Sistemul de Asigurari pentru Somaj si Politicile Sociale privind Somerii

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Sistemul de Asigurari pentru Somaj si Politicile Sociale privind Somerii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Asigurari, Management, Sociologie, Stiinta Administratiei

Extras din document

Introducere

Fiind un fenomen care afecteaza in diferite proportii, toate tarile, prin nivelul, structura, durata si consecintele sale, somajul s-a impus atentiei guvernelor si fortelor sociale, devenid o preocupare generala. Pe termen scurt, obiectivul major al tuturor acestora il formeaza atenuarea exacerbarii consecintelor sale, iar pe termen mediu si lung obiectivul consta in diminuarea sau chiar reabsorbirea resurselor de munca aflate in stare de somaj. Numeroasele aspecte interdependente, prin natura lor, vizeaza atat firmele cat si societatea, atat pe cei care lucreaza, cat si pe someri. Toate acestea formeaza obiectul unor reglementari sau orientari care, in totalitatea lor, sunt cunoscute ca politici sau masuri pentru combaterea somajului.

Definirea somajului

Somajul este un fenomen foarte complex a carui geneza a facut obiectul unor cercetari relevante inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Forta de munca reprezinta in contextul economiei de piata, un bun care se comercializeaza, in mod liber pe o anumita piata, denumita piata fortei de munca (sau, mai pe scurt, piata muncii). Din acest punct de vedere, somajul reprezinta excedentul de oferta de forta de munca fata de cererea de forta de munca.

O alta definitie foarte cunoscuta a somajului este data de Biroul International al Muncii-organizatie cuprinsa in Sistemul Natiunilor Unite, care elaboreaza statistici, studii si analize pe baza informatiilor primite de la tarile membre si care are ca scop o mai buna fundamentare a deciziilor luate pentru combaterea somajului. Conform definitiei acesteia este somer: orice persoana care a implinit 15 ani; este apt de munca; este disponibil pentru o munca salariata sau nesalariata; nu munceste,dar cauta un loc de munca.

Desi este acceptat faptul ca exista somaj, acest lucru nu inseamna ca se exclude definitiv existenta unui echilibru pe piata fortei de munca (starea de ocupare deplina). Ca urmare, ocuparea deplina a fortei de munca a devenit echivalenta cu un somaj al carui nivel este scazut, reflectat printr-o rata a somajului de cca 5-6%. J.M.Keynes era de parere ca folosirea deplina a mainii de lucru inseamna absenta somajului, dar este compatibila cu un somaj voluntar si functional.

Masurarea somajului in Romania. Populatia ocupata, forta de munca, somajul se calculeaza, in tara noastra, fie pe baza balantei fortei de munca, fie pe baza de anchete asupra fortei de munca.

Se considera persoane ocupate:

a) salariatii - persoanele care-si exercita activitatea pe baza unui contract de munca intr-o unitate economica sau sociala;

b) patronii - persoane care-si exercita ocupatia in propria lor unitate pentru a carei activitate au ca angajati unul sau mai multi salariati;

c) lucratori pe cont propriu – persoane care-si exercita activitatea fie in unitatea proprie sau cu ajutorul unui utilaj propriu, fie pe baza pregatirii lor profesionale, dar care nu au angajati salariati, ele putand fi sau nu ajutate de membrii familiei, neremunerati;

d) lucratorii familiali neremunerati;

e) membrii ai unei societati agricole sau ai unei cooperative.

Conform statisticilor BNR,rata somajului nu a depasit 4,1% ,in conditiile unor cresteri rapide ale castigurilor salariale in perioada septembrie-noeimbrie 2008.Iata ca in ciuda faptului ca in prezent ne confruntam cu o criza financiara,nu s-a regasit in indicatorul somajului relaxarea pietei de munca,in special datorita faputului ca formalitatile privind intreruperea activitatii ocupa timp sau pentru ca unele firme au acordat de comun acord cu fostii angajati sa le ofere acestora dupa concediere pachete salariale compensatorii,asftel ca acesti angajati se vor inscrie mai tarziu in cadrul somerilor.

Numarul concedierilor a crescut in perioada septembrie noiembrie cu circa o treime fata de perioda anterioara (in luna noiembrie maximul a fost de 16,2 mii persoane ),in special in sectorul industrial ,acolo unde exportul are o pondere ridicata (metalurgie,petrochimie,component auto,masini si echipamente auto). Gradul mare de specializare in acest domeniu va impune o politia sociala de reintegrare pe piata muncii a disponibilizatilor din aceasta categorie

Sursa :BNR

In Romania,la sfarsitul lunii ianuarie 2009, rata somajului a fost de 4,9%, mai mare cu 0,7 pp decat cea din luna ianuarie a anului 2008 si cu 0,5 pp decat cea din luna decembrie a anului 2008. Numarul total de someri corespunzator lunii ianuarie, de 444.907 persoane, a crescut cu 41.466 persoane fata de cel din luna anterioara. Din totalul somerilor inregistrati, 174.852 au fost someri indemnizati si 270.054 neindemnizati. Numarul somerilor indemnizati a crescut cu 31.304 persoane, iar numarul somerilor neindemnizati cu 10.162 persoane fata de luna precedenta. Ponderea somerilor neindemnizati in numarul total al somerilor ramane in continuare ridicata (60,70%) si scade fata de luna precedenta cu 3,72 pp

Cu toate ca luna ianuarie este o luna de crestere a somajului, efect datorat caracterului sezonier al unor activitati economice, in ianuarie 2009 cresterea este semnificativa, mai ales datorita numarului mare de persoane inregistrate ca someri indemnizati, persoane provenite din activitati economice.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul de Asigurari pentru Somaj si Politicile Sociale privind Somerii.doc