 18

- Produsele asigurate în România

A. Asigurări de viaţă

Asigurările de viaţă se practică în prezent într-un număr mare de forme, dintre cele mai diverse, cele mai multe dintre ele reprezentând creaţia ultimelor decenii. Acest lucru a fost determinat de nevoile tot mai variate ale clienţilor, dar şi de sofisticarea lor preponderent pe pieţele mature.

Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Asigurarilor - Prezent si Perspective.doc