Stelele - origini, clasificare, evoluție

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Astronomie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1329
Mărime: 276.77KB (arhivat)
Cost: 3 puncte

Extras din document

Stelele sunt bile masive, luminoase, de gaz fierbinte (plasma), care sunt ținute împreună de gravitație.

Deși par mici, sunt de fapt obiecte luminoase mari, precum Soarele. Acestea arată atât de mici pentru că sunt foarte îndepărtate - cea mai apropiată stea, Alpha Centauri se aflându-se 4,3 ani lumină distanță, aceasta însemnând aproximativ 41.000.000.000.000 km distanță!

Toată energia dintr-o stea este produsă în centrul sau miezul său, prin fuziunea nucleară. Această energie iese din stea sub formă de căldură și lumină, astfel încât percepem steaua ca un obiect strălucitor.

Într-o stea există un permanent echilibru între gravitație, care tinde să facă steaua să se micșoreze și energia explozivă din centru care tinde să mărească steaua.

Stelele există în mai multe dimensiuni și culori diferite, acestea permițând clasificarea în mai multe tipuri, după cum vom vedea mai departe.

Clasificarea stelară

Diferite stele pot fi clasificate în funcție de masa și temperatura lor. De-a lungul secolelor, clasificarea stelelor a evoluat în șapte clase sau grupuri distincte. Aceste grupuri sunt cunoscute sub denumirea de O, B, A, F, G, K și M. Stelele clasificate în grupul „O” sunt cele mai masive și cele mai calde, cu temperaturi care depășesc 30.000 ° C, în timp ce cele din grupa „M” sunt cele mai mici și mai reci, cu temperaturi mai mici de 3.000 ° C.

Prezentarea diferitelor clase de stele

Stelele de diferite temperaturi par să strălucească cu diferite culori. Acest lucru este similar cu ceea ce se întâmplă atunci când încălziți o bucată de metal la temperaturi foarte ridicate. După încălzirea metalului pentru o perioadă de timp, acesta va începe să strălucească roșu. Pe măsură ce se încălzește în continuare, acel roșu va evolua în galben, apoi alb și, în cele din urmă, metalul va străluci o culoare albastră strălucitoare. În același mod, se dovedește că stelele albastre sunt foarte calde și, prin urmare, sunt clasificate drept stele „O”, în timp ce stelele mai reci, roșii, sunt plasate în clasa „M”.

Când ne gândim la steaua noastră, Soarele, o imaginăm ca fiind galbenă. Prin urmare, nu este surprinzător să descoperim că soarele este clasat ca o stea „G”, cu o temperatură de aproximativ 5.500 ° C. Următorul tabel prezintă diferitele clase de stele, împreună cu temperaturile și culorile lor aproximative.

Bibliografie

https://www.schoolsobservatory.org/learn/astro/stars

Preview document

Stelele - origini, clasificare, evoluție - Pagina 1
Stelele - origini, clasificare, evoluție - Pagina 2
Stelele - origini, clasificare, evoluție - Pagina 3
Stelele - origini, clasificare, evoluție - Pagina 4
Stelele - origini, clasificare, evoluție - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Stelele - origini, clasificare, evolutie.docx

Alții au mai descărcat și

Studiul Spatiului Cosmic cu Ajutorul Radiatiilor Electromagnetice

In comparatie cu telescoapele terestre,cele spatiale ofera o viziune mult mai clara a obiec- telor ceresti deoarece aceste instrumente sunt...

Sistemul Solar

PLANETLE DIN SISTEMUL SOLAR MERCUR Mercur este cea mai apropiata planeta de Soare, este si cea mai mica dintre planete. Ea are un relief de tip...

Ai nevoie de altceva?