Principiile si Rolul Asigurarilor de Stat

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Principiile si Rolul Asigurarilor de Stat.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 41 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: ionel bostan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Asigurari

Extras din document

Sistemul public national de asigurari sociale este organizat pe baza urmatoarelor principii :

-unicitatea

-obligativitatea

-garantarea de catre stat a drepturilor de asigurari sociale

-cetatenii sunt ocrotiti in toate cazurile si pentru toata perioada pierderii capacitatii de munca

-contributivitatea

-egalitatea

-ocrotirea in concordanta cu cerintele eticii si echitatii sociale

-pensiile sunt scutite de impozite si taxe

-imprescribilitatea dreptului la pensie si la indemnizatiile de asigurari sociale

-inaccesibilitatea drepturilor de asigurari sociale

-autonomia si descentralizarea asigurarilor sociale.

a)Unicitatea.

Potrivit acestui principiu este organizat si functioneaza un singur sistem public national de asigurari sociale,garantat de stat.

Prin instituirea sistemului unic se urmareste diminuarea riscurilor care decurg din existenta mai multor sisteme de asigurari sociale,dincare cele mai mici ajung inevitabil,mai devreme sau mai tirziu,in dificultate,necesitind olutii pe termen scurt.

Unicitatea este expresia solidaritatii intre generatii,in general,si a solidaritatii sociale,in special.

Constituirea sistemului public national de asigurari sociale a avut in vedere structura ocupationala,ca urmare a restructurarii economice,a constituirii si functionarii mecanismelor economiei de piata.

Prin existenta unui sistem unic,este incurajata mobilitatea pe piata muncii,nemaiexistind rigiditatea anterioara a organizarii asigurarilor sociale.

Concomitent,se prevad posibilitatea si conditiile de organizare si functionare a unor sisteme private,facultative,de asigurari sociale.

Sistemul securitatii sociale se bazeaza pe trei componente :regimul unic obligatoriu de asigurari sociale ;regimuri sociale private,facultative,si un sistem modern de securitate sociala.

Se pot constitui,in acelasi timp,asociatii profesionale,ca institutii publice,autofinantate pentru realizarea unor masuri de prevenire a accidentelor de munca si a bolilor profesionale,de recuperare a capacitatii de munca,reintegrare profesionala si acordarea unor prestatii complementare.

b)Obligativitatea.

In concordanta cu cerintele acestui principiu,persoanele fizice care desfasoara activitati aducatoare de venituri si indeplinesc conditiile prevazute de lege sunt cuprinse,prin efectul legii,in sistemul public national de asigurari,beneficiind de drepturi si avind obligatii reglementare.

Asigurarile sociale cuprind :personalul din companiile nationale, regiile autonome,societatile comerciale ,intreprinderileprivate,cooperatorii, asociatii, agricultorii,avocatii, slujitorii cultelor,toti pensionarii si membrii lor de familie.Practic,astazi toti cetatenii activi ai tarii,pensionarii si membrii lor de familie sunt ocrotiti prin asigurarile sociale,ceea ce inseamna ca la baza asigurarilor sociale se afla principiul generalitatii si ca statul garanteaza aceste drepturi prin Constitutie si prin alte acte normative.

Caracterul obligatoriu al asigurarilor sociale in sistemul public national da consistenta solidaritatii sociale si este corelativ garantarii de catre stat a acestui sistem,reduce posibilitatea lipsei veniturilor,si deci,a dependentei persoanei in cazul producerii risurilor asigurate si constituie premisa fundamentala a echilibrului financiar al sistemului public national al asigurarilor sociale.

c)Garantarea de catre stat a drepturilor de asigurari sociale.

Statul este garantul acestui drept exercitat prin sistemul public national al asigurarilor sociale.Statul sprijina acest sistem,in situatii temeinic motivate,prin acoperirea deficitelor financiare,potrivit prevederilor legii bugetului de stat.

d)Cetatenii sunt ocrotiti in toate cazurile si pentru toata perioada pierderii capacitatii de munca,iar mamele se bucura si de ocrotire sociala deosebita in caz de sarcina,lehuzie,pentru cresterea si ingrijirea copiilor,cind au copii mici bolnavi,etc.

e)Contributivitatea.

Fondurile sistemului public national al asigurarilor sociale se constituie,in principal,pe seama contributiilor platite de companiile nationale,regiile autonome,societatile comerciale cu capital de stat,intrepribndreile mixte si private,institutiile publice, cooperativele, asociatii de barouri de avocati,institutiile cultelor,etc,precum si din contributiile persoanelor fizice care folosesc personal casnic si personal de ingrijire a blocurilor de locatari.

Fisiere in arhiva (1):

  • Principiile si Rolul Asigurarilor de Stat.doc